Μπουκώρος για Πλεύρη: Άνοιξε θέμα αποζημίωσης θυμάτων Covid-19, μισθολογικό και επικινδυνότητα υγειονομικών

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή

Με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, για πρώτη φορά η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης οικογενειών υγειονομικών που έχασαν τη ζωή τους λόγω Covid–19, εργαζόμενοι σκληρά δίνοντας τη μάχη κατά του κορωνοϊού είτε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) είτε σε άλλες δομές υγείας είτε από τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Επίσης με την απάντησή του ο Υπουργός Υγείας γνωστοποίησε ότι έχουν ανοίξει και εξετάζονται από την Κυβέρνηση τα ζητήματα του μισθολογικού και της επικινδυνότητας των υγειονομικών.
Απαντώντας στη σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας, ο οποίος ζήτησε την ενίσχυση των οικογενειών των συγκεκριμένων υγειονομικών που πρόταξαν την επιστημονική τους επάρκεια και το ανθρωπιστικό τους καθήκον στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας ως μία ένδειξη έμπρακτης αναγνώρισης από πλευρά της πολιτείας της θυσίας αυτών, ο Υπουργός Υγείας κ. Θανάσης Πλεύρης είπε: «Πράγματι, γίνεστε ουσιαστικά ένας προπομπός να ανοίξει ένα θέμα που είναι πολύ σημαντικό και είναι θέμα που απασχολεί το Υπουργείο και σχετίζεται άμεσα γενικότερα με ένα πλαίσιο το οποίο συζητάμε και έχει να κάνει με τους υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που όλο αυτό το διάστημα, τα δύο χρόνια δίνουν τη μάχη με την πανδημία. Επ’ ευκαιρία, όμως, της ερώτησής σας, θα πρέπει να δούμε συνολικά το θέμα, πώς θα ανταμείψουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τους υγειονομικούς, γιατρούς και νοσηλευτές. Αυτό έχει διάφορες φάσεις και η κορύφωση της φάσης είναι αυτό στο οποίο αναφέρεστε και σχετίζεται με ανθρώπους οι οποίοι κατά τη διάρκεια που υπηρετούσαν, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μολύνθηκαν από Covid και ουσιαστικά απεβίωσαν.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρέπει να πούμε, πρώτα απ’ όλα, ότι για όσους ήταν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πέρα από μία οικονομική επιβράβευση που υπήρξε δύο φορές, επιπλέον δίνουμε τη δυνατότητα σε όσο προσωπικό ήταν επικουρικό να μπορέσει να διεκδικήσει με αυξημένη μοριοδότηση τη μόνιμη παρουσία του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, η αναγνώριση υπήρξε σε όλα τα επίπεδα και γι’ αυτό μπαίνουμε σε μια διαδικασία να ανοίγουμε τη συζήτηση συνολικά με τις συνθήκες εργασίας, με το μισθολογικό, με τα θέματα που έχουν να κάνουν με την επικινδυνότητα και ευρύτερα με τα κίνητρα τα οποία πρέπει να υπάρχουν για να μπαίνει κόσμος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προφανέστατα είναι στις προθέσεις τις πολιτείας να μπορέσει να δει πώς αυτοί οι άνθρωποι αλλά και οι οικογένειές τους, ουσιαστικά θα ανταμειφθούν.

Ειδικά, κύριε Μπουκώρε, πρέπει να σκεφτούμε το γεγονός ότι στην πρώτη φάση που δεν υπήρχε δυνατότητα προστασίας γι’ αυτούς τους ανθρώπους, διότι ήταν μια άγνωστη πανδημία και δεν υπήρχε το εμβόλιο, αυτοί οι άνθρωποι ήταν στην πρώτη γραμμή και κινδύνευαν οι ίδιοι. Προφανώς, σε αυτούς τους ανθρώπους θα υπάρξει έμπρακτη ανταμοιβή από την πολιτεία και ειδικά σε αυτούς οι οποίοι κατά τη διάρκεια που υπηρετούσαν νόσησαν και έχασαν τη ζωή τους. Οι οικογένειές τους δεν αρκούνται μόνο στα «ευχαριστώ» τα οποία λέμε, αλλά θα υπάρξει και ανταπόκριση σε όλα τα πλαίσια της πολιτείας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. στην τοποθέτησή του επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Χαίρομαι που, όπως δηλώνετε στη Βουλή, σας απασχολεί η ολότητα των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και βρίσκονται υπό μελέτη όλα αυτά τα ζητήματα και το ζήτημα της επικινδυνότητας και το ζήτημα των απολαβών και όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τον κόσμο που εργάζεται στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Εγώ δεν θα εξαιρούσα από τον πυρήνα της ερώτησής μου και τους εργαζόμενους που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Οι γιατροί, ιδιαίτερα πριν την περίοδο των εμβολιασμών, να αντιμετωπιστούν κατά τον ίδιο τρόπο.

Επίσης, θα σας πρότεινα να δείτε και τη μοριοδότηση μελών οικογενειών θανόντων υγειονομικών με αιτία Covid εν όψει και του διαγωνισμού για τη στελέχωση της δημόσιας υγείας, με δεδομένο ότι ο αριθμός σύμφωνα με κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις, δεν μπορεί να φτάνει τους εκατό. Είναι κάποιες δεκάδες και κατά συνέπεια, δεν θα επηρεάσει και το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού.»

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας ευχαρίστησε τον Υπουργό για το ενδιαφέρον που επέδειξε αναφέροντας ότι: «Θέλω να σας ευχαριστήσω που αντιμετωπίζετε θετικά το ζήτημα της αποζημίωσης οικογενειών θανόντων υγειονομικών από Covid. Θέλω να σας ευχαριστήσω που βλέπετε και τα υπόλοιπα ζητήματα. Υπάρχουν ιδέες. Ξέρουμε ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες. Ζούμε μια κρίση πρωτοφανή και με τον πόλεμο και με την ενεργειακή κρίση. Η οικονομία βγαίνει καθημαγμένη από την πίεση της πανδημίας.

Ωστόσο, γνωρίζω ότι όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως η σημερινή Κυβέρνηση βλέπουμε με εκτίμηση και ευγνωμοσύνη τον αγώνα που έδωσαν αυτοί οι άνθρωποι, για να σωθούν άλλοι άνθρωποι. Τίμησαν τον όρκο τους. Έπεσαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά του κορωνοϊού. Πρέπει κι εμείς, λοιπόν, να δείξουμε πρόσωπο και να αποδείξουμε ότι δεν αφήνουμε τις οικογένειές τους χωρίς χείρα βοηθείας, που θα τους απαλύνει τον πόνο και θα τους βοηθήσει να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις δύσκολες απαιτήσεις της ζωής τους που ανατράπηκε τόσο ξαφνικά».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.