Μειωμένη η κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Μαγνησίας- «Μουδιασμένοι οι καταναλωτές»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Μόνη λύση η μείωση του ΕΦΚ και όχι τα μέτρα τύπου «pass» λένε πρατηριούχοι

Ως μέτρα που δεν θα προσφέρουν κάποια ουσιαστική ανακούφιση στους καταναλωτές στο θέμα των καυσίμων, χαρακτηρίζει τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την επιδότηση του ντίζελ κίνησης στο δίκτυο διανομής και τη χορήγηση της ψηφιακής κάρτας καυσίμων, ο ταμίας του συλλόγου ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων στη Μαγνησία, Παναγιώτης Αλτίνης.

Όπως ανέφερε στο magnesianews.gr, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ φτάνοντας στα 2,020, όταν σήμερα Τρίτη οι πρατηριούχοι αναμένεται να παραλάβουν καύσιμα με αυξημένες τιμές και η αμόλυβδη αναμένεται να πιάσει τα 2,060 ευρώ.

Υπογραμμίζει πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση των καταναλωτών, αφού για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να μειωθεί το ΦΠΑ στα καύσιμα από το 25% στο 12% και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης να κοπεί στο μισό. Τότε η τιμή των υγρών καυσίμων θα σημείωνε σημαντική πτώση και θα γινόταν πιο προσιτή στους καταναλωτές. Άλλωστε μια σειρά χώρες, όπως η Ιταλία, η Φιλανδία, η Ισπανία και άλλες, έχουν προχωρήσει στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για να πέσουν οι τιμές, έτσι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Ο κ. Αλτίνης τονίζει πως οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα μουδιασμένοι, με την κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων να έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 34% το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των συνεχόμενων αυξήσεων στις τιμές τόσο της βενζίνης, όσο και του πετρελαίου κίνησης.

«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά για να βάλει όση βενζίνη έβαζε μέχρι πριν έναν μήνα. Η κυβέρνηση για να δώσει ουσιαστική λύση θα πρέπει να μειώσει το ΦΠΑ και τον ΕΦΚ. Δεν βοηθήσει ιδιαίτερα την κατάσταση μέτρα όπως η ψηφιακή κάρτα καυσίμων» υπογράμμισε ο κ. Αλτίνης.

Επισημαίνεται πως σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα υπάρξει επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης στο δίκτυο διανομής με 16 λεπτά/λίτρο – όφελος στην τελική τιμή (με ΦΠΑ) σε 20 λεπτά/λίτρο. Θα χορηγηθεί ψηφιακή κάρτα καυσίμων για στήριξη απέναντι στην αύξηση των τιμών της βενζίνης – θα χρησιμοποιείται σε πρατήρια, ΜΜΜ και ταξί. Θα υπάρξει μεσοσταθμική στήριξη στα 36 λεπτά/λίτρο – σε μέση μηνιαία κατανάλωση 70 λίτρων, 50 ευρώ το δίμηνο στην ηπειρωτική χώρα και 60 ευρώ στα νησιά.

Γιώργος Στεργίου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.