Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Αλ. Μεϊκόπουλου για την υγειονομική προστασία των ειδικών δομών

«Την ανεπάρκεια που εντοπίζεται τόσο στην επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, αλλά και στους έλεγχους και την προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού εν μέσω πανδημίας στις δομές της Μαγνησίας που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως τη φιλοξενία και νοσηλεία ευπαθών ομάδων και ανηλίκων και την κράτηση» όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «ανέδειξε με Ερώτησή του προς το αρμόδιο Υπουργείο ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Η ερώτηση έρχεται σε συνέχεια επίσκεψης και αυτοψίας που πραγματοποίησε ο Βουλευτής στις εν λόγω δομές».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «τόσο το Σουρλίγκειου Ιδρύματος Καναλίων, το Γηροκομείου Βόλου, η ΕΛΕΠΑΠ Βόλου, η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχαϊμερ (Μ.Α.Ν.Α.) Ν. Μαγνησίας, όσο και το Ορφανοτροφείο Βόλου, αναφέρουν ελλιπή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, αποσπασματικούς και ανεπαρκείς προληπτικούς ελέγχους σε προσωπικό , ελλιπή, και σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρη, απουσία μέριμνας για μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, ρόμπες μιας χρήσης, ασπίδες προστασίας) σε αυτή την έκτακτη υγειονομική συνθήκη.
«Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε σχετικό αίτημα της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχαϊμερ προς την 5η ΥΠΕ για χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, η απάντησή της ήταν μια λίστα προμηθευτών προκειμένου η Μονάδα να αγοράσει με δική της πρωτοβουλία και δικούς της πόρους τα απαραίτητα», σημείωσε εμφατικά ο Βουλευτής.
Παρόμοια είναι η εικόνα σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και στα Καταστήματα Κράτησης της Μαγνησίας, καθώς σύμφωνα με τους Διευθυντές των Καταστημάτων έλεγχοι διενεργούνται σε κρατουμένους και προσωπικό μόνο εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων (ΕΚΚΝ) δεν έχει διενεργηθεί κανένας έλεγχος στο προσωπικό που επέστρεψε από τις άδειες. «Όσον αφορά τις απολυμάνσεις των χώρων των Καταστημάτων, πραγματοποιήθηκαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και μέχρι σήμερα δεν έχουν επαναληφθεί», ανέφερε ο Βουλευτής.
«Οι χώροι αυτοί μπορούν να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης εξαιτίας της φιλοξενίας ή κράτησης πλειονότητας ατόμων μεταξύ των οποίων και αυτών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες» τόνισε ο Αλ. Μεϊκόπουλος, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να διενεργηθούν άμεσα μαζικοί προληπτικοί ελέγχοι σε όλες τις δομές φιλοξενίας & νοσηλείας ευπαθών ομάδων και ανηλίκων καθώς και στις δομές κράτησης της Μαγνησίας, αλλά και να εξοπλιστούν οι εν λόγω δομές με τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό τόσο για την ανίχνευση πιθανων κρουσμάτων κωρονοϊού (ειδικά kit), όσο και για την υγειονομική προστασία του προσωπικού των δομών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.