Φώτης Λαμπρινίδης: «Μόνο η Περιφέρεια άκουσε τους κατοίκους του Πηλίου για την αξιοποίηση των νερών»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Δεν υπήρχε συντήρηση του δικτύου μετρητών αέριας ρύπανσης, όταν ανέλαβε η περιφερειακή αρχή

«Πράσινο φως» έδωσε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη διαχείριση των νερών των πηγών του Πηλίου και στη μεταφορά νερού για την υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Φώτης Λαμπρινίδης, η Περιφέρεια ήταν η μόνη, η οποία έθεσε προαπαιτούμενα, ακούγοντας ουσιαστικά τη γνώμη των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινίδη, για το θέμα, όλοι οι υπόλοιποι φορείς γνωμοδότησαν θετικά, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι αυτό έκανε και η πλευρά της αντιπολίτευσης στον Δήμο Βόλου.
«Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας γνωμοδότησε θετικά, όπως και όλοι οι άλλοι φορείς, που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν. Ακόμη και από την πλευρά της αντιπολίτευσης στον Δήμο Βόλου δεν υπήρχε αρνητική ψήφος», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε όμως ότι η Περιφέρεια δεν έμεινε σε μια τυπική, θετική γνωμοδότηση, όπως έκαναν οι άλλοι φορείς, αλλά ενίσχυσε αυτή τη γνωμοδότηση με προαπαιτούμενα, προϋποθέσεις, οι οποίες ουσιαστικά ενσωματώνουν τα αιτήματα των κατοίκων με τους οποίους ήρθε σε διαβούλευση πριν καταλήξει σε αυτή τη γνωμοδότηση.
«Τις ανησυχίες των κατοίκων για την ορθή εφαρμογή της μελέτης, τις ενσωματώσαμε στη θετική γνωμοδότησή μας», σημείωσε ο κ. Λαμπρινίδης.
Εξήγησε ότι στα προαιτούμενα εντάσσεται η εξασφάλιση οικολογικής παροχής των ρεμάτων και η γενικότερη υδροφορία της περιοχής και η λειτουργία του οικοσυστήματος, ενώ βασική προτεραιότητα που τέθηκε είναι η ύδρευση και η άρδευση των κοινοτήτων κι αν υπάρχει υπόλοιπη ποσότητα νερού, τότε να μπορεί να τροφοδοτηθεί και το πολεοδομικό συγκρότημα.
Ακόμη, επισημάνθηκε η διασφάλιση της υδροφορίας για το Σπήλαιο στο Μαλάκι, ένα σημείο με τεράστιο οικολογικό ενδιαφέρον, αλλά και η συνέχιση των μετρήσεων, που διεξάγονται συστηματικά από το 2018, στις πηγές. Οι μετρήσεις δεν πρέπει να σταματήσουν κατά την εφαρμογή της μελέτης. Παράλληλα, ακόμη ένα προαπαιτούμενο σημείο είναι ότι πρέπει να συμφωνηθεί με τους χρήστες του αρδευτικού νερού η χρήση του, αλλά και η ορθολογική διαχείρισή του και πρέπει αυτό να γίνεται κάθε χρόνο και τέλος να υπάρχει καλή συντήρηση των δικτύων, ώστε να υπάρχει και εξοικονόμηση των νερών.
«Όλα αυτά είναι αιτήματα, προτάσεις, οι αγωνίες των κατοίκων, οι οποίοι κινητοποιούνται για τα νερά τους, τα οποία και ενσωματώσαμε στη θετική μας γνωμοδότηση. Αυτά τα προαπαιτούμενα, βρίσκονται και στη μελέτη, αλλά κατά την εκτέλεση και τη λειτουργία των έργων, πολλές φορές αυτά δεν τηρούνται. Εμείς επιμένουμε εμφατικά ότι πρέπει να δοθεί βάρος στη τήρηση αυτών και της μελέτης», υποστήριξε ο κ. Λαμπρινίδης.

