Ντία Χωραφά στο Ράδιο Ένα: Το 50% της σπατάλης στα τρόφιμα γίνεται στα νοικοκυριά μας!

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ε.Ε., με 2 εκ. τόνους τροφικά απορρίμματα τον χρόνο!

Η σπατάλη τροφίμων είναι κάτι που μας αφορά όλους, τονίστηκε στην εκδήλωση με θέμα «Μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων, ο ρόλος της Συλλογικής δράσης και της Κοινωνίας», που έγινε χθες στον Βόλο, από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο.
Η οργάνωση “Μπορούμε”, φροντίζει ώστε καθημερινά 55.000 μερίδες ασφαλών τροφίμων να καταλήγουν σε κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα, για την επισιτιστική στήριξη κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.
Ομιλήτρια ήταν η Ντία Χωραφά, μέλος της οργάνωσης “Μπορούμε” και «Συντονίστρια για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων», η οποία μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Ηλία Κουτσερή και ανέφερε ότι η οργάνωση “Μπορούμε”, είναι μη κερδοσκοπική και σκοπός της είναι η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων και η αύξηση της προσφοράς.

Στήριξη κοινωνικά ευάλωτων ομάδων

Σύμφωνα με την κ. Χωραφά, η οργάνωση “Μπορούμε” ξεκίνησε το 2012, γιατί υπήρχε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη σπατάλη τροφίμων, αλλά το οξύμωρο ήταν ότι υπήρχε επισιτιστική ανασφάλεια σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
«Τότε είπαμε, ότι από τη μια υπάρχει πλεόνασμα και από την άλλη στέρηση, οπότε ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες και επιχειρήσεις τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, που είχαν πλεονάσματα, δηλαδή ασφαλή τρόφιμα τα οποία, για άλλους λόγους δεν μπορούσαν να πουλήσουν, όπως λόγω υπερπαραγωγής κλπ.», ανέφερε το μέλος της οργάνωσης.
Η κ. Χωραφά ανέφερε ότι όλα αυτά τα ασφαλή τρόφιμα όχι απλώς φροντίζουν να μην πηγαίνουν χαμένα, αλλά να κατευθύνονται σε κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα, για την επισιτιστική στήριξη κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Πάνω από 55.000 μερίδες τρόφιμα!

Όπως είπε, κάθε μέρα περισσότερες από 55.000 μερίδες τρόφιμα σώζονται και προσφέρονται για κοινωφελή σκοπό, από επιχειρήσεις τροφίμων προς κοινωφελής φορείς σε όλη την Ελλάδα. Οι εταιρίες τροφίμων, όπως ο φούρνος της γειτονιάς, το σούπερ μάρκετ, ένα ξενοδοχείο ή μια εκδήλωση μπουφέ, εξήγησε, δεν μπορούν να κάνουν την τέλεια πρόβλεψε πόσα τρόφιμα να παράγουν και να πουλήσουν και όλα αυτά τα πλεονάσματα κατευθύνονται σε φορείς, για να στηρίξουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η κ. Χωραφά ανέφερε ότι τρόφιμα δεν είναι μόνο τα προϊόντα παντοπωλείου, αλλά λαχανικά, φρούτα, κατεψυγμένα προϊόντα και γλυκά, γιατί οι δωρητές είναι από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και η οργάνωση έχει φροντίσει από το 2012 μέχρι σήμερα να διασωθούν και να καταλήξουν σε ωφελούμενους 120 εκατομμύρια μερίδες!

Στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία

Το μέλος της οργάνωσης ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις στην περιοχή της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας, αν και οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ελπίδα του “Μπορούμε” είναι η πρακτική αυτή να αποτελέσει έμπνευσης και για άλλες εταιρίες τροφίμων και στη Μαγνησία, που ίσως δεν γνωρίζουν τη δράση της οργάνωσης.
Η κ. Χωραφά, τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση με 2 εκ. τόνους τροφικά απορρίμματα τον χρόνο, που είναι κρίμα για μια χώρα που αγαπάμε πολύ τις πρώτες ύλες και την αξία της τροφής. Επίσης είπε, ότι όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στη χώρα μας, το 50% της σπατάλης στα τρόφιμα γίνεται στα νοικοκυριά μας, συνεπώς είμαστε όλοι μέρος της λύσης και μας αφορά όλους.
Η ίδια προτρέπει σε όλους να μειώσουμε τη σπατάλη, καθώς υπάρχουν τρόποι να γίνουμε πιο δημιουργικοί και να αξιοποιούμε τα τρόφιμα που έχουμε για να μην τα σπαταλάμε (τα λαχανικά γίνονται σάλτσες, τα φρούτα μαρμελάδες κλπ.).

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης Ντίνος Στεργιόπουλος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.