Μεγάλες οι ανάγκες καθαρισμών ενόψει αντιπυρικής ελάχιστα τα χρήματα

sdr
Όπως επισημάνθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας

Το γεγονός ότι σε ένα νομό με τρία νησιά και δάση οι ανάγκες καθαρισμών είναι μεγάλες, αλλά τα χρήματα που δίνονται στο Δασαρχείο και στους Δήμου είναι ελάχιστα, επισημάνθηκε στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτική Προστασίας με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2022».

Θα ακολουθήσει εντός 15 ημερών δεύτερη συνεδρίαση του ΣΟΟΠ, για να διαπιστωθεί αν έγιναν όσα ειπώθηκαν και σε περίπου 20 ημέρες μια άσκηση ετοιμότητας που γίνεται για πρώτη φορά από την Πολιτική Προστασία, από την επίβλεψη της Περιφεφειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.

Η αντιπεριφερειάχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να εστιάσουν στην αποψίλωση, στον καθαρισμό ρεμάτων και ρείθρων και στα μητρώα μηχανημάτων.
Όπως είπε, ήδη ο καθαρισμός ξεκίνησε από την Περιφέρεια στα νησιά των Σποράδων ενόψει Πάσχα, ενώ η διαδικασία στη χερσαία Μαγνησία θα ξεκινήσει από τον Μάιο, ενόψει καλοκαιριού. Επίσης είπε ότι η Π.Ε. Μαγνησίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει προχωρήσει στον καθαρισμό πολλών ρεμάτων στο Βόλο και στη γύρω περιοχή και έχει μητρώο με 200 μηχανήματα στη χερσαία Μαγνησία και στα νησιά, που είναι σε ετοιμότητα όταν υπάρχει βαθμός επικινδυνότητας και παρεμβαίνουν έμασε όταν χρειαστεί ον χειμώνα και το καλοκαίρι.

Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμη στην επικοινωνία μεταξύ των φορέων, ζήτησε να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία επικοινωνίας, ενώ τόνισε ότι ενημερώθηκαν εγγράφων οι Δήμοι για επικαιροποίηση ενεργειών και δράσεων σε περίπτωση πυρκαγιάς (χώροι συγκέντρωσης και διαφυγής), Τα σχέδια των Δήμων πρέπει να δοθούν στην Πολιτική Προστασία. Ακόμη ζήτησε στα σημεία που υπάρχουν κατασκηνώσεις να γίνει καθαρισμός των χώρων και από τα Δασαρχεία να καθαριστούν οι αντιπυρικές ζώνες.

Σύμφωνα με την κα Κολυνδρίνη, βάσει νόμου, για πρώτη φορά η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να κάνει άσκηση ετοιμότητας σε 20 μέρες και ζήτησε τη βοήθεια της Πυροσβεστικής, για συνεργασία με την Πολιτική Προστασία.

Αυτοαναιρείται το κράτος
«Ζούμε σε κράτος που αυτοαναιρείται, από τη μια δίνοντας μικρές πιστώσεις, αλλά αν μπει σε δασική περιοχή και καθαρίσει άλλος φορέας και γίνει καταγγελία μπορεί να βρεθεί στο αυτόφωρο», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων.
Η ίδια είπε ότι τα δάση της Μαγνησίας, είναι λόγω έντονης χιονόπτωσης γεμάτα με ξηρά ύλη και ξερά κλαδιά, αποτελώντας πυριτιδαποθήκη, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας, πύραρχος Γιώργος Βλόντζος ζήτησε να γίνει καθαρισμός περιαστικών δασών από τους Δήμους και του δάσους Κουρί στον Αλμυρό και καθαρισμός οικοπέδων εντός των οικισμών. Επίσης ζήτησε από τη ΔΕΗ να γίνει καθαρισμός των σημείων όπου περνούν δίκτυα υψηλής τάσης, κυρίως στις περιοχές Νεοχώρι και Βρωμονέρι του Δήμου Ν. Πηλίου.

Ο διοικητής της Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ., αντιπύραρχος Κώστας Τσίκας τόνισε ότι μέχρι το τέλος του μήνα, πρέπει να γίνει καθαρισμός οικοπέδων από τους πολίτες, ενόψει του καλοκαιριού που αναμένεται δύσκολο και πρόσθεσε ότι έχει αποδειχτεί ότι ο καθαρισμός από τη βλάστηση και η περιορισμός της καύσιμης ύλης, προκαλούν λιγότερες ζημιές σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Εκπρόσωπος της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών ανέφερε ότι η μονάδα είναι σε ετοιμότητα να συνδράμουμε με προσωπικό και μηχανήματα, αρκεί να γίνει αίτημα της Πολιτικής Προστασίας στο ΓΕΕΘΑ.

Ο κ. Π. Παρασχούδης εκ μέρους της ΔΕΗ τόνισε ότι από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν αποψιλώσεις στα σημεία που περνούν τα δίκτυα στη χερσαία Μαγνησία και στα νησιά, ενώ φέτος με το νέο νόμο προβλέπεται και το κλάδεμα δένδρων, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα σε σημεία με επικινδυνότητα πυρκαγιάς.

Πολλές οι ανάγκες λίγα τα χρήματα
Ο Σπ. Αδριανός εκπρόσωπος Δασαρχείου, απαντώντας σε ερώτηση της αντιπεριφερειάρχης είπε ότι για συντήρηση οδικού δικτύου και αντιπυρικές ζώνες πέρυσι το Δασαρχείο έλαβε 8.500 € φέτος αναμένονται τα ίδια χρήματα και οι πιστώσεις δεν ήρθαν ακόμη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος θα ζητηθούν 10.000 € επιπλέον από δημόσιους πόρους και, ανάλογα με τις πιστώσεις που θα δοθούν, θα γίνουν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες στον τομέα της πρόληψης.
Επίσης, είπε ότι με αίτησή τους οι Δήμοι προς το Δασαρχείο μπορούν να σταλούν συνεργεία για τον καθαρισμό δασών, ζητώντας έκτακτη επιχορήγηση.

Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης ανέφερε ότι ο Δήμος διαχειρίζεται ποσό 27.500 € για πυροπροστασία, από τα οποία πρέπει να περισσέψουν και για του χρόνου. «Κάνουμε την προσευχή μας για να μην πάρει φωτιά, γιατί τα δάση είναι αδιάβατα από τα ξερόκλαδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Θαν. Μπίτης Εκπρόσωπος Δήμου Ν. Πηλίου, τόνισε ότι ανατέθηκαν δύο μεγάλες εργολαβίες για καθαρισμό του δάσους στο Βρωμονέρι, θα ανατεθεί άλλη μια το επόμενο διάστημα, ενώ ο Δήμος κάνει εργασίες απομάκρυνσης σκουπιδιών από ανεξέλεγκτες χωματερές που έχουν εντοπιστεί, έχει επικαιροποιήσει το σχέδιο Ιόλαος για τις επικοινωνίες, την Πέμπτη 14 Απριλίου στην Αργαλαστή θα γίνει ο πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού του Δήμου και τέλος ότι ενεργοποιήθηκε το μητρώο μηχανημάτων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.