Μαρία Θωίδου: Υπήρξε η ανάγκη να ενωθούμε μέσα από τις προτιμήσεις μας

Η υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Πάου, μιλά στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Η Μαρία Θωίδου, υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Πάου, μας μιλά για τη συναυλία που προγραμματίζεται για το ερχόμενο Σάββατο, τις επιλογές του προγράμματος, τη δουλειά που γίνεται με τους φοιτητές, αλλά και το Φεστιβάλ Πάου

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Γιατί επιλογές των Synola από διάφορα είδη μουσικής ;

Η ιδέα για αυτή τη συναυλία, ξεκίνησε πριν αρκετούς μήνες, με στόχο να επιλέξουν τα ίδια τα μέλη των Συνόλων κομμάτια που αγαπούν, από διάφορα είδη μουσικής.
Υπήρξε επίσης η ενθάρρυνση για να ακουστούν προσωπικές συνθέσεις των μελών, σε στίχο και μουσική.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικά κομμάτια, άλλα ξένα άλλα ελληνικά, άλλα ροκ και άλλα πιο λαϊκά ή έντεχνα.Οι αντιθέσεις που δημιουργούνται από τιςεπιλογές διαφορετικών ειδών μουσικής, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Κάποτε στις περιοδείες που έκανα με το σχήμα ArmosEnsembleστη Γερμανία, χρησιμοποιούσαμε έναν τίτλο στην αφίσα μας: «Όλα τα ποτάμια οδηγούν στην ίδια θάλασσα».
Νομίζω πως ο τίτλος αυτός ταιριάζει πολύ σε αυτό το μουσικό ψηφιδωτό, που συνθέτει το μουσικό μας πρόγραμμα. Η μουσική και με έναν ευρύτερο τρόπο η τέχνη, είναι η κοινή θάλασσα που αποδέχεται τις διαφορετικές καταβολές, τα διαφορετικά ακούσματα, τις διαφορετικές δυνατότητες.

Πρώτη φορά ροκ στη σκηνή;

Η πρώτη φορά που προσεγγίσαμε ροκ κομμάτια ήταν στην καραντίνα, όπου καταφέραμε να κάνουμε και δύο πολύ αξιόλογα βίντεο,που αναρτήθηκαν στο κανάλι των Συνόλων στο Youtube, το Houseoftherisingsun(https://youtu.be/vegy0nvMXsc?si=TGOtxdPZkz-aoCAH ) και το Soundofsilence(https://youtu.be/WJhZHiTDTno?si=QmXUpRNT6SzsO62u ), σε συνεργασία με το Δημήτρη Δεμίρη, με τον οποίο συνεργαζόμαστε και σε αυτή την παραγωγή.
Ο Δημήτρης Δεμίρης, ένας από τους πολύ σημαντικούς κιθαριστές της πόλης, έχει γνώση από τα είδη που προσεγγίζουμε, έχει αυτό που λέμε το feeling. Μαζί έχουμε κάνει μια μελέτη πάνω σε μπλουζ κομμάτια (συμμετοχή στη συναυλία των SmokingBluesστο Φεστιβάλ Πάου 2017).
Επίσης έχουμε ξαναπαίξει κάποιες ροκ και τζαζ επιτυχίες στη συναυλία των Συνόλων στο Φεστιβάλ Πάου 2021. Η αλήθεια είναι όμως πως το ευρύτερο ροκδεν παύει να είναι ένα πεδίο ανεξάντλητο και πολύ γοητευτικό.
Μαζί με το Δημήτρη Δεμίρη, στη συναυλία αυτή, θα έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε με το Δημήτρη Τασούδη, εξαιρετικό μουσικό, κρουστό και ντραμίστα, που θα μας προσφέρει τις γνώσεις του, αλλά και την ερμηνεία του, πάνω στα ποικίλα μουσικά κομμάτια που επιλέξαμε να παρουσιάσουμε.

Γιατί «Ανοιχτές Επικοινωνίες»;

