Μαρία Γιαννουλή: Κωφεύει το υπουργείο για μικρότερα τμήματα και εμβολιασμούς

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ, που χαρακτήρισε «άκαιρο» το νομοσχέδιο

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε και συνεχίζεται η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των μαθητών στα Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας, κάτι που ήταν ζητούμενο για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η Μαρία Γιαννουλή, πρόεδρος ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Ωστόσο ανέφερε ότι το υπουργείο κωφεύει για τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, για μικρότερα τμήματα και επαναλαμβανόμενα rapid tests και φαίνεται να παραπέμπεται στις καλένδες το θέμα του εμβολιασμού.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μαρία Γιαννουλή
Σύμφωνα με την πρόεδρο των καθηγητών, η περίοδος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ήταν πολύ μεγάλη, τα παιδιά κουράστηκαν και οπωσδήποτε δεν μπορεί να αντικατασταθεί η δια ζώσης εκπαίδευση.
Η κα Γιαννουλή τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας κωφεύει στις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών από τον Σεπτέμβριο του 2020, όπως για μικρότερα τμήματα σε κάθε τάξη, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν τμήματα 26 και 27 μαθητών, ούτε για τα συχνά και επαναλαμβανόμενα rapid tests, παρά τη διαβεβαίωση που υπήρχε πριν το άνοιγμα των σχολείων.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας rapid tests μέσω ης πλατφόρμας, αλλά αφορά ατομικά κάποιον και όχι οργανωμένα, όπως θα έπρεπε να γίνεται στα σχολεία.
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, η κα Γιαννουλή, τόνισε ότι ενώ αρχικά είχε λεχθεί ότι θα έχουν προτεραιότητα μετά τους ηλικιωμένους, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη και οι εκπαιδευτικοί θα ακολουθήσουν την τακτική διαδικασία, που υπολογίζεται ότι θα πάρει αρκετούς μήνες, ίσως και αφού κλείσουν τα σχολεία για καλοκαίρι.
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι αρκετά προβληματισμένοι μ’ αυτό το θέμα, δεν μπορούν σε τόσο μικρές αίθουσες να συμβιώσουν με 25 και 27 μαθητές και να μην είναι προστατευμένοι οι ίδιοι και τα παιδιά από την πανδημία.

Άκαιρο το νομοσχέδιο

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για την Παιδεία που προωθεί η κυβέρνηση, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ, εκτίμησε ότι είναι άκαιρο, όταν ζητούμενο είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, να δημιουργείται όλη αυτή η ανησυχία και η αγωνία, στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους γονείς, ενώ προτεραιότητα ια όλους πρέπει να είναι η υγεία. «Δεν είναι η κατάλληλη περίοδος και εποχή να τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα πράγματα. Έπρεπε να υπάρχει σταθερότητα, για να επιτευχθεί η κανονικότητα που είναι το ζητούμενο», ανέφερε.
Για το θέμα της αξιολόγησης σχολικών μονάδων, η καθηγήτρια ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν εν μέσω πανδημίας και τη στιγμή που γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους εκπαιδευτικούς, να επιχειρείται κάτι τέτοιο με υπουργική απόφαση και να αποσπάται η προσοχή σε άλλα ζητήματα. Επίσης ανέφερε ότι με την απόφαση θα δημιουργηθούν διαφορετικές κατηγορίες σχολείων, οι αξιολογητές που είναι εξωτερικοί δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα, θα λαμβάνει υπόψη ακόμη και τις βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών και θα παραβλέπει κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που έχουν επιπτώσεις στις επιδόσεις των μαθητών.
Οι καθηγητές αντιδρούν και ζητούν απόσυρση της υπουργικής απόφασης, διότι είναι άκαιρη. Τέλος, για τους μη παρακολουθούντες μαθητές των ΕΠΑΛ, η κα Γιαννουλή, είπε ότι οι μαθητές που ξεπερνούν το όριο των 114 απουσιών θεωρούνται μη παρακολουθούντες και υπάρχει περίπτωση στο μέσον της χρονιάς να γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων, ενώ λαμβάνονται υπόψη στα αρνητικά δεδομένα του σχολείου και έχει συνέπειες στους εκπαιδευτικούς που υπολείπονται του ωραρίου και πρέπει να πάνε σε άλλες σχολικές μονάδες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.