Η Παναγία Φυτόκου πανηγυρίζει και υποδέχεται τον Άγιο Γεράσιμο

Μέσα στις ομορφιές του Μάη, η απλή και όμορφη Εκκλησία της Παναγίας Φυτόκου θα υποδεχθεί και φέτος πλήθος πιστών στην Πανήγυρη της Μεσοπεντηκοστής. Και τούτο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «διότι όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Φυτόκου, Μακρινίτσης, Ν.Ιωνίας και Βόλου,σπεύδουν να προσκυνήσουν την Αγία Κάρα και την Εικόνα του Αγίου Γερασίμου του Νέου, που έρχονται κάθε χρόνο ανελλιπώς επί πολλές δεκαετίες από την ομώνυμη Γυναικεία Ιερά Μονή Μακρινίτσης.

Παλιό το έθιμο αυτό να υποδέχονται οι ευλαβείς πιστοί τον Άγιο Γεράσιμο στην εκκλησία τους, στα κτήματά τους και στα σπίτια τους, μια φορά το χρόνο για ένα τριήμερο. Και ιδιαίτερα τώρα που βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο κοινωνικής, πολιτιστικής και πνευματικής κρίσης , όλοι προσφεύγουν ολόψυχα στον θαυματουργό τοπικό μας Άγιο και εκζητούν το φωτισμό του, την ευλογία και τη στήριξή του. Θεωρούν δε μεγάλη ευκαιρία να συμμετέχουν κάθε χρόνο στη συνοδεία του Αγίου πολυάριθμοι άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, πεζοί σε μια τρίωρη περίπου διαδρομή, με τη συμμετοχή ιερέων, ψαλτών και λαϊκών που πρόθυμα ψάλουν και βοηθούν στην μεταφορά του Αγίου λειψάνου και της εικόνας του Αγίου με πρωτεργάτη και οδηγό πάντοτε τον ακούραστο Ηγούμενο της Ι. Μονής Φλαμουρίου Αρχιμ. Συμεών, που μεταφέρει στα χέρια του την Αγία Κάρα. Μια τέτοια εμπειρία δημιουργεί βιώματα ζωντανής πίστης που μένουν ανεξίτηλα στην ψυχή όλων μας. Τέλος ορισμένοι κάτοικοι του Φυτόκου σπεύδουν σε συγκεκριμένη τοποθεσία να υποδεχθούν και να προσκυνήσουν τον Άγιο Γεράσιμο , αλλά και να προσφέρουν εγκάρδια σε όλους τους συνοδούς δροσερό νερό και αναψυκτικά.

panagia fytoko 2 Όπως κάθε χρόνο λοιπόν έτσι και φέτος, η πομπή θα ξεκινήσει από την Ι. Μονή Μακρινίτσης την Τρίτη 9 Μαΐου και ώρα 3.00 μ.μ. με τη συνοδεία του Γέροντα Αρχιμ. Συμεών και πλήθους πιστών και δια μέσου των περιοχών Καλογρίτσας, Παλιάμπελων και Κουτρίτσας , με ενδιάμεσες στάσεις ευλογίας και δεήσεων στα κτήματα, θα φθάσει στις 6.45΄ μ.μ. στην εκκλησία της Παναγίας Φυτόκου, όπου, με τη φροντίδα του Ιερομονάχου πατρός Νεκταρίου θα γίνει πανηγυρική τελετή υποδοχής με την παρουσία πολλών Ιερέων, Εκπροσώπων τοπικών Αρχών Βόλου και Ν. Ιωνίας και πλήθους πιστών. Θα επακολουθήσει πανηγυρικός Εσπερινός, αρτοκλασία, Θείον Κήρυγμα από τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Κοντακτσή, λιτάνευση της Τιμίας Κάρας και της Εικόνας πέριξ του Ι. Ναού και Ολονυκτία, την οποία θα τελέσει ο Γέροντας Συμεών.

Την επαύριο Τετάρτη 10 Μαϊου θα γίνει Πανηγυρική Θ. Λειτουργία, Θείον Κήρυγμα από τον Πανοσ. Αρχιμ. Σίμωνα Δερβίση, Αγιασμός και το απόγευμα Εσπερινός, Παράκληση προς τον Όσιο Γεράσιμο.
Την Πέμπτη 11 Μαΐου τέλος, μετά τη θ. Λειτουργία ο ΄Αγιος θα επιστρέψει στο Μοναστήρι της Μακρινίτσης.

Για την εξυπηρέτηση των πιστών στη μετάβασή τους στο Φυτόκο και στην επιστροφή , θα δρομολογηθούν Λεωφορεία της Αστικής Γραμμής Νο 2 ως ακολούθως: Τρίτη 9/5 : 6.00 μ.μ., 6.30΄μ.μ., 8.30΄μ.μ. και 8.45΄μ.μ., Τετάρτη 10/5 : 8.00΄π.μ., 8.30΄π.μ., 10.45΄και 11.00΄π.μ. 6.00΄μ.μ. , 6.30΄μ.μ., 9.30΄και 9.45΄μ.μ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.