Η ΛΑΣ Ζαγοράς – Μουρεσίου για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στο Δήμο

Για μήνες απλήρωτοι βρίσκονται οι εργαζόμενοι των δύο βρεφονηπιακών σταθμών με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και της Δημοτικής Αρχής. Το πρόβλημα διαιωνίζεται εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια! Μέχρι σήμερα οφείλονται δεδουλευμένα 5 μηνών για τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς Ζαγοράς και Αγίου Δημητρίου Μαγνησίας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Ζαγοράς – Μουρεσίου.
Το πρόβλημα ξεκινάει από την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα αλλά και των προηγούμενων, οι οποίες έχουν αναθέσει τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών στου Δήμους, μέσω προγραμμάτων της ΕΕ, που πληρώνουν …μερικώς και …σε δόσεις, λες και οι εργαζόμενοι είναι οικιακές συσκευές. Μάλιστα πολλοί νέοι εργαζόμενοι που κάνουν πρακτική άσκηση παραμένουν απλήρωτοι εδώ και χρόνια, αναφέρει.
Η πληρωμή των εργαζομένων και των λειτουργικών εξόδων των βρεφονηπιακών σταθμών, πραγματοποιείται από 5 διαφορετικά προγράμματα, με τη μορφή κουπονιών – Voutcher. Τρία προγράμματα πληρώνονται μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας και δύο προγράμματα μέσω του Υπουργείου Εργασίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι σήμερα έχει εξοφλήσει τα κουπόνια μέχρι και τον Ιούλιο, ενώ το Υπουργείο Εργασίας έχει εξοφλήσει τα κουπόνια μέχρι και τον Μάρτιο 2023. Η Δημοτική Αρχή όμως έχει πληρώσει τους εργαζόμενους μόνο μέχρι τον Φλεβάρη του 2023… Δηλαδή παρακρατά τα χρήματα τουλάχιστον ενός μήνα. Αποτέλεσμα των παραπάνω να οφείλονται δηλαδή 5 μισθοί, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ΛΑΣ κράτος και Περιφέρεια Θεσσαλίας δαπανούν μηνιαίως μέσω των 5 κουπονιών – voucher 8120 ευρώ για τους δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το κόστος όμως των εργαζομένων (μισθός και ασφαλιστικές εισφορές) ανέρχεται σε 7983 ευρώ. Δηλαδή απομένουν 137 ευρώ για λειτουργικά έξοδα (θέρμανση, φαγητό, ρεύμα, κτλ). Σε αυτό το μοτίβο, του οικονομικού στραγγαλισμού, καλούν τους Δήμους να αυξήσουν τα τροφεία και να εμπορευματοποιήσουν τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών. Ήδη αρκετά παιδιά κόπηκαν από τα voutcher, και οι γονείς τους δυσκολεύονται να πληρώσουν τα τροφεία.
«Θεωρούμε απαράδεκτο η πληρωμή των εργαζομένων να γίνεται μέσω προγραμμάτων κουπονιών, και διεκδικούμε να πραγματοποιηθεί άμεσα η πληρωμή των δεδουλευμένων.
Η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών πρέπει να γίνεται με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους, να αγκαλιάζει όλα τα παιδιά που οι γονείς τους επιθυμούν την εγγραφή και να υπάρχει ειδική μέριμνα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
Το καθημερινό τους πρόγραμμα πρέπει να βασίζεται σε σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους με στόχο την πλήρη ανάπτυξη του βρέφους και παιδιού, ενώ και το φαγητό τους πρέπει να ορίζεται με συγκεκριμένους κανόνες και πρότυπα διατροφής. Οι παιδαγωγοί πρέπει να έχουν συνεχή κατάρτιση σχετική με το αντικείμενο και τη λειτουργία καθώς αποτελεί ένα από τα πρώτα στάδια κοινωνικοποίησης των παιδιών», επισημαίνει η ΛΑΣ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.