Διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμός τους από τις εξοχικές τους κατοικίες, οι ιδιοκτήτες τους στη θέση Παναγιά του Αγ. Γεωργίου Νηλείας, λόγω ανακατασκευής του ομώνυμου Ιερού Ναού και του μισογκρεμισμένου κελιού που υπάρχει κοντά του, ενώ ο Δήμος Ν. Πηλίου, παρότι χάραξε νέο δρόμο, δεν τον έχει ολοκληρώσει, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των σπιτιών να είναι αποκομμένοι. Την κατάσταση που επικρατεί, τόνισε σε επιστολή του, απόστρατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όπως αναφέρει «είμαστε 10 περίπου οικογένειες που έχουμε τα εξοχικά μας στη θέση Παναγία του Αγ. Γεωργίου Νηλείας, όλοι ¨ξένοι¨. Στο συγκεκριμένο χωριό οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι, γιατί οι περισσότεροι έχουν πουλήσει τις κατοικίες τους σε Αθηναίους, θεσσαλονικείς, Γερμανούς και ισραηλίτες και διαμένουν στην Αγ. Τριάδα και στην Γατζέα».
Σύμφωνα με τον απόστρατο ανώτατο αξιωματικό, εδώ και περίπου 3 χρόνια έχει κηρυχθεί ένας «ιδιότυπος πόλεμος». Καλώς αποφασίστηκε να συντηρηθεί η Ι.Ν. Παναγιάς και να ανακατασκευαστεί το μισογκρεμισμένο κελί που υπάρχει κοντά του.
Από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια μια δίοδος δουλείας από την οποία εξυπηρετούνταν οι κάτοικοι πηγαίνοντας στο Κοιμητήριο που βρίσκεται κοντά. Η δίοδος αυτή ονομάζεται οδός Αναπαύσεως, ενώ ο Ναός της Παναγίας δεν ανήκει σε ενορία και λειτουργεί δύο φορές τον χρόνο.
Ο ιδιοκτήτης κατοικίας επισημαίνει ότι σε αρκετά χωριά του Πηλίου, λόγω της μορφολογίας του, αρκετοί κεντρικοί δρόμοι διέρχονται ακριβώς δίπλα από τους Ιερούς Ναούς, όπως στις Μηλιές, στο Νεοχώρι και στην Βυζίτσα, που επίσης είναι Νεώτερα Ιστορικά Μνημεία. Ο συμπολίτης διερωτάται τι φθορά θα προκαλέσουν στον Ι.Ν. Παναγίας 10 αυτοκίνητα που θα περάσουν από το σημείο για κάποιες μέρες τον χρόνο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 5 Αυγούστου 2024 η δίοδος έφραξε με την εναπόθεση ενός φορτηγού με χώμα, με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες σπιτιών να εγκλωβιστούν για έξι ώρες, μέχρι να απομακρυνθεί το χώμα από τον Δήμο Ν. Πηλίου.
Τον Μάρτιο του 2025 τοποθετήθηκαν δύο σιδερένιες πόρτες στην δίοδο δουλείας, ενώ στις 22 Μαρτίου 2025 οι πόρτες κλείδωσαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν όσοι ήθελαν να πάνε στα σπίτια τους.
«Ενόψει Πάσχα, οι πόρτες είναι ξανά κλειδωμένες και δεν υπάρχει τρόπος να προσεγγίσουμε τα σπίτια μας», αναφέρει ο συμπολίτης.
Αναφορικά με τον Δήμο Νοτίου Πηλίου αναφέρει ότι έχει χαράξει νέο παράλληλο του Ιερού Ναού δρόμο με κλίση 70% και αν και υπόσχεται εδώ και δύο χρόνια ότι θα τον ολοκληρώσει, για να έχουν πρόσβαση οι ιδιοκτήτες στα σπίτια τους, δεν το έκανε και δεν έλαβε καμία μέριμνα γι’ αυτούς.
Ο ιδιοκτήτης σπιτιού διερωτάται αν πέρασε από το μυαλό κανενός στον Δήμο ότι πληρώνουν δημοτικά τέλη, όπως και τι θα συμβεί αν χρειαστεί να προσεγγίσει το σημείο ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα.
«Δεν σκέφτονται στον Δήμο ότι το χωριό απέκτησε αξία από εμάς τους «ξένους» που έναντι αδράς αμοιβής αγοράσαμε εγκαταλειμμένα σπίτια, τα επισκευάσαμε και δώσαμε με τις διακοπές μας ζωή στο χωριό; Από εμάς τους «ξένους» ο Δήμος έχει τα περισσότερα έσοδα και μας έχει αφήσει στο έλεος της Μητρόπολης και αυτή στο έλεος του Δήμου», επισημαίνει ο κάτοικος.
Καταλήγοντας στην επιστολή του ο συμπολίτης αναφέρει «ελπίζουμε και δεόμεθα ο Θεός να φωτίσει αυτές της Άγιες Ημέρες τον ιερέα και την Μητρόπολη να ανοίξει τις πόρτες και τον Δήμο να κατασκευάσει σύντομα τον νέο δρόμο για να λυθεί το πρόβλημά μας».
Ντ. Στ.
































