Την άμεση επαναλειτουργία των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης Φτώχειας ζητούν με ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν.Δ. Μάριο Σάλμα από την αρμόδια υπουργό.
Στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής: «Οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, λειτούργησαν σε 66 δήμους από όλη την Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013, ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 συνεχίζουν να λειτουργούν έπειτα από 4 διαδοχικές παρατάσεις με την τελευταία να λήγει στις 28/02/2017.
Οι εργαζόμενοι του προγράμματος οι οποίοι στον σύνολό τους είναι εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αποτελούν βασικό αρωγό στην καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, έργο το οποίο έχει καταγραφεί και αξιολογηθεί παραπάνω από θετικά βάσει της «μελέτης αποτίμησης έργου της δράσης των Κοινωνικών Δομών» που εκπόνησε η εταιρεία REMACO Α.Ε. τον Νοέμβριο του 2015, επιτυγχάνοντας τους αρχικούς στόχους στο 213% (δείκτης 5053 Αριθμός ατόμων ΕΚΟ που ωφελούνται από δράσεις κοινωνικής και επαγγελματικής ενσωμάτωσης) και στο 188%( δείκτης 5049 Αριθμός ανέργων ΕΚΟ που ωφελούνται από δράσεις ΕΚΤ). Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των υπηρεσιών που παρέχουν μέσα από τα κοινωνικά συσσίτια, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα υπνωτήρια αστέγων, τις τράπεζες χρόνου και τα γραφεία διαμεσολάβησης, όπως θα γνωρίζετε, αποτελούν τον βασικό κορμό διεκπεραίωσης άλλων συμπληρωματικών προγραμμάτων προνοιακού χαρακτήρα όπως το «Επισιτιστικό Πρόγραμμα ΤΕΒΑ» και «ΚΕΑ», αποκομίζοντας και σε αυτό τον τομέα σημαντική εργασιακή εμπειρία.
Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι καθ΄όλη τη διάρκεια που το υπάρχον πρόγραμμα λειτουργεί με παρατάσεις, παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις στις μισθοδοσίες των εργαζόμενων, οι οποίοι παρότι αυτή τη στιγμή εκατοντάδες εξ αυτών είναι οικογενειάρχες και παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 4 μήνες, συνεχίζουν με όλες τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.
Οι εν λόγω καθυστερήσεις δημιούργησαν επιπλέον το εξής: Οι επικεφαλείς εταίροι των συμπράξεων, αδυνατώντας να αποπληρώσουν τα λειτουργικά κόστη του προγράμματος (Ασφαλιστικές Εισφορές, Λειτουργικές Δαπάνες, Ασφαλιστική Φορολογική Ενημερότητα), αποσύρθηκαν σταδιακά από το πρόγραμμα.
Το Πρόγραμμα ¨Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας¨ στην πλήρη ανάπτυξή του τον Οκτώβριο του 2015 απασχολούσε 1112 εργαζόμενους σε 256 δομές πανελλαδικά (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Συσσίτια, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Υπνωτήρια Αστέγων, Κοινωνικοί Λαχανόκηποι, Τράπεζες Χρόνου και Γραφεία Διαμεσολάβησης). Εξαιτίας της αναλγησίας και της κακής διαχείρισης του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 28/2 λειτουργούσαν 156 δομές σε 40 Δήμους απασχολώντας 680 εργαζόμενους.
Δυστυχώς από 1/3/2017 οι Κοινωνικές αυτές Δομές έκλεισαν με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας αφήνοντας πάνω από 100.000 ωφελούμενους (άπορους, άστεγους, ανασφάλιστους) και 680 νέους επιστήμονες άνεργους.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Προτίθεστε να δώσετε παράταση στη λειτουργία του Υφιστάμενου Προγράμματος έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλή μετάβαση το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω των Π.Ε.Π;
2) Προτίθεστε να προβείτε σε σχετική ρύθμιση ώστε να αξιοποιηθεί η εμπειρία και τεχνογνωσία του υφιστάμενου προσωπικού όπως έχετε κάνει σε αντίστοιχα προγράμματα του Άξονα 9 του Ε.Κ.Τ (ΚΗΦΗ, ΚΕΔΗΦ, ΣΥΔ) στα οποία δεν έχει γίνει επαναπροκήρυξη των θέσεων εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού;
3) Προτίθεστε να μην αφήσετε στην τύχη τους, τους 100.000 ωφελούμενους του προγράμματος έως ότου ξεκινήσει η λειτουργία του διαδόχου προγράμματος από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020; Και αν ναι με ποιόν τρόπο;» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.