Η ΔΑΣ Επισιτισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων για την απεργία της Πέμπτης

Ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, εξέδωσε η ΔΑΣ Επισιτισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων που καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να δώσουν μάχη για την απεργία την Πέμπτη 20 Ιουλίου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στους χώρους δουλειάς σημειώνεται μείωση κάθε χρονιά του εισοδήματός τους, αφού όλο και λιγότεροι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες επισιτιστικών επιχειρήσεων εφαρμόζουν τις μειωμένες σε σχέση με το 2012 συλλογικές μας συμβάσεις, υπάρχει αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας που στους περισσότερους μαζικούς χώρους είναι η πλειοψηφία, χειροτερεύουν οι συνθήκες δουλειάς, αφού λιγότεροι από πέρσι υποχρεώνονται να βγάλουν σημαντικά αυξημένη δουλειά, με αποτέλεσμα να θερίζουν οι επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα, ενώ υπάρχει εκτεταμένη απλήρωτη και αδήλωτη-ανασφάλιστη εργασία που αγγίζει όλο τον κλάδο, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κέτερινγκ, ζαχαροπλαστεία και μάλιστα μεγάλες αλυσίδες.

Σύμφωνα με τη ΔΑΣ, τίποτε δεν αλλάζει προς όφελος των εργαζομένων αν δεν αγωνιστούν γι’ αυτό. Η παράταξη ζητά από τους εργαζόμενους να σηκώσουν το ανάστημά τους, απέναντι σε όλους όσους μας θεωρούν του χεριού τους, ενώ καλεί σε αγώνα αντίστασης και αντεπίθεσης κάθε εργαζόμενο, ενάντια στους εκμεταλλευτές, τα κόμματα και την κυβέρνησή τους, τις υποταγμένες σε αυτούς συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Η ΔΑΣ ζητά από τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την επαναφορά της υποχρεωτικότητας και επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, τον κατώτερο μισθό στα 751 € και να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ίση αμοιβή, για ίση εργασία, 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, επαναφορά των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων, επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση. Επέκτασή του σε όλο τον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού, να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα δουλεμπορικά, η ενοικιαζόμενη εργασία.Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5θημερη 30ωρη και να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά.

Τέλος, ζητά επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 € το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν, ο χρόνιος ανεργίας να προσμετράτε ως κανονικός χρόνος για την συνταξιοδότηση, φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό, αλλά και μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.