Κων. Μαραβέγιας: Το νομοσχέδιο για την τηλεργασία εκσυγχρονίζει το Δημόσιο προς όφελος των πολιτών

Τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών, εξέφρασε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Όπως είπε, η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία έχει διπλή σημασία: τεχνοκρατική γιατί ρυθμίζει έναν νέο τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και ψυχολογική για την αντιπολίτευση, η οποία αντιμετωπίζει με προβληματισμό τη σειρά διατάξεων που έφερε πρόσφατα στη Βουλή το ΥΠΕΣ. Ο κ. Μαραβέγιας παρατήρησε ότι η αντιπολίτευση χαρακτήρισε προεκλογικές τις διατάξεις, αντί να δει το προφανές, ότι δηλαδή το ΥΠΕΣ είναι το αρμόδιο υπουργείο για την οργάνωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις εκλογές στη χώρα. «Όμως τελικά ο καθένας βλέπει αυτό που θέλει ή αυτό που φοβάται. Οπότε η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει λογικά να οδηγήσει σε ψυχική αποσυμπίεση τα κόμματα που ανησύχησαν για το ενδεχόμενο εκλογών και τελευταία αντιδρούν σπασμωδικά σε οποιοδήποτε ερέθισμα», σχολίασε ο κ. Μαραβέγιας, για να υπενθυμίσει ότι πριν λίγες μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι εκλογές θα έχουμε σε 2 χρόνια.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα θα έπρεπε να αποτελεί πολιτικό τόπο συνάντησης όλων των κομμάτων. Κι όμως στην Επιτροπή μόνο το ΚΙΝΑΛ το υπερψήφισε. Τα υπόλοιπα κόμματα ανεξήγητα επιφυλάχθηκαν, ενώ το ΚΚΕ το καταψήφισε. Ο κ. Μαραβέγιας εξέφρασε την απορία του για την απόρριψη του νομοσχεδίου κυρίως από τα κόμματα της Αριστεράς και αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του, σύμφωνα με τα οποία: α) Εισάγεται ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή της τηλεργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες, τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε συνθήκες κρίσης, β) Καθορίζεται ενιαίος -για όλους τους φορείς- τρόπος οργάνωσης και διαχείρισης της εργασίας βάσει κοινών αρχών, μεθόδων οργάνωσης, κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων και τήρησης του απορρήτου, γ) Ρυθμίζεται η αποσύνδεση του τηλεργαζόμενου από τα ψηφιακά εργαλεία επικοινωνίας και εργασίας, δ) Καθορίζονται οι βασικές αρχές που διέπουν την τηλεργασία, ε) Ορίζεται ότι σε περίπτωση κινδύνου υγείας του υπαλλήλου, καθώς και σε περιπτώσεις υπαλλήλων με μόνιμα ή πρόσκαιρα προβλήματα υγείας, εφόσον η φύση των καθηκόντων  καθιστά εφικτή την εκτέλεσή τους μέσω τηλεργασίας, ο φορέας οφείλει να αποδεχθεί την πρότασή του υπαλλήλου, για παροχή εξ αποστάσεως εργασίας.

Ο κ. Μαραβέγιας εκτίμησε ότι μόνο θετικά αποτελέσματα έχουμε να περιμείνουμε από την τηλεργασία στο Δημόσιο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε – όπως είπε – από την εμπειρία στους 16 μήνες της πανδημίας. Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι υπήρχαν κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που προεξόφλησαν την αποτυχία της τηλεκπαίδευσης, κινδυνολογώντας μάλιστα για την μετατροπή της σε σόου τύπου «Big Brother» εις βάρος των μαθητών. «Ευτυχώς οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και σήμερα η χώρα μπορεί να είναι περήφανη για το ότι απέκτησε μια σπουδαία ψηφιακή υποδομή, η οποία επιτρέπει στο δημόσιο να προσφέρει σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης και γενικότερα στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες από απόσταση», τόνισε.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε σε επιμέρους διατάξεις και υπουργικές τροπολογίες, όπως της υπουργού Παιδείας για την εισαγωγή του θεσμού των Εργαστήριων δεξιοτήτων ήδη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τη σύσταση 720 νέων θέσεων εκπαιδευτικών στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τη διεύρυνση της διδασκαλίας των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο. Τέλος, σε σχέση με τους ΟΤΑ υπογράμμισε την παράταση 2 ετών που δίνεται στις μισθώσεις σχολικών κυλικείων, αλλά και την παροχή δωρεάν σίτισης και καταλύματος στο μόνιμο ή επί συμβάσει προσωπικό των ΟΤΑ ορεινών και νησιωτικών περιοχών. Όπως είπε, «πρόκειται για ένα ουσιαστικό κίνητρο στελέχωσης κυρίως δημοτικών υπηρεσιών που εξυπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες. Ειδικά για τη Μαγνησία, η γρήγορη εφαρμογή του θα έχει άμεσες θετικές επιπτώσεις, τόσο στους ορεινούς δήμους του νομού όσο και στις Βόρειες Σποράδες, οι οποίες ειδικά το καλοκαίρι έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω των τουριστών».

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.