Η Σκιάθος «αγκάλιασε» την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και την Εύα Νάθενα

Προβλήθηκε η αριστουργηματική ταινία «Φόνισσα»

Τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη τίμησε την Κυριακή η Σκιάθος, με αφορμή την ημέρα γέννησης του κορυφαίου των γραμμάτων στις 4 Μαρτίου, με την προβολή της αριστουργηματικής ταινίας «Φόνισσα», που έχει χαρακτηριστεί ως «η ελληνική ταινία της χρονιάς». Παρούσες στον εορτασμό, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Μπούρτζι,  η πρωταγωνίστρια της ταινία Καρυοφυλλιά Καραμπέτη αλλά και η δημιουργός της ταινίας Εύα Νάθεμα.

Πάνω από 400 θεατές απόλαυσαν στην μεγάλη οθόνη την αριστουργηματική ταινία, με τον Δήμο Σκιάθου και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού να τιμούν  τη γέννηση του παγκοσμίου εμβέλειας διηγηματογράφου, σπλάχνο του νησιού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη 173 χρόνια πριν.

Η πολυσυζητημένη ταινία με την συγκλονιστική απόδοση της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη στο ρόλο της Φραγκογιαννούς, σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, είχαν ως αποτέλεσμα την πραγματικά μεγάλη προσέλευση του κοινού που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα στο πολιτιστικό κέντρο “Μπούρτζι”, με αποτέλεσμα οι δύο προβολές που ήταν προγραμματισμένες, να γίνουν τρεις, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις σε όσους κατάφεραν να την δουν.

Η σκηνοθέτης κ. Εύα Νάθενα και η πρωταγωνίστρια Καρυοφυλλιά Καραμπέτη βρέθηκαν στο νησί του Αλ. Παπαδιαμάντη φανερά συγκινημένες που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι που προγραμμάτιζαν από καιρό με το Δήμαρχο κ. Θοδωρή Τζούμα,  αλλά ήταν δύσκολο να βρεθεί η κατάλληλη ημέρα λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων όπως οι ίδιες τόνισαν, ενώ η πρώτη μιλώντας στο κοινό ανέφερε και τον λόγο που η ταινία δεν γυρίστηκε στο νησί της Σκιάθου.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Τζούμας καλωσορίζοντας τις δύο κυρίες ανέφερε πως η κ. Νάθενα αλλά και η κ. Καραμπέτη έγιναν πλέον κομμάτι του νησιού μέσα από αυτή την παραγωγή, διήγημα σταθμός για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και την Σκιάθο.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στα 1851 στη Σκίαθο. Ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά (τα τέσσερα κόρες) του ιερέα Αδαμαντίου Εμμανουήλ και της Γκιουλώς Μωραΐτη. Μονότροπος και αισθητής και απείθαρχος από παιδί περιπλανήθηκε από σχολείο σε σχολείο και τελικά αποφοίτησε στα 1874 από το Βαρβάκειο. Για μερικούς μήνες διέμεινε με τον εξάδελφό του, τον Τίμο Μωραϊτίδη, στο Άγιον Όρος και ύστερα γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά απαξίωσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Από το 1887 εγκαταστάθηκε μονίμως στην Αθήνα. Κατά αραιά χρονικά διαστήματα επισκεπτόταν την ιδιαιτέρα του πατρίδα, όπου και πέθανε από πνευμονία το 1911.

 

πηγή: skiathoslife.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.