Η Αλόννησος στα μέρη υψηλού πλημμυρικού κινδύνου

Τι ανέφερε ο Καθηγητής του ΑΠΘ Νικόλαος Θεοδοσίου

«Το νερό στη δίνη της κλιματικής κρίσης» ήταν το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Ελληνογαλλικής Επιστημονικής Συνάντησης. Στο επίκεντρο της ημερίδας βρέθηκε εκτός από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και η Αλόννησος, με τους επιστήμονες να κρούουν καμπανάκι κινδύνου για καταστροφικές πλημμύρες σε δρόμους που εμφανίζουν μεγάλη κλίση και στους οποίους καταλήγουν παλιά ρέματα.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ με εξειδίκευση στα θέματα νερού κ. Νικόλαος Θεοδοσίου μίλησε κατά κύριο λόγο για τη Θεσσαλονίκη και τους δρόμους που θεωρούνται επικίνδυνοι να πλημμυρίσουν σε περίπτωση ακραίας βροχόπτωσης, αναφέρθηκε όμως και στην Αλόννησο σημειώνοντας ότι «το κέντρο της Αλοννήσου από το λιμάνι έχουν μεγάλη υψομετρική διαφορά. Δημιουργήθηκε ένας δρόμος που έχει μεγάλη κλίση και έτσι σε περίπτωση ακραίας βροχόπτωσης κινδυνεύει το λιμάνι».

Κάθε περιοχή να αποκτήσει σχέδιο ετοιμότητας

Υπό τον φόβο νέων πλημμυρών, ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί σχέδιο ετοιμότητας για κάθε περιοχή, ώστε να μην επαναληφθούν τα όσα έγιναν στη Θεσσαλία, με ανθρώπους να έχουν εγκλωβιστεί στις ταράτσες των σπιτιών τους, “Μια εβδομάδα πριν τον Ντάνιελ, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις τους θα υπάρξει καταστροφή. Στο μέλλον, κάθε κοινότητα θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο για ασφαλή σημεία ενόψει μιας πλημμύρας, π.χ. όλοι οι κάτοικοι να γνωρίζουν ότι θα πάνε στο σχολείο του χωριού για να είναι ασφαλείς, όπου θα υπάρχουν γεννήτριες και όλα τα απαραίτητα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να αποφευχθούν εικόνες που είδαμε με ανθρώπους στις ταράτσες να περιμένουν να διασωθούν από ελικόπτερα”, υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από το thesstoday.gr.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.