Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν χθες εποχικοί πυροσβέστες απ’ όλη την Ελλάδα και τη Μαγνησία διεκδικώντας την παραμονή τους στο σώμα και εργασία όχι έξι, αλλά 12 μήνες τον χρόνο. Ωστόσο, οι διαμαρτυρόμενοι πυροσβέστες βρέθηκαν να δέχονται επίθεση από αστυνομικούς και να βλέπουν την πολιτεία να τους «χτυπά», επειδή διεκδικούν την εργασία τους.
Ο κ. Ηλίας Κραβαρίτης, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών και εποχικός πυροσβέστης στη Μαγνησία μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για τα γεγονότα αυτά τονίζοντας ότι «ζούμε πάλι εικόνες του 2021, ξαναζήσαμε πάλι την ίδια συμπεριφορά από τους αστυνομικούς, την πολιτική ηγεσία και τις εντολές τους. Τελείωσε η δουλειά τους, τελείωσε η αντιπυρική περίοδος κι έρχεται το ξύλο».
Όπως σημείωσε ο ίδιος η απόφαση για να κατέβουν οι εποχικοί πυροσβέστες στην Αθήνα και να διαμαρτυρηθούν πάρθηκε μετά από μία δήλωση του Υπουργού κ. Κικίλιας ότι θα βγει νέα προκήρυξη για συμβασιούχους πυροσβέστες, θέτοντας όριο ηλικίας. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κραβαρίτη σημαίνει ότι οι εποχικοί πυροσβέστες που έχουν ολοκληρώσει την πενταετία τους είναι πάνω από το όριο των 35 ετών οι περισσότεροι και αυτομάτως «κόβονται» από την προκήρυξη.
Μάλιστα στη Μαγνησία και τις Σποράδες οι εποχικοί πυροσβέστες είναι περίπου 110.

«Οι περισσότεροι από μας δεν θα μπορούμε να συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό. Είμαστε πανελλαδικά περίπου 2500 και οι περισσότεροι θα είμαστε έξω από την προκήρυξη. Όλη αυτή η εμπειρία, ο αγώνας που έχουμε κάνει, η εκπαίδευση που έχουμε λάβει , μας τα πετούν όλα στον δρόμο. Μας λένε ότι εμείς είμαστε μεγάλοι, γερασμένοι», επεσήμανε ο κ. Κραβαρίτης.
Οι εποχικοί πυροσβέστες διεκδικούν 12μηνη εργασία επισημαίνοντας ότι υπάρχει σχετικός νόμος που μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απορροφηθούν στο σώμα.
«Ζητάμε να είμαστε κι εμείς όλο τον χρόνο εκεί στην υπηρεσία και να δουλεύουμε όλοι και όχι να είμαστε έξι μήνες στις φωτιές, δυο μέρες στο ξύλο και στα καπνογόνα και μετά στην ανεργία, γιατί έχουμε ένα δίκαιο αίτημα. Έξι μήνες στην εργασία ήμασταν μαζί με την αστυνομία, την είχαμε δίπλα μας πάντα φιλικά κι όταν πάρουμε το χαρτί της απόλυσής μας, η αστυνομία πάλι είναι δίπλα μας με τα κλομπ και τα καπνογόνα», σχολίασε ο ίδιος.
Αναφέρθηκε δε και στα πολλά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί πυροσβέστες ιδίως εκείνοι που η υπηρεσία τους έστειλε στα νησιά, με αποτέλεσμα να πρέπει να καταβάλουν 400 και 500 ευρώ για 40τμ..
«Δεν υπάρχει μέρος για τα άτομα που πηγαίνουν να υπηρετήσουν στα νησιά. Οι δήμοι δεν έχουν κάνει κάτι για στέγαση για το προσωπικό και οι πυροσβέστες πρέπει να πληρώσουν ενοίκιο 400-500 ευρώ για 40 τμ, όταν παίρνουν μισθό 800 ευρώ. Το Υπουργείο δεν έχει μεριμνήσει», επεσήμανε.
Τόνισε ότι κανείς αυτή τη στιγμή δεν ξέρει εάν θα ξαναδουλέψει και ανέφερε ότι οι εποχικοί πυροσβέστες έχουν έρθει σε επαφή με βουλευτές της Θεσσαλίας, γιατί υπάρχουν στη Μαγνησία και πυροσβέστες από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. «Οι βουλευτές μας είπαν ότι έχουμε τη στήριξή τους και αυτή την είδαμε χθες. Αυτό το χθεσινό ήταν πολύ λυπηρό. Ντράπηκε και η ντροπή. Αστυνομικός να χτυπάει τον πυροσβέστη», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Κραβαρίτης.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου






























