ΛΑΣ Ζαγοράς – Μουρεσίου: Προσωρινές αποκαταστάσεις ζημιών με μπαζώματα

Από παλαιότερη κινητοποίηση μαθητών και γονέων της Ζαγοράς για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Για προσωρινές αποκαταστάσεις των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, κάνει λόγο ο Λαϊκή Συσπείρωση, αντί, όπως αναφέρει, να προχωρήσει στην εκτέλεση των απαραίτητων τεχνικών έργων με τη διευθέτηση των βρόχινων νερών, για την προστασία των οικισμών, της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας και των καλλιεργειών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κονδύλι 150.000 € που ήρθε στις 20.12.2019 από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις παλιότερες πλημμύρες του 2018 (!), η Δημοτική Αρχή, το ξεκοκαλίζει στα γνωστά μπαζώματα των αγροτικών δρόμων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της 18.05.2020 εγκρίνονται σε ένα μόνο θέμα οι εξής αποφάσεις Δημάρχου:
1. Ανάθεση σε εργολάβο 5000 κυβικών μέτρων εκσκαφών και 347 0κυβικά μέτρα για άρση καταπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο του Χορευτού
2. Ανάθεση σε εργολάβο 3100 κ.μ. εκσκαφών και 2500 κ.μ. για άρση καταπτώσεων στον Άγιο Δημήτριο.
3. Ανάθεση σε εργολάβο 4120 κ.μ. εκσκαφών και 3000 κ.μ. για άρση καταπτώσεων στη Μακρυράχη
4. Ανάθεση σε εργολάβο 2500 κ.μ. εκσκαφών και 1676 κ.μ. για άρση καταπτώσεων στο Ανήλιο
5. Ανάθεση σε εργολάβο 4400 κ.μ. εκσκαφών και 2820 κ.μ. για άρση καταπτώσεων στον Άγιο Δημήτριο ξανά!
6. Ανάθεση σε εργολάβο 2600 κ.μ. εκσκαφών και 2300 κ.μ. για άρση καταπτώσεων στη Ζαγορά
7. Ανάθεση σε εργολάβο 4000 κ.μ. εκσκαφών και 3000κ.μ. για άρση καταπτώσεων στη Ζαγορά ξανά!
8. Ανάθεση σε εργολάβο 4000 κ.μ. εκσκαφών και 2820 κ.μ. για άρση καταπτώσεων στο Πουρί

Σύμφωνα με την παράταξη, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι μόνο σε πέντε Τοπικές Κοινότητες: Πουρίου, Ζαγοράς, Μακρυράχης, Ανηλίου και Αγίου Δημητρίου η Δημοτική αρχή αναθέτει σε εργολάβους σχεδόν 30.000 κυβικά μέτρα εκσκαφών και πάνω από 21.000 κυβικά μέτρα για άρση καταπτώσεων. Με βάση τα χιλιάδες κυβικά εκσκαφών και άρσης καταπτώσεων που αντιστοιχούν σε χιλιάδες Ευρώ πληρωμένα από την τσέπη των δημοτών, αλλά και την ανύπαρκτη αγροτική οδοποιία σε όλο το αγροτικό δίκτυο του Δήμου μας, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:
1. Σε ποια σημεία των τοπικών Κοινοτήτων πραγματοποιήθηκαν τέτοιες εκτεταμένες εκσκαφές πολλών χιλιάδων κυβικών μέτρων και άρση καταπτώσεων επίσης χιλιάδων κυβικών μέτρων;
2. Από τα σημεία που πραγματοποιήθηκαν μπαζώματα, γιατί δεν πραγματοποιήθηκε ούτε υποτυπώδης διάνοιξη χωμάτινων αυλακιών στην ανάντη πλευρά των δρόμων ώστε να μην παρασυρθούν ξανά τα μπάζα με την πρώτη βροχή;
3. Γιατί στο τεχνικό Δελτίο που απέστειλε στο Υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες βροχές, η Δημοτική Αρχή εκτιμά τις προμετρούμενες ποσότητες γενικών εκσκαφών, άρσης καταπτώσεων και επιχώσεων συνολικά σε 10.000κ.μ.;

«Η Δημοτική Αρχή έχει τεράστιες ευθύνες καθώς, αντί να προχωρήσει στην εκτέλεση των απαραίτητων τεχνικών έργων με τη διευθέτηση των βρόχινων νερών, για την προστασία των οικισμών, της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας και των καλλιεργειών, προχωράει σε πρόχειρες αποκαταστάσεις που με βεβαιότητα στην πρώτη έντονη βροχή θα ξαναδημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερες ζημιές», τονίζει η ΛΑΣ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, καλεί τους δημότες να βγάλουμε πολιτικά συμπεράσματα για τον τρόπο αντιμετώπισης των ζημιών τόσο από τη Δημοτική Αρχή, όσο και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την κυβέρνηση της ΝΔ που προσφέρουν απλόχερη «κάλυψη» σε πρόχειρες αποκαταστάσεις αδιαφορώντας για την ουσιαστική ανακούφιση των πληγέντων ανακυκλώνοντας το πρόβλημα. Αποδεικνύεται ότι ο συγκεκριμένος δρόμος ανάπτυξης που κάθε φορά μας παρουσιάζουν αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.