Μ.Σαμαρά: Να αποκατασταθεί το γεφύρι της Τσαγκαράδας με ίδιους πόρους του Δήμου

Η κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού στη θέση Κακοσκάλι μεταξύ Τσαγκαράδας και Ξουριχτίου προκάλεσε δυσάρεστη αίσθηση σε πανελλήνιο και όχι μόνο επίπεδο , αφού άνθρωποι από την Ελλάδα και άλλες χώρες που επισκέπτονται και αγαπούν την περιοχή μας έχουν εκφράσει την λύπη και την οργή τους για το περιστατικό. Λάτρεις της πλούσιας πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Πηλίου μόνο θλίψη μπορούν να νιώσουν που το ιστορικότερο γιοφύρι του νομού κατάρρευσε και έπεσε σαν χάρτινος πύργος” όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Μαρία Σαμαρά.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ”:

Η απογοήτευση αλλά και η οργή των κατοίκων για την εγκατάλειψη ενός ξεχωριστού αξιοθέατου της περιοχής δεν έχουν μετριαστεί.
Η δημοτική αρχή μόνο κάποιες αόριστες υποσχέσεις έδωσε και ακούμε ότι θα έρθουν μηχανικοί να δουν τη ζημιά και να εκτιμήσουν. Στο διά ταύτα, όμως όλα είναι στον αέρα» και πολύ φοβόμαστε ότι η αναστήλωση του γεφυριού θα πάρει πολύ χρόνο.

Η δημοτική παράταξη «Κίνηση Ενότητας» κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης έθεσε το θέμα στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Έλαβε την πρωτοβουλία για να συζητηθεί ένα θέμα που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Και θα ματαιοπονούσαμε, αν περιμέναμε από τη δημοτική αρχή να πράξει το ίδιο.
Η πρότασή μας ως παράταξη που καταθέσαμε στη δημοτική αρχή είναι να αναλάβει ο Δήμος με ίδιους πόρους την αποκατάσταση και αναστήλωση του γεφυριού. Οφείλει να το πράξει για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής που πρέπει να διασωθεί. Η πρότασή μας αυτή, παρότι δεν έγινε δεκτή, αποτελεί την μόνη λύση επι του παρόντος καθότι η ένταξη της αποκατάστασης σε προγράμματα απαιτεί χρόνο που κατά την γνώμη μας δεν πρέπει να σπαταληθεί. Εξάλλου ο Δήμος μπορεί να ζητήσει την συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού όπως έγινε και στο παρελθόν σε ανάλογη περίπτωση.

Άλλωστε η ευθύνη της δημοτικής αρχής για τη απώλεια του έργου συντήρησης του γεφυριού μέσα από το Leader είναι τεράστια. Ηταν εξασφαλισμένη από το 2014 η χρηματοδότηση και το έργο ήταν έτοιμο για δημοπράτηση αλλά η ευκαιρία χάθηκε. Προφανώς έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα μπαζώματα και οι μικροαναθέσεις έργων για το βόλεμα ημετέρων.

Το τι μεσολάβησε και το έργο απεντάχθηκε από το leader, μόνο η παρούσα Δημοτική αρχή γνωρίζει και πρέπει-αυτή και μόνο αυτή- να δώσει άμεσα εξηγήσεις, τόσο στους πολίτες της Τσαγκαράδας και της ενότητας Μουρεσίου όσο και γενικότερα.

Τα πεπραγμένα όμως δεν αλλάζουν. Το εκπληκτικό μονότοξο ψαλιδωτό γεφύρι ,ένα μοναδικό μνημείο της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς έπεσε θύμα της εγκληματικής αδιαφορίας της .

Ωστόσο υπάρχει άμεση ανάγκη, η μεγάλη και ειλικρινής ευαισθητοποίηση που υπήρξε επι του θέματος, να μετατραπεί σε κοινή δράση, τόσο για την ανακατασκευή του γεφυριού, όσο και την προστασία και άλλων μνημείων της περιοχής ( Καρτάλειο, Σφετσέϊκο, ιστορικά καλντερίμια, ιστορικές βρύσες κλπ).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.