Σε δήλωση προχώρησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με αφορμή τη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν νοείται αλα κάρτ τήρηση του διεθνούς δικαίου. Επεσήμανε δε, πως ΕΕ και ΝΑΤΟ 48 χρόνια μετά δεν έχουν υποστηρίξει το ιστορικά δίκαιο αίτημα του κυπριακού λαού για τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής.
Ειδικότερα στο μήνυμά του ο κ. Μεϊκόπουλος σημειώνει «Το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974 ξεκίνησε η παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 που ανέτρεψε τον πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Τον Αύγουστο η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση («Αττίλας ΙΙ») κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% του νησιού και εκτόπισε 120.000 Κύπριους, ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3.000 Ελληνοκύπριοι.
Γύρω στις 150.000 άνθρωποι προσφυγοποιήθηκαν. Ένα χρόνο αργότερα, 60.000 περίπου Τουρκοκύπριοι μετακινήθηκαν από τις ελεύθερες νότιες περιοχές στις ελεγχόμενες από τις τουρκικές δυνάμεις βόρειες. Το 1983 ανακηρύχθηκε η «Τούρκικη Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα θεωρεί τα κατεχόμενα από τις τουρκικές δυνάμεις εδάφη ως περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Πέρασε σχεδόν μισός αιώνας από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο που σηματοδότησε μια από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία του ελληνισμού.
48 χρόνια συνεχών τουρκικών προκλήσεων, παραβιάσεων και ενεργειών που αμφισβητούν ευθέως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας δημιουργώντας μια κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στήνοντας ένα νέο «παζάρι» με το βλέμμα στα ενεργειακά αποθέματα.
48 χρόνια μετά, και το δράμα της Κύπρου συνεχίζεται με το ζήτημα της κατοχής να μην έχει λυθεί, τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα να παραμένουν και την Τουρκία να υπονομεύει τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού με σειρά παραβιάσεων και παρανομιών στην κυπριακή ΑΟΖ.
48 χρόνια μετά, περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, όπως καταδίκασαν στην πράξη τον σύγχρονο αναθεωρητισμό ενάντια στο διεθνές δίκαιο, με την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να σταθούν με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο σθένος δίπλα στον κυπριακό λαό και να υποστηρίξουν το ιστορικά δίκαιο αίτημά του για τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής απαντώντας αποφασιστικά στον τουρκικό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό.
Το οφείλουμε στους 6.000 πεσόντες, στους 1.620 αγνοούμενους και στους 200.000 πρόσφυγες”.































