Κώστας Λεβέντης: Ο Καλλικράτης ήταν η … «ταφόπλακα» για την Αυτοδιοίκηση

Ο τέως δήμαρχος Μουρεσίου μίλησε στο Ράδιο Ένα, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του

«Είκοσι πέντε χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Απολογισμός» είναι ο τίτλος του βιβλίου του τέως δημάρχου Μουρεσίου Κώστα Λεβέντη, που θα παρουσιαστεί σε ανοικτή για το κοινό εκδήλωση σήμερα Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο “Volos Palace” (Ξενοφώντος) στον Βόλο.
Με αφορμή την παρουσίαση ο κ. Λεβέντης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και ανέφερε ότι ο Καλλικράτης ήταν η «ταφόπλακα» για την Αυτοδιοίκηση, με δεδομένο ότι ενώ ήταν ο πλησιέστερος στον άνθρωπο θεσμός, με τον Καλλικράτη έχει γίνει απρόσωπος θεσμός, ένας δημότης δυσκολεύεται να βρει τον δήμαρχο ή τον τοπικό σύμβουλο και οι Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες λειτουργούν στα χαρτιά, στην πραγματικότητα είναι τελείως ανίσχυρες, χωρίς καμία αρμοδιότητα.
Εκτός από την γεωγραφική ενότητα της πρώην Κοινότητας Αγ. Δημητρίου που ήταν κοινοτάρχης και του Δήμου Μουρεσίου, στην 25χρονη θητεία του στην Αυτοδιοίκηση, ο κ. Λεβέντης διετέλεσε γραμματέας την ΤΕΔΚ Μαγνησίας και στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος και εκπρόσωπος στην Ευρώπη.
«Έχω πολύ μεγάλες εμπειρίες και πολλά ερεθίσματα τα οποία έχουν καταγραφεί στο βιβλίο. Εκτός από το φωτογραφικό υλικό για έργα που έγιναν, υπάρχουν και οι καινοτομίες που έγιναν για την Αυτοδιοίκηση κατά την περίοδο 1990-94», τόνισε ο τέως δήμαρχος.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι με εισήγηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (που ήταν και ο ίδιος τότε), ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τότε ψηφίστηκε ο νόμος για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (με αιρετό νομάρχη), ενώ τότε ξεκίνησε η ανακατανομή των πόρων (μέχρι τότε οι πλούσιοι Δήμοι γινόταν πλουσιότεροι και οι φτωχές Κοινότητες φτωχότερες).

Ξεκίνησε με δύο καταστροφές

Ο τέως δήμαρχος ανέφερε ότι επειδή αγαπούσε τον τόπο του και τον αγαπά ακόμη, είχε όραμα, θέληση και οι συνεργάτες του τον βοήθησαν πάρα πολύ.
Όσον αφορά στις δυσάρεστες και άσχημες στιγμές, ενδεικτικά ανέφερε ότι πριν αναλάβει κοινοτάρχης στον Άγιο Δημήτριο, είχε γίνει η πολύ μεγάλη πλημμύρα στο Πήλιο, που είχε καταστραφεί στις 6 Νοεμβρίου 1986 και όταν ανέλαβε έγινε μεγάλη χιονόπτωση και τα χωριά έμειναν αποκλεισμένα για 15 μέρες (!) τον Μάρτιο του 1987.
«Αντί να κάνουμε ένα νέο έργο με την ανάληψη των καθηκόντων μου, έπρεπε να αποκαταστήσουμε τα υπάρχοντα που είχαν καταστραφεί. Παρόλα αυτά όμως η θέληση, η βούληση και το όραμα ήταν μεγάλο και κάναμε όντως πολλά έργα μικρά και μεγάλα», τόνισε.
Ο τέως δήμαρχος, χρόνια μετά από την ενεργεί ενασχόλησή του αναφέρει ότι το ¨μικρόβιο¨ είναι σε δύο επίπεδα:
Το πρώτο είναι της άμεσης εμπλοκή στην πολιτική μέσω της ΤΑ, που τώρα πέρασε και έπρεπε να περάσει γιατί πέρασαν πολλά χρόνια και πήρε τα μηνύματα του κόσμου.
Το δεύτερο που είναι η αγάπη για τον τόπο και το ενδιαφέρον για την ΤΑ, δεν πέρασε, τον ενδιαφέρει, παραμένει και παρακολουθεί τις εξελίξεις, σε επίπεδο Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και ευρύτερα.

Ταφόπλακα της ΤΑ ο Καλλικράτης

Το συμπέρασμα του βγάζει ο τέως δήμαρχος Μουρεσίου είναι ότι ο Καλλικράτης τελικά ήταν η ταφόπλακα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όπως είπε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος στον άνθρωπο θεσμός και με τον Καλλικράτη έχει γίνει απρόσωπος θεσμός. Δεν είναι εύκολο να βρεις τον δήμαρχο, δεν είναι εύκολο να επικοινωνήσεις με κάποιον τοπικό σύμβουλο, οι δε Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες λειτουργούν στα χαρτιά, στην πραγματικότητα είναι τελείως ανίσχυρες, χωρίς καμία αρμοδιότητα, χωρίς να της δίνει κανένας σημασία και είναι παροπλισμένες.
«Απορώ με το κουράγιο των τοπικών συμβούλων και του προέδρου, να συνεδριάζουν και με τι ενδιαφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης.
Ο τέως δήμαρχος εκτιμά ότι ο Καποδίστριας ήταν σαφώς καλύτερος, αλλά κι εκεί υπήρχαν προβλήματα για τον λόγο ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα σε μικρούς Δήμους (όπως Μουρεσίου ή Ζαγοράς) να κάνουν Τεχνικές Υπηρεσίες, που ήταν απαραίτητες μετά την κατάργηση των κοινοτήτων. Όπως είπε μέχρι σήμερα ακόμη αυτό δεν έχει γίνει.

Ερέθισμα για νέους ανθρώπους

Σχετικά με την απροθυμία νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με την Αυτοδιοίκηση, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι ένας από τους στόχους του βιβλίου του είναι να δώσει ερεθίσματα στους νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη για δουλειά και όραμα, να αλλάξουν την εικόνα της περιοχής τους. Όπως είπε, αυτό είναι εύκολο αρκεί να υπάρχει όραμα, θέληση, βούληση και ενδιαφέρον.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.