Ο τίτλος έχει χρησιμοποιηθεί ξανά ως «Ανοιχτές Μουσικές Επικοινωνίες», τον καιρό της πλήρους απομόνωσης, την περίοδο της καραντίνας, όπου ξεκινήσαμε να έχουμε επαφή και με φοιτητικό δυναμικό, αλλά και διδακτικό και διοικητικό προσωπικό από άλλα τμήματα και πόλεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσα από το zoom. Οργανώναμε λοιπόν αυτές τις συναντήσεις / συναυλίες, όπου ο καθένας έπαιζε από το σπίτι του μπροστά στο κοινό τουzoom, που έβλεπε και άκουγε από τις οθόνες.
Υπήρχε ιδιαίτερη ανταπόκριση και ήταν πολύ συγκινητικό. Εκείνη τη χρονιά καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε και το Ραδιοφεστιβάλ Πάου 2020
(https://youtu.be/hu3O1pn7zK4?si=Io9nH5Sr-Jiq_0Ms )που μεταδόθηκε από τη Φωνή της Ελλάδος της ΕΡΤ. Συμμετείχαν εκλεκτοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο RosDaly, ο οποίος μας επισκέφθηκε το Φεστιβάλ Πάου και από κοντά το 2021(https://youtu.be/tmUjGJK7cl0?si=GgeThinbwf0z3-IP )
Για να γυρίσουμε στο σήμερα, μετά την περίοδο των καταλήψεων και καθώς όλα μετατέθηκαν για αργότερα, υπήρξε η ανάγκη να ενωθούμε μέσα από τις προτιμήσεις μας.
Η πρώτη μου ιδέα ήταν να κάνουμε μια παρουσία σε μια από τις πιο ωραίες αίθουσες του κτιρίου Παπαστράτου, στην αίθουσα Σκουβαρά, με μουσική δωματίου, χωρίς μικροφωνική ενίσχυση και να παίξει ο καθένας κάτι δικό του σε επιλογή ή σύνθεση, όπως ακριβώς τότε στο zoom, αλλά ζωντανά.
Σιγά σιγά όμως τα κομμάτια γεννούσαν καινούργιες ενορχηστρωτικές ιδέες, που για να υπηρετηθούν θα χρειαζόντουσαν μικροφωνική ενίσχυση και υποστήριξη από τύμπανα και μπάσο.Αυτό σε συνδυασμό με την ανάγκη για εξωστρέφεια και επαφή με την κοινωνία του Βόλου, μας οδήγησε στον αύλειο χώρο τουΑθανασακειου Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ωστόσο, αυτές οι «επικοινωνίες» Μουσικής Δωματίου μέσα στο Πανεπιστήμιο, παραμένουν ένας ευσεβής στόχος, για να «ζεστάνουν» το χειμερινό εξάμηνο, τις αίθουσες διδασκαλίας.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί μια μουσική προετοιμασία μέσα στην εξεταστική ;

Φέτος έχουμε μια μικρή ορχήστρα με πολλές κιθάρες, φλάουτα, βιολί και τσέλο.
Μέσα στη δύσκολη περίοδο των εξετάσεων, οι πρόβες μας ήταν μια περιπέτεια, μια και ο καθένας είχε διαφορετικό πρόγραμμα και δεν μπορούσαμε εύκολα να συντονιστούμε όλοι μαζί. Ωστόσο ήταν και μια δυνατότητα διαφυγής, ξεκούρασης και ανανέωσης.
Συγχαίρω όλα αυτά τα μέλη των Συνόλων για την υπέρβαση που κάνουν κάτω από τις πιεστικές συνθήκες της εξεταστικής, να βρίσκουν χρόνο για αυτή την άλλη πλευρά μελέτης, που έχει το κίνητρο μιας διαφορετικής προσέγγισης της γνώσης μέσα από το καλλιτεχνικό βίωμα.
Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις νέα παιδιά με άλλο γνωσιακό αντικείμενο, να μελετούν τα απαιτητικά μαθήματα της εξεταστικής και να δίνουν χρόνο παράλληλα και σε αυτή την μελέτη των ήχων και των ρυθμών. Πρέπει ο καθένας να τελειοποιεί την ερμηνεία του και συγχρόνως να συνδυάζει τις δυνάμεις του με των υπόλοιπων. Δεν είναι όλοι στο ίδιο επίπεδο. Άλλοι έχουν χρόνια στο ωδείο και άλλοι ασχολούνται τελείως ερασιτεχνικά. Ωστόσο ο ένας βοηθά και αποδέχεται τον άλλον, ενθαρρύνει και συνυπάρχει.
Θα ήθελα να αναφέρω τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που συμμετέχουν στην εκδήλωση και να τους ευχαριστήσω θερμά για την ανταπόκρισή τους:
Στη μουσική εκδήλωση συμμετέχουν τα μέλη τωνSynola:
Φωνές
Αλεξάνδρα Δημητρίου, Αγγελική Καλαγασίδη, Βάλια Πολύζου, Βιβή Γουσέτη,
Γιάννης Αγαπητός, Γιώργος Τσιαμαντάς, Θάλεια Βούρου, Ιωάννα Δημητρουλάκη, Κωνσταντίνος Χαντζόπουλος, Μαρία Παντελίδου, Μανόλης Φουρκιώτης,
Μπέτυ Ιορδανίδου, Νικολέτα Σαμαρά, Νίκος Κολοβελώνης, Ολυμπία Κόλλια,
Χριστόφορος Σταμούλης.
Οργανικό Σύνολο : Χριστίνα Χαραλαμπίδου, Ολυμπία Κόλλια(φλάουτο),
Κωνσταντίνος Χαντζόπουλος, Ρήγας Πλαγεράς, Κωστής Γκινίδης, Θάλεια Βούρου,
Μαρία Παντελίδου (κιθάρα),Γιώργος Τσιαμαντάς(βιολί, κιθάρα),ΑγάθηΚάρη(τσέλο).

