Λία Ρογγάκη: Τη βία προκαλεί η έλλειψη σεβασμού στις γυναίκες

Τόνισε η πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπή Ισότητας

Το γεγονός ότι τη βία προκαλεί η έλλειψη σεβασμού των αγοριών και των ανδρών αργότερα στις γυναίκες και η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας αγωνίζεται για να δώσει στον κόσμο να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται, ώστε με την ενημέρωση να μάθει ποιο είναι το πρόβλημα και να αρχίσει να δρα, αλλάζοντας τις αντιλήψεις που υπάρχουν.
Η Λία Ρογγανάκη, γενική γιατρός και πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των γυναικών, λέγοντας ότι η ισότητα, η ισοτιμία και η ισονομία, ξεκινάει από την οικογένεια και από το σχολείο. Δεν αρκεί να μαθαίνουμε μόνο στα κορίτσια και στις γυναίκες να προστατεύονται, πρέπει να μάθουμε και στα αγόρια να σέβονται τις γυναίκες και φυσικά τις γυναίκες να σέβονται τους άνδρες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής ισότητας καθημερινά γινόμαστε θεατές μιας απίστευτης βίας κατά των γυναικών, ανοίγουμε τις τηλεοράσεις και ακούμε στις πρώτες ειδήσεις για γυναικοκτονία ή κακοποίηση και γενικά το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο το ένα τέταρτο (25%) των γυναικών έχουν κακοποιηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν.
«Μιλάμε για αριθμούς, τους λέμε κάθε χρόνο και πρέπει να αρχίσουμε εμείς οι ίδιοι να αλλάζουμε. Ενημερωνόμαστε, ευαισθητοποιούμαστε, αυτό το πράγμα κάνει η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας και αγωνιζόμαστε, για να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται, για να μπορέσει ο κόσμος αυτός με την ενημέρωση να μάθει ποιο είναι το πρόβλημα και να αρχίσει να δρα, αλλάζοντας τις αντιλήψεις μας», σημείωσε η πρόεδρος της επιτροπής ισότητας.

Όπως εξήγησε η γενική γιατρός και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, η βία κατά των γυναικών στηρίζεται στην έλλειψη σεβασμού απέναντι στις γυναίκες και στα στερεότυπα και τις πεποιθήσεις που υπάρχουν. Η κα Ρογγανάκη τόνισε ότι αν ακούσει κάποιος μια είδηση για την κακοποίηση μιας γυναίκες, σκέφτεται τι φορούσε, γιατί ήταν εκεί το βράδυ, γιατί ήταν έξω τόσο αργά, περπατούσε μόνη της, με αποτέλεσμα το θύμα να γίνεται για δεύτερη φορά θύμα απ’ όλους εμάς και τις σκέψεις μας.
«Οι σκέψεις μας αυτές προέρχονται από πεποιθήσεις που έχουμε όσον αφορά στην αξία και τη θέση της γυναίκας, από λάθος πρότυπα, που τα μεταφέρουμε στα παιδιά μας, που αύριο θα γίνουν οι ενήλικες που θα κακοποιήσουν», σημείωσε.
Όπως είπε, όλα στηρίζονται στο πως μπορούμε να εκπαιδευτούμε, να αλλάξουμε τις αντιλήψεις μας, να καταλάβουμε ότι όλα έχουν να κάνουν με ον σεβασμό και να δώσουμε στην γυναίκα την αξία που πρέπει και έχουν να κάνουν με την παιδεία και την ενσυναίσθηση, πράγματα που μπορούμε να διαδαχτούμε οι ενήλικες και να τα διδάξουμε και στα παιδιά μας. Το να μπορέσουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας την ισότητα, την ισοτιμία και την ισονομία, ξεκινάει από την οικογένεια και από το σχολείο. Δεν αρκεί να μαθαίνουμε μόνο στα κορίτσια και στις γυναίκες να προστατεύονται, πρέπει να μάθουμε και στα αγόρια να σέβονται τις γυναίκες και φυσικά τις γυναίκες να σέβονται τους άνδρες.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής ισότητας χρηματοδοτεί πέντε δομές, δύο ξενώνες φιλοξενίας και τρία συμβουλευτικά κέντρα που είναι πολύ σημαντικά, γιατί από τη στιγμή που δεν φτάσαμε στο ιδεατό, που είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε αντιλήψεις και στερεότυπα, χρειαζόμαστε κάποια κέντρα που θα στηρίξουν αυτές τις γυναίκες, γιατί είναι πολύ σημαντικό, τουλάχιστον να μιλήσουν για να σωθούν.
Η κα Ρογγανάκη είπε ότι η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην κοινωνία και στους πολίτες, για να ενημερώσει, να ξεσηκώσει, να ευαισθητοποιήσει, κάτι που δεν είναι εύκολο, αλλά μόνο έτσι θα δημιουργηθεί η διάθεση να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας.

Σήμερα αναρτήθηκε σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες μια γιναντοαφίσα και τα κτίρια θα φωτιστούν με πορτοκαλί χρώμα «για να δείξουμε ότι για μας το φετινό πορτοκαλί χρώμα ας είναι το χρώμα ελπίδας ότι του χρόνου δεν θα μιλάμε για τόσες κακοποιήσεις και τόσες γυναικοκτονίες», σημείωσε η κα Ρογγανάκη.
Όπως είπε όλα αυτά γίνονται με στόχο να ευαισθητοποιηθούν άνθρωποι που θεωρούν ιδιωτική υπόθεση και μακριά απ’ αυτούς να τους ευαισθητοποιήσουμε με τα συνθήματα και τις εικόνες που θα δουν και οι γυναίκες που έχουν ανάγκη να βρουν το τηλέφωνο και τις πληροφορίες που θα τις βοηθήσουν, για να βγουν από την κακοποιητική σχέση που ίσως βιώνουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.