Μητροπολίτης Ιγνάτιος: Μόνιμη και νόμιμη λύση υπέρ των κατοίκων Κεραμιδίου και Βενέτου

Για τη "μάχη" με τις εκτάσεις που διεκδικεί η Μονή Φλαμουρίου

Υπέρ της μόνιμης και ταυτοχρόνως νόμιμης λύσης υπέρ των κατοίκων στο θέμα που έχει προκύψει με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Κεραμίδι και το Βένετο, την ιδιοκτησία των οποίων διεκδικεί η Μονή Φλαμουρίου, δήλωσε πως είναι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτος, επισημαίνοντας πως ήδη οι νομικοί σύμβουλοι της Μητρόπολης είναι σε συζητήσεις με τους νομικούς συμβούλους της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να λήξει το θέμα τελεσίδικα και να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων.
Ο Μητροπολίτης χαρακτήρισε το θέμα παλιό, που έχει βάθος πολλών δεκαετιών, αλλά ήρθε η στιγμή να βρει την οριστική του λύση.
“Αυτό πρέπει να γίνει πρώτα- πρώτα με νομιμότητα, διότι όπως ξέρετε και η Μονή και η επιβλέπουσα Μητρόπολη και η Ιερά Σύνοδος με την Οικονομική Υπηρεσία, διότι και αυτή έχει μερίδιο εκεί, είμαστε διαχειριστές και όχι ιδιοκτήτες. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι ό,τι κάνουμε, και ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να έχουν απόλυτη νομιμότητα.
Εγώ τουλάχιστον θα καταβάλω κάθε προσπάθεια η λύση που πρέπει να δοθεί υπέρ των κατοίκων, αναμφισβήτητα, να έχει μονιμότητα, δηλαδή να μην είναι αναστρέψιμη. Τουλάχιστον σε ότι μας αφορά και είμαι σύμφωνος και σίγουρος ότι αυτό θα έρθει και από την πλευρά της Ιεράς Συνόδου, ήδη ο νομικός μας σύμβουλος επικοινωνεί με τους νομικούς συμβούλους της Οικονομικής Υπηρεσίας της Συνόδου, ώστε να βρεθεί ο καταλληλότερος τρόπος αυτό το θέμα να λήξει τελεσίδικα και να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι στον τόπο, πράγμα που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και χωρίς να έχουν το φόβο ότι θα πάψουν να καλλιεργούν τα εδάφη που έχουν καλλιεργήσει τόσα χρόνια. Αυτή είναι η θέση μας, αυτή είναι η δική μου αποφασιστική στάση κι έτσι θα προχωρήσουμε. Νομιμότητα και μονιμότητα”, είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.
Στο ερώτημα εάν η απόφαση θα ληφθεί από την Επιτροπή μεταξύ Εκκλησίας και Δημοσίου ο Μητροπολίτης σημείωσε πως ” Εδώ έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένη κατάσταση, συγκεκριμένους ανθρώπους και συγκεκριμένη αποφασιστική στάση. Άρα δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε το όλον- εκκλησιαστική περιουσία. Μπορούμε να προχωρήσουμε και ίσως δημιουργήσουμε και μοντέλο για να ακολουθήσουν κι άλλοι. Γιατί παρόμοιες καταστάσεις υπάρχουν σε πολλά μέρη της Ελλάδος και τουλάχιστον σε ότι με αφορά με εξίσου μεγάλη υπομονή που έχω δείξει και για της Νηες, θα δείξω και για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα’.
Αναφορικά με το χρόνο που αναδείχθηκε το ζήτημα κι αν αυτό μπορούσε να είχε διευθετηθεί κάποια άλλη στιγμή στο παρελθόν, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως είναι η στιγμή που κατατίθενται οι δηλώσεις για το Κτηματολόγιο και δεν είναι κάτι τωρινό συμπληρώνοντας πως η μονή έχει καταρτίσει τους δασικούς χάρτες, έχει μέχρι τώρα, με απόλυτα νόμιμο τρόπο, κάνει τις μελέτες για υλοτομία,
” Πάνω σ’ αυτό θέλω να δούμε τι μπορεί να γίνει νομικά ώστε και η Μονή να είναι κατοχυρωμένη, διότι είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, αλλά και οι κάτοικοι που πρέπει να βρουν σίγουρα μια ικανοποιητική λύση, να μην έχει αυτή η λύση εκκρεμότητες.
Θα στηρίξω τους κατοίκους, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην το κάνουμε ήδη εργάζονται εκεί και κανείς ποτέ δεν θα τους θίξει, απλώς πρέπει να βρούμε τον τρόπο. Η νομική συμβουλή είναι προς αυτή την κατεύθυνση και δεν έχει αντίρρηση ούτε το Μοναστήρι”, υποστήριξε ο Σεβασμιώτατος.
Τέλος, ανέφερε πως βρίσκεται κι εκείνος στην αναμονή του αποτελέσματος των επικοινωνιών των νομικών συμβούλων και δε γνωρίζει ακόμη εάν το θέμα μπορεί να λυθεί άμεσα, δηλαδή έως το τέλος Οκτωβρίου, όπου κι έχουν λάβει παράταση οι δηλώσεις για το Κτηματολόγιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.