Σοβαρές είναι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες, ιδίως οι τρίτεκνες, λόγω της ακρίβειας και της ανεπαρκούς κρατικής στήριξης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες. Οι νέοι αποτρέπονται από το γάμο και τη δημιουργία οικογένειας, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας. Οι γονείς δυσκολεύονται να υποστηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους, με κάποιους να μην μπορούν να σπουδάσουν ακόμη κι αν περάσουν, στην περίπτωση που πρόκειται για πανεπιστήμιο μακριά από τον τόπο τους. Την ίδια ώρα, οι απόφοιτοι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, λόγω της απαίτησης για προϋπηρεσία, αναγκάζοντας τους να κάνουν… άσχετες εργασίες.
Τα παραπάνω μεταξύ άλλων, ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Ηλία Κουτσερή, η Σούλα Βακουφτσή πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Μαγνησίας, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και επικρατεί απαισιοδοξία για το μέλλον, παρά την ανάγκη για ελπίδα.
Ανεπάρκεια του επιδόματος
Η πρόεδρος των τρικέκνων έκανε λόγο για ανεπάρκεια του επιδόματος των 150 €, είπε ότι πολλοί δικαιούχοι είτε δεν έλαβαν το επίδομα είτε θεωρούνταν δικαιούχοι αλλά δεν ήταν.
Ακόμη και για όσους το έλαβαν, τα 150 ευρώ είναι ελάχιστα και δεν επιλύουν το πρόβλημα της ακρίβειας, τόνισε.
Φέρνοντας παράδειγμα της ανεπάρκειας του επιδόματος η κ. Βακουφτσή είπε ότι αντιστοιχεί σε περίπου 15 συσκευασίες πάνες (με μέσο όρο 10€/συσκευασία), ποσότητα που δεν επαρκεί για τις ανάγκες ενός μωρού ούτε για ένα μήνα (μία συσκευασία διαρκεί περίπου 9 ημέρες).
Για έναν φοιτητή που θέλει να πάει διακοπές, ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής για Σκιάθο κοστίζει περίπου 40 ευρώ (φοιτητικό). Τα υπόλοιπα χρήματα δεν επαρκούν για δύο διανυκτερεύσεις με φαγητό, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γενικευμένη ακρίβεια και οικονομικές δυσχέρειες
Σύμφωνα με την κ. Βακουφτσή, προβλέπεται από τώρα, δύσκολος χειμώνας λόγω της αύξησης των τιμών στη θέρμανση και την ενέργεια.
Οι μισθοί δεν φτάνουν, όχι πλέον μέχρι τα μέσα του μήνα, τα χρήματα εξανεμίζονται γρήγορα μετά την καταβολή τους.
Ακόμη και απλές δραστηριότητες όπως οικογενειακές εξόδους, ή διακοπές είναι πλέον “απαγορευτικές” (π.χ. μια εβδομαδιαία διαμονή σε νησί για τετραμελή οικογένεια, κοστίζει μέχρι και 3.000 ευρώ, ποσό μη εφικτό για τους περισσότερους εργαζόμενους). Το πρόβλημα αφορά όλες τις οικογένειες, όχι μόνο τις πολύτεκνες, ανέφερε.
Οι επιπτώσεις στη νέα γενιά και τη δημιουργία οικογένειας
Η κ. Βακουφτσή επισήμανε ότι οι νέοι αποτρέπονται από το γάμο και τη δημιουργία οικογένειας λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας, με συνέπεια τα παιδιά, μετά τις όποιες σπουδές τους και την μάταιη αναζήτηση εργασίας, να επιστρέφουν στην οικογενειακή στέγη…
Οι γονείς δυσκολεύονται να υποστηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους, με κάποιους να μην μπορούν να σπουδάσουν ακόμη κι αν περάσουν σε πανεπιστήμιο, αν είναι μακριά από τον τόπο τους.
Οι απόφοιτοι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά λόγω της απαίτησης για προϋπηρεσία, αναγκάζοντας τους να κάνουν άσχετες εργασίες.
Όπως είπε, οι χαμηλοί μισθοί, ακόμη και της τάξης των 900 € καθαρά, δεν επαρκούν για την κάλυψη βασικών εξόδων όπως ενοίκιο (που μπορεί να φτάσει τα 350-600€ για ένα μικρό σπίτι) και λογαριασμούς.
Κριτική στην κυβέρνηση
Η πρόεδρος των τρίτεκνων αμφισβητεί την “ανάπτυξη” που επικαλείται η κυβέρνηση, καθώς δεν μεταφράζεται σε βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Όπως είπε, τα μέτρα όπως το “Σπίτι μου 1, Σπίτι μου 2” δεν προσφέρουν λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των νέων, λόγω των υπέρογκων τιμών.
Η κ. Βακουφτσή επισήμανε την έλλειψη κινήτρων και μέτρων για την οικογένεια, την ακρίβεια, τη στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη.
Τέλος, έκανε αναφορά στις εκκλήσεις για φοιτητικές εστίες, οι οποίες δεν έχουν ικανοποιηθεί.































