Κ. Παπανάτσιου : «Διευκρινήσεις σχετικά με την πρόληψη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες»

Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ζητώντας συγκεκριμένες διευκρινήσεις για τις αλλαγές που επέρχονται σε σημεία του προγενέστερου πλαισίου για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. «Από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις έχουν αναδειχθεί συγκεκριμένα ζητήματα, γενικού ενδιαφέροντος. Νομίζω ότι ίσως χρειάζεται και μία ενημέρωση από το Υπουργείο για το σκεπτικό των αλλαγών», ανέφερε χαρακτηριστικά η Βουλευτής.

Στη συνέχεια επισήμανε την ανάγκη διευκρινήσεων σχετικά με τα κρυπτονομίσματα (bitcoin), «επειδή επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας, η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία γίνεται με όρους εμπορίας και ανταλλαγής, εξ ου και η εποπτεία στο άρθρο 5 παραχωρείται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς». Και συνέχισε απευθυνόμενη στον κ. Ζαβό, «σχεδιάζετε κάποιο επιπλέον πλαίσιο πιο συγκεκριμένο για τα κρυπτονομίσματα;».

Η κ. Παπανάτσιου επισήμανε πως με τη διαδικασία που προβλέπει το σχέδιο νόμου στο άρθρο 16, ίσως περιπλέκεται η κατάσταση σχετικά με το ποιοι θα τηρούν το Μητρώο και πως θα καταχωρούν στοιχεία και πληροφορίες. Και συνέχισε, «η ΓΓΠΣ είχε εκδώσει και εγκύκλιο για τις εξαιρέσεις, ίσως τώρα χρειάζεται μία αναθεώρηση και μία διευκρίνηση. Μάλλον καλύτερα να μας πείτε ποιοι εξαιρούνται και ποιοι υποχρεούνται καθώς η προσθήκη του άρθρου 6 του ΚΦΕ».

Στη συνέχεια η Βουλευτής επισήμανε την αλλαγή στο άρθρο 28 όπου εκεί η αιτιολογική αποτυπώνει τη σκέψη του νομοθέτη, ώστε να προστατέψει τις διαδικασίες για τους ασφαλής διαύλους για να παρέχοντα οι καλόπιστες πληροφορίες. Δηλαδή, ενσωματώνει τις διαδικασίες ώστε συγκεκριμένα πρόσωπα ή και υπάλληλοι να μπορούν προστατευμένα να παρέχουν πληροφορίες για ενδεχόμενες ύποπτες πράξεις. «Παρ όλα αυτά με την απαλοιφή του εν λόγω εδαφίου από την υπάρχουσα διάταξη, ίσως δημιουργείται το αντίθετο αποτέλεσμα», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Κλείνοντας η κ. Παπανάτσιου, τόνισε πως ελπίζει η συζήτηση στην επιτροπή και οι διευκρινήσεις των Υπουργών να οδηγήσουν σε ένα πιο λειτουργικό πλαίσιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.