Η Μητρόπολη Γερμανίας και η προσευχή στο Μόναχο ενάντια στον Κορωνοϊό

Foto: Malamoussis (αριστερά Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και δεξιά Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης)
Με την παρουσία του καταγόμενου απ΄τη Μαγνησία, Πρωτοπρεσβύτερου Απ. Μαλαμούση

Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού που έπληξε και τη Βαυαρία, η Εκκλησία μας προέβη σε μια κίνηση προσευχής και παράκλησης προς την Αγία Κορώνα ή Στεφανίδα (όπως αυτή αναφέρεται στο Ορθόδοξο αγιολόγιο και υμνολόγιο) και θεωρείται προστάτιδα και βοηθός των ανθρώπων που ταλανίζονται από επιδημίες.
Όπως ενημερώνει του αναγνώστες του magnesianews.gr, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, καταγόμενος απ΄τη Μαγνησία, «η Αγία Κορώνα/Στεφανίδα μαρτύρησε στα μέσα του 2ου αι. μ.Χ. μαζί με τον Άγιο Βίκτωρα. Η μνήμη και των δύο αγίων τιμάται στις 11 Νοεμβρίου στον Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 14 Μαίου στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Όπως αναφέρει το συναξάριό της, οι δήμιοι λύγισαν τις κορυφές δύο φοινικοδέντρων, πρόσδεσαν τη μάρτυρα πάνω σ΄αυτές και κατόπιν άφησαν ελεύθερα τα δύο δέντρα να επανέλθουν στην αρχική τους θέση, διαμελίζοντας το σώμα της μάρτυρος.

Corona Ikone.der Ikonenmaler ist an einer Grippe erkrankt die Ikone befindet sich schon in der Kirche und wird von den 3 Priestern aufgestellt.Erzpriester Apostolos Malamoussis,Archimandrit Georgios Siomos(Pfarrer der Allerheiligenkirche der Jüngste der 3) undErzpriester Georgios Vletsis.
Foto:catherina Hess

Στη κωμόπολη Arget της Βαυαρίας (κοντά στο Μόναχο) υπάρχει ένα παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας που κτίστηκε το 1648, καταδαφίστηκε το 1807 και κτίστηκε πάλι το 1820. Στο παρεκκλήσι υπάρχει μια ξύλινη αγία τράπεζα με παραστάσεις από το μαρτύριο της Αγίας, ενώ στην εσοχή του εξωτερικού ανατολικού τοίχου είναι γραμένo το τετράστιχο:
Κουρασμένε πεζοπόρε στάσου ακίνητος, ξεκουράσου εδώ στην Αγία Κορώνα. Προσευχήσου σ’αυτήν ευλαβικά, εάν έχεις στεναχώριες και βάσανα.

Foto: Malamoussis (αριστερά Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και δεξιά Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης)

Oι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία και Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης εφημέριος του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, μετέβησαν στις 15 Μαρτίου 2020 στο παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας και τέλεσαν ιερή παράκληση υπέρ υγείας και σωτηρίας αυτών που προσβλήθηκαν ήδη από τον κορωνοϊό και υπέρ ταχείας αφάνισης της θανατηφόρου αυτής ασθένειας.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ανέθεσε πάραυτα στον αγιογράφο κ. Πασχάλη Δουγαλή, που υπηρετεί και ως ιεροψάλτης στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου να αγιογραφήσει με βυζαντινή τεχνοτροπία την εικόνα της Αγίας, με σκοπό να τη δωρίσει στο παρεκκλήσι αυτό. Ο αγιογράφος ζωγράφησε την Αγία Κορώνα/Στεφανίδα με τη σκηνή του μαρτυρίου της και την επέδωσε στους ιερείς της Ενορίας Αγίων Πάντων. Η εικόνα τοποθετήθηκε στην Αγία Τράπεζα και σύμφωνα με την ευλαβή παράδοση της Εκκλησίας μας, θα παραμείνει επί 40 ημέρες για τον καθαγιασμό της.
Στις 14 Μαϊου 2020 οι κληρικοί της Ενορίας θα μεταφέρουν την εικόνα στο παρεκκλήσι και θα τη δωρήσουν, με την πρέπουσα τιμή, για να παραμείνει εκεί εσαεί ως συνοδός των προσευχών των πιστών.
Η βαυαρική κοινωνία και ιδιαίτερα τα ΜΜΕ αγκάλιασαν με μεγάλο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία αυτή και γενικά τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στην αντιμετώπιση της λαίλαπας του κορωνοϊού.

Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Süddeutsche Zeitung (SZ)δημοσίευσε μέσα σε μια εβδομάδα τρία διαφορετικά άρθρα για την επίσκεψη των δύο κληρικών, π. Αποστόλου Μαλαμούσης και π. Γεωργίου Βλέτση στο παρεκκλήσι, για την ορθόδοξη προσευχή και για την αγιογράφηση της ορθόδοξης εικόνας της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας.
Άρθρα της SZ: „Αγία Κορώνα προσευχήσου για μας“ (20.3.2020), „Η προσευχή δεν βλάπτει“,(21.03.2020) „Από Φοίνικες διαμελίστηκε“ (26.03.2020), „Αγία βοήθησε“ (27.03.2020).
Επίσης ειδησεογραφικά πρακτορεία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας της Γερμανίας, (katholisch.de, Domradio.de, kathpress.at), de.Wikipedia.org. και πολλές ιστοσελίδες αναφέρθηκαν στο γεγονός αυτό και στα μηνύματα που εκπέμπονται εν μέσω κοινωνικής κρίσεως και κλονισμού συνειδήσεων. Η βαυαρική τηλεόραση προανήγγειλε την επιθυμία να ασχοληθεί προσεχώς με την ορθόδοξη εικόνα της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας, με τον καθαγιασμό της στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και με τη δωρεά και τοποθέτησή της στο παρεκκλήσι.
Σε μια πανδημία όπου κυριαρχεί ο πόνος, η θλίψη, ο αναστεναγμός, η απελπισία και η θανατηφόρα αρρώστεια, αποτελεί η προσευχή ελπίδα και στήριγμα.
Ας ευχηθούμε ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, με τις δεήσεις της Παναγίας Μητρός των αγίων και ιδιαίτερα της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας να μας θεραπεύσει και να μας απαλλάξει από την πανδημία του κορωνοϊού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.