Kαταγραφή των διφασικών ελαιοτριβείων του νομού

Για να αποτραπούν φαινόμενα ρύπανσης, σύμφωνα με τη Δωροθέα Κολυνδρίνη

Επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας στο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνελαίου και πυρηνόξυλου που λειτουργεί από το 1974, στην περιοχή «Βουλοκαλύβα» του Δ. Αλμυρού και επεξεργάζεται ελαιοπυρήνα από ελαιοτριβεία της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας.

Η κα Κολυνδρίνη συνοδευόμενη από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Ανάπτυξης των ΠΕΜΣ και υπηρεσιακούς παράγοντες, ενημερώθηκε από τον κύριο Μουζάκη Νικόλαο, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου καθώς και για τα προβλήματα που σχετίζονται με την αποθήκευση του ελαιοπυρήνα και την έκκληση οσμών.

Η Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο πιστή τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη διάρκεια αποθήκευσης του νωπού ελαιοπυρήνα που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες, έτσι ώστε να αποφεύγεται η έναρξη ζυμώσεων που δημιουργεί δυσάρεστες οσμές καθώς και στην επιτακτική ανάγκη καλής λειτουργίας του συστήματος καταστολής των εκπεμπόμενων οσμών από τις εστίες καύσης πυρηνόξυλου (ξηραντήρια, ατμολέβητας).

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έθεσε το θέμα της αποθήκευσης και επεξεργασίας ελαιοπυρήνα που θα παράγεται από ελαιοτριβεία δύο φάσεων επισημαίνοντας ότι τα πυρηνελαιουργεία πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην παραλαβή του διφασικού ελαιοπυρήνα με τις σημερινές τους δυνατότητες αποθήκευσης. Επιπλέον, τίθεται και το ζήτημα των αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων για την επεξεργασία του καθώς και ο χρόνος ξήρανσής τους.

Αποτελεί προτεραιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας η διατήρηση υψηλού επιπέδου στην ποιότητα του περιβάλλοντος με βασικό στόχο την προστασία του, το σύνολο δηλαδή των ενεργειών, μέτρων και έργων που έχουν στόχο την πρόληψη της υποβάθμισης του περιβάλλοντος ή την αποκατάσταση, διατήρηση, βελτίωσή του.

Στο πλαίσιο αυτό, η κα Κολυνδρίνη, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα ρύπανσης του περιβάλλοντος από τη μη διάθεση ελαιοπυρήνα που θα παράγεται από ελαιοτριβεία δύο φάσεων σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, δεσμεύτηκε ότι η Διεύθυνση Ανάπτυξης θα προχωρήσει στην καταγραφή των διφασικών ελαιοτριβείων του νομού ζητώντας να υποβληθούν εγγράφως στοιχεία για την ασφαλή περιβαλλοντικά διαχείριση του παραγόμενου ελαιοπυρήνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.