Θα μας πείτε λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Πάου ;

Στο πλαίσιο αυτού του συντονισμού και της συνύπαρξης, στηρίζεται και το Φεστιβάλ Πάου, το οποίο φιλοξενεί κάθε χρόνο πολλά μέλη των Synola, δίνοντας την ευκαιρία σε όλα τα νέα παιδιά, για ένα μάθημα μουσικής αλλιώτικο από τα άλλα.
Η εθελοντική συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες της κοινής ζωής στο χώρο του Φεστιβάλ,
η συλλογικότητα που αναπτύσσεται σε όλα τα πεδία δράσης, από τις πρακτικές λειτουργίες μιας κοινής συμβίωσης ως την συνεργασία σε μια συναυλία, αποτελεί μέγιστη εμπειρία αληθινής ακρόασης, απαραίτητη προϋπόθεση για την καλλιέργεια μιας πνευματικής – μουσικής ευαισθησίας.
Το Φεστιβάλ Πάου 2024, θα πραγματοποιηθεί αντί για τέλη Αυγούστου, στις αρχές του Αυγούστου και θα κλέψει και την τελευταία μέρα του Ιούλη.(31/7 -3/8)
Το Φεστιβάλ Πάου, θα συνεχίσει να τιμά τον συνθέτη και κιθαρίστα, φίλο του φεστιβάλ και συνεργάτη, Νότη Μαυρουδή. Οι Μέρες Κιθάρας Νότης Μαυρουδής θα περιέχονται ως ένα διήμερο αφιερωμένο στην κιθάρα, μέσα στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πάου.
Στο διήμερο αυτό η κιθάρα θα εμφανιστεί σε διάφορες μορφές, μόνη της ή σε ντουέτο, ή συνοδεύοντας μία φωνή. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν συναυλίες με Lieder, μεσογειακή μουσική και παραδοσιακούς σκοπούς.
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις αυτές, οι φοιτητές των Synolaθα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε μουσικά εργαστήρια. Θα προβληθεί επίσης μία ταινία μικρού μήκους που αναφέρεται στο περσινό Φεστιβάλ Πάου 2023, σε σκηνοθεσία του εικαστικού και κινηματογραφιστή, Γιώργου Αλεξάκη.

Στοχευμένη η επιλογή του χώρου της εκδήλωσης… Πώς κρίνετε τησυνδιοργάνωση με το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο;

Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενη τόσο για την επιλογή αυτή, όσο και για την θετική ανταπόκριση που είχαμε από το ΑθανασάκειοΑρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.
Όλοι οι υπεύθυνοι με τους οποίους μιλήσαμε,βοήθησαν στο να γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες και να επιτευχθεί η συνδιοργάνωση.
Ο πανέμορφος αύλειος χώρος που μας παραχωρείται για τη συναυλία, ταιριάζει με την ατμόσφαιρα που θέλουμε να έχουν οι εκδηλώσεις μας. Η σύνδεσή του με την ιστορία, υποβάλλει ένα κατανυκτικό συναίσθημα και μια σοβαρή στάση απέναντι στο καλλιτεχνικό γεγονός. Γιατί η μουσική και το τραγούδι δεν είναι μόνο εκτόνωση, αλλά και ψυχαγωγία με την κυριολεκτική έννοια της λέξης.

Υπήρξε ταυτόχρονα και η υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας …

Η οργάνωση μίας δημόσιας εκδήλωσης πραγματοποιείται με τη βοήθεια και συντονισμό πολλών δυνάμεων.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με φορείς της πόλης, δημιουργεί τις πρακτικές προϋποθέσεις για να υλοποιήσουμε τα οράματα μια δημιουργικής πολιτιστικής ζωής, η οποία προσφέρεται τόσο στα μέλη της φοιτητικής αλλά και ευρύτερης Πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και στους πολίτες και επισκέπτες του Βόλου και του Πηλίου, ως καρπός μιας δημόσιας παιδείας
Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, θέλω να ευχαριστήσω θερμά, όλους τους αρμόδιους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ιδιαίτερα τον Πρύτανη, καθ. Χαράλαμπο Μπιλλίνη για την υποστήριξη, καθώς επίσης το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, ΚρυσταλλίαΜαντζανά, για την ευγενική συνεργασία.

Θα θέλατε να κλείσουμε με ένα μήνυμα;

Μέσα στους δύσκολους καιρούς, όπου οι κρίσεις της συμφερόντων μεταξύ εθνών, κλιμακώνονται και οδηγούν σε εντάσεις, πολέμους και φρικαλεότητες, εμείς καλούμαστε να αξιοποιήσουμε το προνόμιο της ειρήνης μέσα από «ανοιχτές επικοινωνίες» για τον Πολιτισμό. Γιατί ο πολιτισμός είναι ειρήνη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.