Από τους 38 αναλυτές αέριας ρύπανσης λειτουργούσαν οι δέκα- Δεν υπήρχε καν συντήρηση
Στις 10 Ιουνίου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο και στην ΠΕ Μαγνησίας, με θέμα την αέρια ρύπανση, είχε επισημάνει ότι για πρώτη φορά λειτουργούσαν πλήρως και οι οκτώ σταθμοί μέτρησης της αέριας ρύπανσης στη Θεσσαλία, τρεις στον Βόλο, τρεις στη Λάρισα, ένας στα Τρίκαλα κι ένας στην Καρδίτσα και ομοίως λειτουργεί το σύνολο των αναλυτών των επιμέρους ρύπων, όπως τα ΡΜ 2,5 ,τα ΡΜ 10, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου, το διοξείδιο του αζώτου, το όζο και το βενζόλιο.
Ο Περιφερειάρχης είχε σχολιάσει ότι όταν ανέλαβε η περιφερειακή αρχή τα καθήκοντά της, οι σταθμοί μέτρησης είχαν προβλήματα βαθμονόμησης και δεν λειτουργούσαν. Μάλιστα, αυτό , όπως σημείωσε τότε ο Περιφερειάρχης, αναφέρεται και στο πόρισμα του Επιτρόπου.
«Οι οκτώ σταθμοί μέτρησης της αέριας ρύπανσης εγκαταστάθηκαν το τελευταίο διάστημα της θητείας της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και παραδόθηκαν στα δικά μας χέρια Νοέμβριο- Δεκέμβριο του 2023. Από τους 38 αναλυτές μετρήσεων λειτουργούσαν οι δέκα. Αυτά δεν μηδενίζουν την προσπάθεια, ότι όντως έγινε η προμήθεια, η εγκατάσταση, ξεκίνησε η λειτουργία αυτού του συστήματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραγράψομε τα προβλήματα λειτουργίας που υπήρχαν τα οποία είναι πολύ σοβαρά. Δεν είναι μόνο η λειτουργία, είναι και η συντήρηση. Δεν υπήρχε συμφωνία με κάποιον συντήρησης του συστήματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινίδης, ο οποίος φαίνεται ότι τα τελευταία 24ωρα ήρθε σε κόντρα με τον πρώην Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για το θέμα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος σημείωσε ότι τον Νοέμβριο του 2023 είχε λήξει και η φάση της εγγυημένης λειτουργίας από την προμηθεύτρια εταιρεία, ενώ υπήρχε μια σειρά λειτουργικών ζητημάτων, όπως τα στοιχεία, η ενημέρωση του κοινού, το online σύστημα.
«Όλα αυτά μπήκαν σε μία σειρά και δεν λέω ότι από μας μπήκαν με κάποιο μαγικό ραβδάκι. Έγινε μία τεράστια προσπάθεια, υπογράφηκε μία προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με την ομάδα του κ. Σαχαρίδη για την τήρηση των προβλεπόμενων από το εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Δεν τα κάναμε κι εμείς μέσα σε μία μέρα. Τον Μάιο του 2025 φτάσαμε να το φέρουμε στην τελική του μορφή και ολοκληρωμένη λειτουργία του», σημείωσε.
Τόνισε ότι πλέον λειτουργούν όλα τα συστήματα σωστά και παρακολουθούνται συστηματικά, ενώ οι οκτώ σταθμοί μέτρησης της αέριας ρύπανσης και οι 38 αναλυτές είναι πλήρως συντηρημένοι και βαθμονομημένοι, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, τις απαιτήσεις του Υπουργείου και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ το δίκτυο επεκτείνεται με νέους αναλυτές και σε περιφερειακές πόλεις, πέρα από τα αστικά κέντρα και στη Μαγνησία αναλυτές θα τοποθετηθούν σε Αγριά και Αλμυρό.

Στις 15 Ιουλίου ο ετήσιος απολογισμός των μέτρων για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης
Πέρυσι, τέτοια περίπου εποχή, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν φορείς και επιχειρήσεις, όπου συζητήθηκε το θέμα της αέριας ρύπανσης και κάθε συμμετέχων ανέλαβε μία σειρά δεσμεύσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
Ο κ. Λαμπρινίδης, από τη συχνότητα του Ράδιο ΕΝΑ, ανακοίνωσε ότι στις 15 Ιουλίου στην ΠΕ Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος απολογισμός αυτού του φόρουμ δημόσιας δέσμευσης και κάθε φορέας θα παρουσιάσει τι έχει υλοποιήσει από τις δεσμεύσεις του.

«Όπως είπε και ο Περιφερειάρχης κ. Κουρέτας στην πρόσφατη ενημέρωση που έκανε από τον Βόλο, κατά 70-90% των μέτρων και δεσμεύσεων έχουν υλοποιηθεί, ωστόσο θα γίνει πλήρης απολογισμός και θα αναφέρουμε τα στοιχεία από κάθε φορέα», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης.
Από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το πόρισμα για την ανακύκλωση στον Δήμο Βόλου
Αναφορικά με το θέμα της ανακύκλωσης του Δήμου Βόλου, μετά την υπόθεση με τον ΧΥΤΑ, όπου συγκεντρώνονταν ανακυκλώσιμα υλικά, όπως είχαν καταγγείλει οι κ.κ. Βαξεβανόπουλος και Λημνιός, ο κ. Λαμπρινίδης επανέλαβε ότι μετά την καταγγελία των δύο αιρετών προς την Εισαγγελία, η εισαγγελική παραγγελία ήταν να αναλάβει το θέμα το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
«Αυτοί θα δώσουν το πόρισμα. Ό,τι στοιχεία είχαμε, τα δώσαμε στο Σώμα», κατέληξε.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.