Κ. Παπανάτσιου: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επίτευξη της δίκαιης ανάπτυξης»

Η Υφ. Οικονομικών μίλησε στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Λάρισας

Για την επίτευξη ενός κλίματος οικονομικής σταθερότητας, μίλησε η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία την Παρασκευή το βράδυ παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Λάρισας, με τίτλο «Η Φορολογική Δικαιοσύνη Όχημα για την Ανάπτυξη. Στόχος ένα Απλό και Σταθερό Φορολογικό Σύστημα».
Η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επίτευξη της δίκαιης ανάπτυξης, μέσα σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον.
Τα προηγούμενα χρόνια, γίναμε όλοι μάρτυρες του λεγόμενου «θανάτου του εμποράκου», είπε η κ. Παπανάτσιου αναφερόμενη στις περιόδους των προηγούμενων κυβερνήσεων και επισήμανε ότι ένας από τους πρώτους στόχος της κυβέρνησης μετά την αναστήλωση του κοινωνικού κράτους «ήταν η ανατροπή του νεκρικού κλίματος που επικρατούσε στην αγορά, η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».
«Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρήσαμε σε μία σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων ώστε να γίνει πιο δίκαιο και αναλογικό το φορολογικό σύστημα», ανέφερε η Υφυπουργός Οικονομικών.
«Πρώτον, μειώσαμε το φόρο εισοδήματος του μικρού επιτηδευματία με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, από το 26% στο 22%. Δεύτερον, μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης την οποία φέραμε, συνδέσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές με το φορολογητέο εισόδημα, με αποτέλεσμα οι μικρές επιχειρήσεις να δουν σημαντική ελάφρυνση των βαρών τους». Οι παρεμβάσεις αυτές συνέβαλαν στην ελάφρυνση ποσοστού άνω του 85% των μικρών επιχειρήσεων, υπογράμμισε η Υφυπουργός.
Η κ. Παπανάτσιου τόνισε επίσης ότι η έξοδος από τα προγράμματα και η επίτευξη δημοσιονομικού χώρου επέτρεψαν στην Κυβέρνηση να προχωρήσει και σε θετικά μέτρα για τη μεσαία τάξη. Έτσι, νομοθετήθηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% περίπου, για πάνω από 250.000 μη μισθωτούς με δηλωθέν εισόδημα άνω των 7.000 ευρώ.
Ακόμα, όπως ανέφερε η Υφυπουργός, η κυβέρνηση προχώρησε και σε παρεμβάσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων: τη μείωση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 29% στο 28% για το 2019 και σταδιακά κατά μία μονάδα ανά έτος ώστε να φτάσει το 25% το 2022, αλλά και τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 10% για το φορολογικό έτος 2019 και για τα επόμενα έτη.
«Επίσης, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας δίκαιης φορολόγησης, καταργήσαμε και μέτρα μνημονιακών νόμων, όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος για συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών, για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις επιχειρήσεις υπό εκκαθάριση/πτώχευση ή αδράνεια, τους φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και τους αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών».
Η Υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμα σε φορολογικά κίνητρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί με στόχο την τόνωση της αγοράς και την προσέλκυση επενδύσεων. Δόθηκαν κίνητρα για την πρόσληψη νέων ή/και μακροχρόνιων ανέργων, για επενδύσεις που σχετίζονται με την εξοικονόμηση περιβαλλοντικών πόρων, για επενδύσεις σχετικές με οπτικοακουστικές παραγωγές αλλά και για επενδύσεις επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.
«Επιπλέον, σταθερός στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών», είπε η κ. Παπανάτσιου.
«Με νομοθετικές παρεμβάσεις του προηγούμενου διαστήματος επιτρέπουμε ολοένα περισσότερες διοικητικές διαδικασίες μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και φορολογικής διοίκησης να γίνονται ηλεκτρονικά».
«Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουμε στις κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις για την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης», σημείωσε.
Όσον αφορά το ζήτημα της φορολογικής συμμόρφωσης, η κ. Παπανάτσιου επισήμανε ότι «όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμμόρφωση αν δεν υπάρχει αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός – οι φορολογικοί συντελεστές από μόνοι τους είτε είναι ψηλοί είτε είναι χαμηλοί δεν πρόκειται να φέρουν έσοδα».
«Οι ελεγκτικές αρχές θα πρέπει να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους γιατί η φοροδιαφυγή προκαλεί και απώλεια ασφαλιστικών εισφορών και δημόσιων πόρων αναγκαίων για την ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους και τη δυνατότητα της Πολιτείας για πιο δίκαιη φορολογική πολιτική».
Βέβαια, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι υπόθεση όλων μας, της πολιτικής ηγεσίας, των πολιτών και των επαγγελματιών του χώρου, ανέφερε τέλος η κ. Παπανάτσιου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.