Κώδωνα κινδύνου για τους αγρότες της Θεσσαλίας κρούει ο Νικ. Πρίντζος

Περιόδευσε σε 40 χωριά της Θεσσαλίας και είδε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο

Κώδωνα κινδύνου εκπέμπει για τους αγρότες της Θεσσαλίας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος, μετά από περιοδεία που έκανε σε 40 χωριά της Θεσσαλίας και διαπίστωσε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, αν η Πολιτεία δεν βοηθήσει και δεν σταθεί δίπλα στον αγροτικό κόσμο, ενώ τόνισε ότι είναι εμφανής η έλλειψη των συνεταιριστικών οργανώσεων, που αν υπήρχαν η κατάσταση θα ήταν διαφορετική.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου τόνισε ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και έχει υποχρέωση να αναφερθεί σ’ αυτά, ενώ εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά θα είναι καταστροφική και οι επιπτώσεις της θα καθορίσουν το μέλλον του αγροτικού κόσμου.
Ο ίδιος τόνισε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ίσως να μην είναι αναστρέψιμη και δεν πάει άλλο, ενώ εξέφρασε απορία πως η Πολιτεία δεν το αντιλαμβάνεται ότι έχουν απομειωθεί τα πάντα.

«Πιστεύει κανείς πραγματικά με 0,70 € στο πρόβειο γάλα και 0,40 στο αγελαδινό μπορεί να επιβιώσει κτηνοτροφία; Με 0,13 κριθάρι και 0,16 € σιτάρι να ζήσει αγρότης; Να βγουν να μας το πουν», είπε ο κ. Πρίντζος.
Ο συνεταιριστής τόνισε ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί, καθώς δεν έχουν νερό, το οποίο αντλούν από τα 350 μ. με κόστος περίπου 80 € ανά στρέμμα, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη λίμνη Κερκίνη, το κόστος του νερού είναι μόλις 8 €.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η έλλειψη του συνεταιριστικού κινήματος είναι εμφανής και κατηγόρησε την Πολιτεία για σημαντική αδράνεια, που ταλαιπωρεί εδώ και 10 χρόνια τους αγρότες και έχει αποτέλεσμα να καταρρέει ένας εθνικός πλούτος υποδομών.

Ερήμωσαν τα χωριά
Περιγράφοντας την κατάσταση που συνάντηση στα χωριά της Θεσσαλίας ο κ. Πρίντζος είπε ότι δεν την έχει ξαναζήσει. «Δεν βρίσκεις άνθρωπο. Η απόγνωση είναι μεγάλη. Αν τους κόψεις συντάξεις για ένα μήνα οι μισοί θα πεθάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει προοπτική, καθώς ο αγροτικός κόσμος είναι γηρασμένος και κατά 50% σε ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ μόλις ένα 15% είναι ηλικίας κάτω ων 40 ετών.
Ο πρόεδρος του Α.Σ. Βόλου και της ΕΒΟΛ κάλεσε τους υπουργούς και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων να πάνε στα χωριά απροειδοποίητα, να δουν πως είναι η κατάσταση, να συζητήσουν και να τα λύσουν. Όπως είπε «τα προβλήματα δεν λύνονται από τα πάνελ και τις αίθουσες των ξενοδοχείων».

Να καλλιεργηθούν οι δημόσιες εκτάσεις
Αν ένας αγρότης δεν παράγει, καταστρέφεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας δήλωσε ο κ. Πρίντζος που πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν ένας αγρότης να περιμένει να ζήσει με 50 και 60 στρέμματα.
«Από τα 35 εκ. στρ. που διαθέτει η χώρα, καλλιεργούνται μόνο τα 17 εκ., ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν στα υπουργεία, έχουν χαρακτηριστεί δημόσιες εκτάσεις και παραμένουν σε χρόνια αγρανάπαυση – εγκατάλειψη», δήλωσε ο συνεταιριστής.

Όπως είπε, οι εκτάσεις αυτές πρέπει να καλλιεργηθούν για να βοηθηθεί ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος να επιβιώσει. Ο πρόεδρος του Α.Σ. Βόλου θύμισε την πρόταση που έκανε προ τεσσάρων ετών προς το υπουργείο για να καλλιεργήσει έκταση 14.000 στρ. στην Κάρλα, ώστε να παράγει ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους των Παρακάρλιων χωριών, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Συνεχίζοντας την κριτική στην Πολιτεία είπε ότι όταν φώναζαν οι κτηνοτρόφοι για τη φέτα τους λοιδορούσαν και πλέον η Ελληνική φπετα φθάνει να πωλείται στην Αγγλία και στη Γερμανία προς 4 ε το κιλό, τη στιγμή που για την παρασκευή της χρειάζονται 4 κιλά γάλα για ένα κ. τυρί.
Όσον αφορά στο αγελαδινό άσπρο τυρί, που για να γίνει 1 κ. απαιτούνται 7 κ. γάλα, η ΕΒΟΛ πούλησε ορισμένες ποσότητες σε μάρκετ αντί 2,5 €/κιλό, «παρακαλώντας», ενώ η πρώτη ύλη κοστίζει 3,20 €/κιλό.
Ο ίδιος διέβλεψε ότι χωρίς αγροτική πολιτική και στήριξη από την Πολιτεία, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει κάτι, ούτε να μείνουν στα χωριά οι νέοι άνθρωποι που αποφάσισαν να μείνουν και να καλλιεργήσουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.