Γρηγόρης Τάσιος στο Ράδιο ΕΝΑ: Δύσκολα ξεκίνησε η φετινή τουριστική σεζόν, το «ταμείο» τον… Οκτώβριο

Πολλές οι δυσκολίες με τις πληθωριστικές τάσεις- 25% πάνω το κόστος κάθε διανυκτέρευσης

Με πολλές δυσκολίες ξεκίνησε η τουριστική σεζόν, όπως τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος επισημαίνοντας πως εν γένει το επιχειρείν λόγω των πληθωριστικών τάσεων αντιμετωπίζει προβλήματα. Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε πως το κόστος κάθε διανυκτέρευσης, εξαιτίας όλων των αυξήσεων σε ενέργεια αλλά και είδη διατροφής, αυξάνεται κατά 25%.

Δύσκολα φαίνεται πως ξεκίνησε η θερινή σεζόν, με τον κ. Τάσιο να σημειώνει πως αναμένονταν μια κανονικότητα τον Απρίλιο αρχικά και σε δεύτερη φάση τον Μάιο, κάτι όμως που δεν υπάρχει. Όπως τόνισε, υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που πηγαίνουν καλά και άλλες που τα πράγματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Σημείωσε ότι υπάρχει κινητικότητα σε πολλούς προορισμούς της χώρας, ειδικά στα νησιά που έχουν και ιδιαιτερότητες όπως η Κέρκυρα, ενώ μεγάλες πόλεις δεν θα δεχτούν πλήθος επισκεπτών.

«Έχουμε μπροστά μας το Πάσχα που φαίνεται μια κινητικότητα και μια διάθεση από την ελληνική αγορά να ταξιδέψει,  μέσα όμως στις πληθωριστικές πιέσεις και το άδειασμα του πορτοφολιού από την καθημερινότητα. Παρόλα αυτά το διάστημα από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο δείχνει ένα ιδιαίτερα καλό ποσοστό προκρατήσεων και περιμένουμε την εξέλιξη στον πόλεμο», σχολίασε ο κ. Τάσιος.

25% πάνω το κόστος της διανυκτέρευσης

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στις δυσκολίες των ξενοδόχων, τονίζοντας πως «Όταν έχει κόστος υψηλό στην ενέργεια και οπουδήποτε αλλού,  όπως στα τρόφιμα των ξενοδοχείων, δεν φτάνουν τα χρήματα για να καλύψεις τα μηνιαία έξοδα κι αυτό έχει φανεί στα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία. Αυτό ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και έχοντας  μπροστά μας τη θερινή σεζόν η αύξηση ανά διανυκτέρευση είναι στο 25% στο κόστος και δεν υπάρχει περιθώριο αυτό να καλυφθεί, διότι υπάρχει κι ένα ζήτημα ανταγωνισμού στην πορεία και πως θα μείνεις ανταγωνιστικός», ενώ σημείωσε ότι η σεζόν θα κριθεί στο τι θα μείνει στο τέλος τον Οκτώβριο και όχι εάν πήγε τόσο καλά όσο το 2019.

Στηριχθήκαμε στην πανδημία

από το κράτος- Ήρθε η ώρα και της ΕΕ

Ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε και στη στήριξη που δέχτηκαν οι ξενοδόχοι την περίοδο της πανδημίας αλλά και για τις ανάγκες που έχουν προκύψει τώρα και χρειάζεται η επέμβαση της ΕΕ.

«Στα δύο χρόνια πανδημίας δεν ήμασταν μόνοι, σε όσους είχαν τη δυνατότητα να αποδείξουν την απώλεια του τζίρου υπήρχε σε πολύ μεγάλο βαθμό μια καλή στήριξη σε όλες τις επιχειρήσεις τουλάχιστον στον δικό μας κλάδο. Μπήκαμε με εντελώς διαφορετικά δεδομένα στο 2022 και διαφορετικά διαμορφώνονται. Η πολεμική σύγκρουση και η αύξηση της ενέργειας και γενικά του κόστους έφεραν ανατροπές στους σχεδιασμούς μας. Ξεκάθαρα φαίνεται ότι εάν δεν μπουν λεφτά στην ΕΕ για να δοθούν πολύ πιο εξειδικευμένα μέτρα δεν υπάρχουν τα περιθώρια από τον προϋπολογισμό, ο προϋπολογισμός χώρας πάει οριζόντια γιατί το πρόβλημα είναι παντού», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Τόνιζε πως η επιμήκυνση των οφειλών θα δώσει μια ανάσα στη ρευστότητα, όπως έγινε με την επιστρεπτέα που από 60 δόσεις έγιναν 96, με τους ξενοδόχους να ζητούν να γίνει το ίδιο και στις οφειλές προς το δημόσιο. Παράλληλα ζητούν να υπάρχει ελαστικότητα και στα  δάνεια εγγυοδοσίας covid, που εκεί είναι πολύ σκληρές συμβάσεις,  διότι , όπως εξήγησε ο κ. Τάσιος, έρχονται με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Ανάπτυξης όπου εκεί δεν υπάρχει περιθώριο να γίνει κάτι με σημερινά δεδομένα. «Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι μιλάμε για δάνεια που ήδη πληρώνονται κι ακόμη δεν τελείωσε ο covid», υποστήριξε.

Ανταγωνιστική η Τουρκία

Μιλώντας για τον ανταγωνισμό που κυκλώνει την Ελλάδα, ο κ. Τάσιος σημείωσε πως όλες οι χώρες της Μεσογείου είναι ανταγωνιστικές ως προς τη χώρα μας, όμως πολύ περισσότερο η Τουρκία που έχει μπει καλά «στο παιχνίδι».

« Την Τουρκία δεν μπορούμε με τίποτα να την ανταγωνιστούμε ιδιαίτερα και με τη διολίσθηση της λίρας και την υποτίμηση κι από την άλλη κι εμείς έχουμε αυξημένο κόστος και δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Θα είναι μεγάλης σημασίας πόσες θα είναι τελικά οι αφίξεις , δεν ξεκινήσαμε τόσο καλά τον Απρίλιο, πάμε για Μάιο και Ιούνιο και να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πορεία», σημείωσε.

Ανέφερε δε πως όλα τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν για τη σεζόν και δεν προβλέπονται κλειστές επιχειρήσεις, όμως ο κίνδυνος που υπάρχει τον Οκτώβριο είναι να «κοκκινήσουν» οι υποχρεώσεις.

«Αυτά που ζούμε είναι κοσμογονικές αλλαγές, πανδημία, πόλεμος. Είναι συνθήκες που δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μια επιχείρηση ειδικά όταν τη βρει πάνω σε ανοίγματα, καθώς πολλά ξενοδοχεία καθώς πήγαν καλά το 2018 και το 2019 ήταν πάνω στον εκσυγχρονισμό. Το 2022 είναι μια δύσκολη χρονιά συνολικά για το επιχειρείν», κατέληξε ο κ. Τάσιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.