«Κτηματολόγιο»: Να προσέρχονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων το συντομότερο

Μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για τις εκτός προθεσμίας δηλώσεις

Έχει ξεκινήσει ήδη από τις 8 Ιανουαρίου η λειτουργία τριών Κτηματολογικών Γραφείων, στα οποία υποβάλλονται οι δηλώσεις Κτηματολογίου για τα ακίνητα που έχουν οι πολίτες στο Πήλιο και ειδικότερα στις περιοχές Αγ. Δημητρίου, Ανηλίου, Ζαγοράς, Κισσού, Μακρυράχης, Μουρεσίου, Ξουριχτίου, Πουρίου, Τσαγκαράδας, Αγ. Γεωργίου, Νηλείας, Αφετών, Βυζίτσας, Καλαμακίου, Καλών Νερών, Λαμπινούς, Μηλεών, Νεοχωρίου, Ξινόβρυσης, Πινακατών και Συκής. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, μαζί με απαραίτητα δικαιολογητικά ήταν αρχικά έως τις 10 Απριλίου για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 9 Ιουλίου για τους κατοίκους εξωτερικού. Ωστόσο μετά από απόφαση της Ε.Κ.Χ.Α Α.Ε. δόθηκε παράταση για όλους έως τις 9 Ιουλίου, που είναι πλέον και η καταληκτική ημερομηνία. Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, αφού οι κυρώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για να υποβάλλουν την δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών αυτή λειτουργούν τρία γραφεία κτηματογράφησης, στο Ανήλιο (Γραφείο Τοπικής Κοινότητας, τηλ. 24260 31388), στις Μηλιές (Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο τηλ. 24230 86559) και στον Βόλο (Ν. Ιωνία, Δημοκρατίας – Αίδινίου αρ. 14, τηλ. 2421066524). Επίσης τις τελευταίες ημέρες τέθηκε σε λειτουργία και γραφείο στην Αθήνα, για τους κατοίκους εκτός Ν. Μαγνησίας. Συγκεκριμένα μπορούν να εξυπηρετούνται κατόπιν ραντεβού στην οδός 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) (τηλ. 2106446295).
Η λειτουργία των πρώτων ημερών στα κτηματολογικά γραφεία, κινήθηκε υποτονικά. Ωστόσο τις τελευταίες 20 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας και πριν ανακοινωθεί η παράταση, ειδικά στο γραφείο του Βόλου, παρουσιάζονταν το αδιαχώρητο από κόσμο που έσπευδε να υποβάλει τις δηλώσεις του. Η συσσώρευση αυτή του κόσμου σε μικρό χρονικό διάστημα είχε ως συνέπεια να παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του κόσμου, αφού οι ουρές ήταν μεγάλες με την αναμονή να ξεκινάει πολύ ώρα πριν ανοίξει καν το γραφείο.



Περιορίστηκε η προσέλευση

Όπως ενημερώνει ο συντονιστής Δικηγόρος, της ομάδας των νομικών που στελεχώνουν τα γραφεία, κ. Νικόλαος Μόσχος, αμέσως μετά την ανακοίνωση της παράτασης, η προσέλευση του κόσμου περιορίστηκε σημαντικά. Είναι βέβαιο ότι όλοι θα προσέλθουν και πάλι τις τελευταίες ημέρες με συνέπεια να παρουσιαστούν και πάλι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Από την πλευρά τη δική μας συνεχίζει ο κ. Μόσχος, προτρέπουμε τον κόσμο να προσέρχεται από τώρα στα γραφεία για να υποβάλλει τις δηλώσεις του και να μην περιμένει το τέλος της προθεσμίας. Αυτοί που έρχονται αυτές τις ημέρες εξυπηρετούνται άμεσα. Στα τρία γραφεία υπάρχουν έντυπα δηλώσεων, νομικοί και τοπογράφοι μηχανικοί που μπορούν να παράσχουν πληροφορίες και διευκρινήσεις, όχι όμως και να συμπληρώσουν δηλώσεις, αφού αυτό αποτελεί ευθύνη των ιδιοκτητών.

Τα δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχει κάποιος μαζί του είναι σε κυρίως α) φωτοαντίγραφο του συμβολαίου τους, β) πιστοποιητικό μεταγραφής από το αρμόδιο Υποθ/κειο, γ) φωτοαντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου της, δ) φωτοαντίγραφο από το οποίο να αποδεικνύεται ο ΑΦΜ, ε) τοπογραφικό διάγραμμα ή άλλα στοιχεία εντοπισμού του ακινήτου.

Περαιτέρω υπάρχει η δυνατότητα και της ηλεκτρονικής δήλωσης μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, ενώ παραλαμβάνονται και δηλώσεις με εξουσιοδότηση. Τα έντυπα των δηλώσεων υπάρχουν και ην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου http://www.ktimatologio.gr/cadastralsurvey/Pages/Kgcwbcv5d1GNBJFO.aspx . Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχουν συμπληρωμένα υποδείγματα των δηλώσεων για διάφορες περιπτώσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.