Θετικές είναι οι ειδήσεις που έφεραν οι εκπρόσωποι της Μαγνησίας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος , όπου είχαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος για το μείζον ζήτημα που αφορά όλο το Πήλιο και τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και δεν είναι άλλο από τα όρια των οικισμών. Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την εν λόγω συνάντηση, επισημαίνοντας πως μπήκαν οι βάσεις για τη διευθέτηση των ζητημάτων που αποτελεί πολύ σοβαρό θέμα για την περιοχή.
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος βρέθηκε η κ. Καπούλα εκπροσωπώντας το ΤΕΕ Μαγνησίας, οι Δήμαρχοι Ζαγοράς -Μουρεσίου και Ρήγα Φεραίου κ.κ. Κουτσάφτης και Νασίκας και εκπρόσωποι των υπόλοιπων Δήμων της Μαγνησίας προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των ορίων των οικισμών που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες κατοίκους και επαγγελματίες σε όλο τον νομό.
Εξηγώντας το πρόβλημα, κ. Καπούλα ανέφερε πως με την απόφαση του ΣτΕ για τα όρια των οικισμών “έχουν καταργηθεί ιδιοκτησίες, έχουν αφαιρεθεί όροι δόμησης από τα οικόπεδα, που ο κόσμος τα αγόρασε με πάρα πολλά χρήματα κι έχουν καταργηθεί οι επενδύσεις.
” Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να απορροφήσουν, ούτε να χτίσουν ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα στο Πήλιο, δεν μπορεί να εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια σε οικόπεδο που ήταν στις επεκτάσεις των οικισμών, αλλά στην ουσία ήταν στο περίγραμμα των οικισμών όπως τους ξέρουμε και τους βλέπουμε στο Πήλιο. Παράλληλα υφιστάμενα οικόπεδα έχουν μείνει στον αέρα και δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν από τους ιδιοκτήτες τους”, σημείωσε η κ. Καπούλα.
Στόχος της συνάντησης είναι να υπάρξει ένα προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα συμπεριλάβει κριτήρια για την επαναδιευθέτηση όλων των οικισμών. Το εν λόγω προδρικό διάταγμα πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως ανέλυσε η κ. Καπούλα, για να μην προσκρούσει στο ΣτΕ.
Στη συνάντηση στο Υπουργείο δόθηκαν οι πρώτες προδιαγραφές, ενώ έγινε και η σημαντική ανακοίνωση ότι θα εκπονηθούν όλες οι μελέτες από το Υπουργείο . “Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό, γιατί διασφαλίζεται η πρόοδος της εκπόνησης των μελετών και μάλιστα με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο”, υποστήριξε η πρόεδρος του ΤΕΕ συμπληρώνοντας πως το θέμα βρίσκεται σε προτεραιότητα από το Υπουργείο, με το οποίο οι φορείς και οι Δήμοι της Μαγνησίας βρίσκονται σε συνεργασία.
Επιπροσθέτως, τέθηκε ακόμη ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι οικισμοί της Μαγνησίας και κυρίως του Πηλίου, καθώς από το 2016 δεν μπορεί κάποιος να χτίσει πάνω από ένα κτήριο στο ίδιο οικόπεδο.
“Αυτό σήμαινε και κατάργηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας, ότι στο ίδιο κτήριο δεν μπορούσαν να υπάρχουν δύο κατοικίες. Στο ΣτΕ έχει βγάλει αντίστοιχες αποφάσεις κι έλεγε ότι σε κάθε οικόπεδο ανεξαρτήτου της επιφάνειάς του μπορεί να χτίζεται ένα σπίτι με ενιαία λειτουργία. Δηλαδή δύο αδέρφια δεν μπορούσαν να μένουν στον 1ο και στον δεύτερο όροφο. Ή δεν μπορούσες να έχεις μαγαζί κάτω και σπίτι πάνω”, ανέλυσε η κ. Καπούλα, λέγοντας πως αυτή η απόφαση δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις συνιδιοκτησίες αλλά και στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Leader για τα τουριστικά καταλύματα.
Μετά από την αναλυτική λοιπόν παρουσίαση των προβλημάτων, το Υπουργείο, σύμφωνα με την κ. Καπούλα κατανόησε τόσο την νομική όσο και την περιβαλλοντική ασάφεια στην απόφαση του ΣτΕ και ξεκινά με τους φορείς και τους Δήμους της Μαγνησίας τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης.
Το ΤΕΕ Μαγνησίας θα συμβάλει στην τεκμηρίωση, έχοντας συνεργασία με την αρμόδια διευθύντρια της πολεοδομίας του Υπουργείου, προκειμένου να θεραπεύσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα.
“Μπήκαν οι βάσεις για την επίλυση των θεμάτων. Γυρίσαμε με πολλή δουλειά, αλλά με συγκεκριμένες κατευθύνσεις που δίνουν δρόμο για την επίλυση αυτών των θεμάτων. Έως τέλος Ιουλίου περιμένουμε να μας δοθούν οι προδιαγραφές, καθώς οι μελέτες θα προχωρήσουν με βάση τις προδιαγραφές. Θα γίνει και μία προπαρασκευαστική άμεσα με το ΣτΕ, για να γίνει ένας προέλεγχος στις προδιαγραφές και να μπορέσουν μετά να κάνουν τεύχη δημοπρατήσεων. Γιατί θα δημοπρατηθούν, δεν θα εκπονηθούν μέσα από το Υπουργείο. Το Υπουργείο θα έχει την επίβλεψη”, τόνισε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας.
Τέλος η κ. Καπούλα σχολίασε και τις δηλώσεις Αχ. Μπέου ότι στο νέο πλαίσιο των ΜΕΑ η καύση θα είναι υποχρεωτική, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη θέλει να ξέρει επακριβώς τα υπολείμματα των απορριμμάτων και που θα κατευθύνονται για να γνωρίζει εάν οι στόχοι επετεύχθησαν, ενώ απάντησε χαρακτηριστικά στη δήλωση Μπέου ότι η ΜΕΑ του Βόλου είναι η μοναδική που τηρεί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ότι “δεν θα σχολιάσω αυτού του τύπου τις δηλώσεις”.
Όλη η συνέντευξη της κ. Καπούλα στο Ράδιο ΕΝΑ :































