Κραυγή αγωνίας φοιτητή από τη Ζαγορά που δεν μπορεί να πάρει το πτυχίο του

Με επιστολή στον πρύτανη του Π.Θ. ζητά την κατάργηση του κανονισμού εστιών

Να πάρει το πτυχίο του ζητά ο τελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πρώην ΤΕΙ Λάρισας, Λαυρέντης Κουρελάς, παιδί αγροτών από την Ζαγορά (ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή και η μητέρα του τραυματίστηκε βαριά σε εργατικό ατύχημα και είχε μεταφερθεί στην καρότσα αγροτικού (!) στο Κέντρο Υγείας), καθώς εδώ και δύο εξάμηνα ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των εστιών τον εμποδίζει να το πράξει.

Με επιστολή του προς τον πρύτανη του ΠΘ. Ζήση Μαμούρη, ο νεαρός αναφέρει ότι είναι εξωφρενικό, αλλά με βάση τον κανονισμό, οι φοιτητές που δεν πληρώνουν το «χαράτσι» της φοιτητικής μέριμνας απαγορεύεται να ορκιστούν και να πάρουν το πτυχίο τους ακόμα και αν είναι έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών τους.

Ο φοιτητής ερωτά τον πρύτανη γιατί ενώ ισχυρίζεται ότι είναι δίπλα στους φοιτητές ασκώντας «κοινωνική πολιτική», επιτρέπει την ύπαρξη αυτού του απαράδεκτου όρου, που μάλιστα αποτελεί πανελλαδική αρνητική πρωτοτυπία, διερωτάται μήπως δεν γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών που διαμένει στις απαρχαιωμένες εστίες του Π.Θ. , διαμένει εκεί γιατί δεν έχει άλλη επιλογή λόγω χαμηλού έως και μηδενικού εισοδήματος και πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει στο μέλλον τις εκατοντάδες περιπτώσεις που θα προκύψουν σαν την δική του, ειδικά σε μια συνθήκη σαν την τωρινή που τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για οικογένειες σαν την δικιά μου.

Προστάτης οικογένειας
Επίσης ερωτά τον πρύτανη τι σκοπεύει να κάνει με ακόμα πιο «ειδικές κατηγορίες – ευάλωτες ομάδες» φοιτητών που βρίσκονται σε ακόμα πιο δεινή θέση καθώς είτε αποτελούν προστάτες οικογένειας όπως ο ίδιος, είτε άτομα του οικογενειακού τους περίγυρου βρίσκονται σε ανήμπορη κατάσταση «όπως εγώ που είχα την ατυχία να πληρώ και αυτές τις δύο δραματικές προϋποθέσεις καθώς και τον πατέρα μου έχασα κατά την διάρκεια των σπουδών μου και η μητέρα μου νοσηλεύεται εδώ και μήνες σε πολύ δύσκολη κατάσταση με πιθανότητα αναπηρίας για το υπόλοιπο της ζωής της ύστερα από εργατικό ατύχημα στον χώρο εργασίας της».

Ο τελειόφοιτος αναφέρει ότι αγωνίστηκε όλα τα χρόνια των σπουδών του για να έχουν δικαιώματα οι εστιακοί φοιτητές, μπήκε μπροστά σε αυτό τον αγώνα μαζί με δεκάδες άλλους, μέσα από τις οργανωμένες δομές των εστιακών φοιτητών είτε ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου εστιακών φοιτητών είτε ως μέλος της διοίκησης του φοιτητικού συλλόγου, με κάθε του ιδιότητα.
Και πρώτα απ’ όλα με την ιδιότητα μου ως άνθρωπος που παλεύει να ζει με αξιοπρέπεια, που παλεύει για τις σπουδές και τη ζωή του. Γιατί γνωρίζετε και γνωρίζω και εγώ καλά ότι ούτε εσείς θα ήσασταν πρύτανης ούτε εγώ φοιτητής αν αυτά τα ιδρύματα δεν είχαν χτιστεί μέσα από τη φορολογία των Ελλήνων πολιτών μεταξύ των οποίων οι γονείς μου και χιλιάδες άλλου λαού, αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Γι’ αυτό και ζητώ η εξευτελιστική αυτή διάταξη του εν λόγω κανονισμού να καταργηθεί στην πράξη αποδεικνύοντας έμπρακτα εσείς ο ίδιος ότι πραγματικά η «κοινωνική σας πολιτική» όπως λέτε έχει στόχο και περιεχόμενο, δεν είναι δηλαδή κενές φλυαρίες, που από αυτές έχουμε χορτάσει. Η απόφαση μου να απευθυνθώ σε εσάς και το ενδεχόμενο να δημοσιοποιήσω στην κοινωνία της Λάρισας το πρόβλημα μου, αφορά τα δικά μου άμεσα δικαιώματα στην αγορά εργασίας όπως και όλων όσων ακολουθούν στην δική ή σε παρόμοιες θέσεις», καταλήγει ο τελειόφοιτος Λαυρέντης Κουρελάς στην επιστολή του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.