Έντονο το ενδιαφέρον Βολιωτών για το 3rd Dare Dance Festival

Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, έχει στόχο την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και κινηματογραφικών έργων χορού

Έντονο το ενδιαφέρον του Βολιώτικου κοινού για το 3ο Dare Dance Festival που θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Δαναό στο κέντρο της Αθήνας, το Σάββατο 25 Μαΐου 2024.

Το φεστιβάλ «τρέχουν» για Τρίτη χρονιά, οι διοργανωτές, που αποτελούνται από τον Αντώνη Μπέρτο, performer σωματικού θεάτρου-ψυχολόγο, την Άρτεμις Μανάκου, performer σωματικού θεάτρου, κινησιολόγο και τον Βαγγέλη Παπαευαγγελίου κινηματογραφιστή- σκηνοθέτη.

Από το 2018, η ομάδα  συνδυάζει την ψυχολογία,  το σωματικό θέατρο και την τέχνη του βίντεο και στοχεύει στη δημιουργία short films & videodance με έντονο καλλιτεχνικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Ο Αντώνης Μπέρτος ψυχολόγος και καλλιτέχνης μίλησε στο Volos Out τονίζοντας ότι είναι εκπληκτικό το ενδιαφέρον από τον Βόλο, από τις πρώτες μέρες γνωστοποίησης της έναρξης της διαδικασίας.

Ο ίδιος είπε, ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από ανθρώπους που είδαν το φεστιβάλ, διότι το videodance δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα, με νέους δημιουργούς και μεγαλύτερες παραγωγές από τη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά και πολλές συμμετοχές επαγγελματιών χορογράφων και ανθρώπους που δεν ήταν επαγγελματίες, αλλά συνεργάστηκαν με κάποιο κινηματογραφιστή ή κάποιον επαγγελματία βιντεογράφο.

Το όραμα του dare Dance Festival είναι να ενώσει περισσότερους ανθρώπους και  καλλιτέχνες, περισσότερες πόλεις, διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, οργανισμούς μέσα από short films, videodances και παραστάσεις. Φιλοδοξεί να γίνει η αφορμή για «φρέσκους, ζωντανούς ονειρικούς και πραγματικούς καλλιτεχνικούς διαλόγους» που θα φέρνουν σε επικοινωνία τους πολύπλευρους πληθυσμούς που κατοικούν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, σε μια εποχή που οι προκλήσεις είναι τεράστιες και η απάντηση σε αυτές είναι απαραίτητο να περιέχει περισσότερες νέες αναπαραστάσεις, περισσότερη τέχνη-επικοινωνία-έρευνα-συμπερίληψη και μεγαλύτερο πάθος για ζωή!

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

«Ανοικτό κάλεσμα σε δημιουργούς»

Το ανοικτό κάλεσμα απευθύνεται σε δημιουργούς videodance που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2019 κι έπειτα. Ο στόχος του dare Dance Festival είναι να παρουσιάσει στο κοινό καλλιτεχνικά έργα που να μην αναπαράγουν τις κοινωνικές συμβάσεις και αναπαραστάσεις, αλλά να γίνουν ένα ισχυρό μέσο που θα δώσει χώρο σε:

«Ένα νέο Βλέμμα, ένα νέο Σώμα που δημιουργεί μια ισχυρή αισθητική, βιωματική και σχεσιακή ματιά γύρω από ο,τιδήποτε μας περιβάλλει.»

 

Ο κ. Μπέρτος τόνισε ότι η θεματική είναι πολύ ευρεία και επιδίωξη είναι να δουν νέες προτάσεις για το πώς είναι το σύγχρονο βλέμμα και το σύγχρονο σώμα,

και πρόσθεσε ότι ψάχνουν έργα που να μην αναπαράγουν τις κοινωνικές συμβάσεις που βλέπουμε καθημερινά, αλλά φρέσκιες φωνές, ανθρώπους με σύγχρονες ανάγκες, που θα έρθουν πιο κοντά στον συνάνθρωπο, στην κοινωνία, θα μιλήσουν για την ομορφιά και για τις δυσκολίες της ζωής.

Ανεξάρτητες φωνές και σύγχρονες τάσεις

Ο ίδιος είπε ότι τα ανεξάρτητα φεστιβάλ έχουν μια μεγαλύτερη δυναμική να εγκολπώνουν όλο και περισσότερο ανεξάρτητες φωνές και να μην πηγαίνουν στην ομογενοποίηση που παρατηρούνται στις σύγχρονες τάσεις.

«Η αισθητική της ομάδας μας όπως και η μεθοδολογία μας απορρέει από την ποιητική του χώρου και το ποιητικό σώμα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στη φύση και το δημόσιο αστικό χώρο και πως το σώμα τοποθετείται μέσα σε αυτούς τους εκ διαμέτρου αντίθετους τόπους.

Επιμένουμε να δίνουμε χρόνο για να ακούσουμε τι ιστορίες που αφηγείται το σώμα και να τις αναδείξουμε. Η διεργασία είναι για εμάς το ίδιο σημαντική με το τελικό αποτέλεσμα».

Ο ψυχολόγος και καλλιτέχνης, ανέφερε ότι φιλοδοξεί στο φεστιβάλ να πάνε άνθρωποι όλων των ενδιαφερόντων για να δουν ένα σώμα που κινείται και υπάρχει χώρος να παρατηρήσουν πως κινείται το σώμα και πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες από 1 ως 10 λεπτά, ενώ γίνεται προσπάθεια μέσω της επιμέλειας και του τρόπου που μπαίνουν τα βίντεο σε σειρά, να δημιουργήσουν μια αφήγηση.

Στο τέλος της βραδυάς υπάρχει το onstage (επιμέλεια Άρτεμις Μανάκου) όπου χορευτές και χορεύτριες χορεύουν live στη σκηνή του κινηματογράφου. Στο φεστιβάλ προβάλλονται και videodance των μαθητών που είναι συμμετέχοντες είτε επαγγελματίες χορευτές, είτε άνθρωποι που δεν έχουν ξαναχορέψει, για να μπορέσουν να φτιάξουν ένα σύντομο κινηματογραφικό έργο.

 

Αναλυτικές πληροφορίες στο https://daredancefestival.gr/ και στo facebook & instagram

 

Πηγή: Volos Out

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.