Κ. Μαραβέγιας: Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα μας

Την πεποίθηση ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από την Βουλή, αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα μας, εξέφρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προωθούνται οι κοινωνικά αναγκαίες αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου και διορθώνονται οι στρεβλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στο ασφαλιστικό, αλλά στο σύνολο της πραγματικής οικονομίας.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο βουλευτής Μαγνησίας επιτέθηκε με σφοδρότητα στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις αντιλήψεις της στο θέμα της αριστείας, με αφορμή τα βίντεο που προβλήθηκαν στην εκδήλωση του κόμματος της αντιπολίτευσης, το περασμένο Σάββατο στο Ταεκβοντο. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να λοιδορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει ως συμβούλους φιλικά ή συγγενικά του πρόσωπα. Όμως, δεν ενοχλούσε καθόλου τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν αναλάμβαναν ασχέτως προσόντων, θέσεις υψηλής ευθύνης και γινόντουσαν ακόμα και Υπουργοί στην προηγούμενη κυβέρνηση, κολλητοί και φίλοι φίλων του πρώην Πρωθυπουργού.

Ο κ. Μαραβέγιας ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την τοποθέτηση του εξαδέλφου του πρώην Πρωθυπουργού στη θέση του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, αν και δεν είχε σπουδές στα οικονομικά, υπενθυμίζοντας ότι στη συνέχεια διορίστηκε και διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού.
«Αρκούσε η ιδιότητα του συγγενούς για να αναλάβει κανείς επί ΣΥΡΙΖΑ υψηλά καθήκοντα, ακόμα και άσχετα με τα προσόντα του», τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον εργολήπτη αδελφό του Αλ. Τσίπρα και τον διαγωνισμό για την ανάθεση δημοσίου έργου, ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και στη νύφη του πρώην Πρωθυπουργού η οποία τοποθετήθηκε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του τότε αρμόδιου Υφυπουργού, κ. Πετροπούλου, παρά το γεγονός ότι είχαν επισημανθεί κωλύματα στη Βουλή και ασυμβίβαστα, τα οποία αγνοήθηκαν.

Όπως τόνισε ο κ. Μαραβέγιας, η σύγκριση ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, όσον αφορά όχι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και τις πολιτικές, είναι καταλυτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε την κατώτατη σύνταξη το 2015 στα 390 ευρώ και κατήργησε το ΕΚΑΣ, εξαέρωσε τις επικουρικές συντάξεις και έθεσε τις συντάξεις χηρείας στον πάγο.

«Απέναντι σε αυτή την ανερμάτιστη πολιτική, η Νέα Δημοκρατία αντιπαραθέτει την αξιοπιστία της και την αλήθεια», υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Μαραβέγιας και πρόσθεσε ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε η παρούσα κυβέρνηση εξαλείφονται και μάλιστα αναδρομικά οι αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίες δημιούργησαν έλλειμμα ανταποδοτικότητας για τους συνταξιούχους που εργάστηκαν σκληρά επί δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, επαναφέρονται οι επικουρικές συντάξεις αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, στο ύψος όπου είχαν διαμορφωθεί στην 31η Δεκεμβρίου του 2014. Καταργείται το όριο των 1.300 ευρώ του νόμου Κατρούγκαλου που επέβαλε οριζόντιο κούρεμα στο άθροισμα της καταβαλλόμενης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Για τους αυτοαπασχολούμενους, προωθείται η πλήρης αποσύνδεση των εισφορών από τα χρόνια ασφάλισης και τις γνωστές κλάσεις του παρελθόντος, η πλήρης αποσύνδεση εισφορών από το εισόδημα, αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης, διευρύνεται καθολικά η ευνοϊκή μεταχείριση για όλους τους νεοεισερχόμενους στην παραγωγική διαδικασία και όχι μόνο για νέους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, μέσω της επιβολής χαμηλών εισφορών για τα πέντε πρώτα χρόνια έναρξης του εργασιακού βίου, χωρίς μάλιστα να έχουν την υποχρέωση αυτά τα χρήματα να τα επιστρέψουν.

Τέλος, ο κ. Μαραβέγιας δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το νέο ευνοϊκό για τους παραγωγούς προστατευτικό πλαίσιο μειωμένων εισφορών και αυξημένων παροχών, διαφέρει από το αντίστοιχο για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, με διατάξεις όπως αυτή για την εργασία των συνταξιούχων αγροτών τονώνεται ακόμα περισσότερο η πρωτογενής παραγωγή και δημιουργούνται κίνητρα στην περιφέρεια για αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.