«Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Διάλεξη από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωσήφ Σηφάκη

Την Παρασκευή 13ης Απριλίου στις 8:00 μ.μ., στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (28ης Οκτωβρίου & Π. Μελά- 2ος όροφος, αίθουσα Β1 Οργάνωση), θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Ιωσήφ Σηφάκη με θέμα «Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο». Η εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση του «Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου», της «Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών» και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο Καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης διδάσκει στο Εcole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), είναι Διευθυντής του Centre de Recherche Integrative της Grenoble, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας. Τιμημένος με το βραβείο Τuring (αντίστοιχο των Νόμπελ στην πληροφορική.

Ο άνθρωπος διακρίνεται από την ικανότητα του να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί την γνώση για να κατανοήσει και να αλλάξει τον κόσμο σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Στην διάλεξη αυτή θα εξηγηθεί όσο γίνεται πιο απλά, πως ορίζεται η γνώση ως πληροφορία και θα συζητήσει βασικά προβλήματα που θέτει η ανάπτυξη της και η χρήση της. Θα εξηγήσει ότι υπάρχουν όρια στην κατάκτηση και ενιαιοποίηση της γνώσης που καθορίζονται από τρεις παράγοντες:

• Ο πρώτος είναι συνυφασμένος με το γεγονός ότι τα φυσικά φαινόμενα είναι εγγενώς πολύπλοκα και «πολυκλιμακωτά».

• Ο δεύτερος απορρέει από την αδυναμία των μαθηματικών και της λογικής να λύσουν ακριβώς μεγάλες κατηγορίες επιστημονικών και τεχνικών προβλημάτων.

• Ο τρίτος παράγοντας έχει σχέση με την αδυναμία μας να τυποποιήσουμε τις φυσικές γλώσσες που καθορίζουν και τα όρια του νοητού.

Θα εξηγηθεί πως η ανάπτυξη της επιστήμης της πληροφορικής συνδυασμένη με την χρήση υπολογιστών, ανοίγουν νέους ορίζοντες για την περαιτέρω ανάπτυξη και χρήση της γνώσης. Θα συζητήσει την σχέση μεταξύ φυσικής και τεχνητής νοημοσύνης τονίζοντας την συμπληρωματικότητα μεταξύ τους. Οι υπολογιστές επιτρέπουν ταχείς και ακριβείς υπολογισμούς, ενώ ο ανθρώπινος νους έχει μοναδικές ικανότητες ερμηνείας και κατανόησης καταστάσεων καθώς και δημιουργικότητας.

Τελειώνοντας θα συζητηθεί συνοπτικά το προδιαγραφόμενο «ψηφιακό μέλλον». Αφενός, τις επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις που αφορούν την βέλτιστη χρήση κρίσιμων πόρων και την ποιότητα ζωής με εξατομικευμένες και έξυπνες υπηρεσίες. Αφετέρου, τις κοινωνικές προκλήσεις σχετικές με τον αποτελεσματικό έλεγχο των τεχνοδομών στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.