Κων. Μαραβέγιας: Η Ν.Δ. πέτυχε τη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες

Η αναπτυξιακή και φιλοεπενδυτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης στη χώρα μας, τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Βουλευτή «Ο κ. Μαραβέγιας επικαλέστηκε τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία, μετά από πάρα πολλά χρόνια, η Ελλάδα κατέγραψε τον Φεβρουάριο ποσοστό ανεργίας κάτω από 12% και συγκεκριμένα 11,9%, ενώ τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν στο 16,2%. «Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2019», τόνισε ο βουλευτής και πρόσθεσε: «Νέες επιχειρήσεις, μεγαλύτερη εξωστρέφεια, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το τρίπτυχο που οδήγησε στην μεγέθυνση ρεκόρ του 2021, που έφτασε το 8,3% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Μια ανάπτυξη που στηρίχθηκε στις επενδύσεις και τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σε ποσοστό πάνω από 75%, φέρνοντας αύξηση της απασχόλησης παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, τα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης θα συνεχιστούν και σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την κατεύθυνση καλείται να παίξει ο ΟΑΕΔ που πλέον μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ενώ παράλληλα προωθείται η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η χρήση των ψηφιακών εργαλείων υποβοήθησης των ανέργων για να βρουν δουλειά. Επίσης, θεσπίζεται «μπόνους» 300 ευρώ για την ενεργότερη αναζήτηση εργασίας από τους μακροχρόνια ανέργους και άλλα στοχευμένα μέτρα που κινούνται περισσότερο προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της εύρεσης σταθερής εργασίας και λιγότερο στην επιδότηση μιας μόνιμης ανεργίας.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής,  ο στόχος αυτός εκφράζεται χαρακτηριστικά μέσα από την καταβολή, για πρώτη φορά, επιδόματος εργασίας, αντί για επίδομα ανεργίας από το κράτος και προβλέπεται ότι όσοι βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο επιδότησης της ανεργίας τους θα συνεχίσουν να εισπράττουν και το 50% του επιδόματος αυτού μέχρι τη λήξη της περιόδου της κανονικής καταβολής.

Κλείνοντας ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι τη νέα αντίληψη για το ρόλο της κρατικής παρέμβασης, αντικατοπτρίζουν και οι αλλαγές στην επαγγελματική κατάρτιση, αφού τα προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης θα αξιολογούνται πλέον με βάση το παραγόμενο αποτέλεσμά τους και όχι ανάλογα με τους τόνους χαρτιού που μπορεί να αφήνουν πίσω τους.  Στο πλαίσιο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η νομοθέτηση της πληρωμής των ιδιωτών παρόχων και των ωφελούμενων κατάρτισης βάσει μετρήσιμων αποτελεσμάτων στην αγορά εργασίας. «Έτσι θα είμαστε όλοι σίγουροι ότι οι πόροι που δίνονται για την κατάρτιση «πιάνουν τόπο» και δεν θα επιτρέπεται καταβολή στον πάροχο αμοιβής άνω του 40%, αν ο ωφελούμενος δεν ολοκληρώσει την παρακολούθηση του προγράμματος και άνω του 70%, αν ο ωφελούμενος δεν πιστοποιηθεί μετά την περάτωση του προγράμματος», κατέληξε ο βουλευτής”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.