Ο παραθαλάσσιος οικισμός της Μαγνησίας με την προστατευμένη από τους ανέμους παραλία της

Η Κριθαριά βρίσκεται στα βόρεια παράλια του Παγασητικού κόλπου με υψόμετρο 5 μέτρα. Απέχει περίπου 11 χλμ. Ν.-ΝΔ. από τον Βόλο και 9 χλμ. Α.-ΒΑ. από την Νέα Αγχίαλο ενώ βόρεια περνάει η ΕΟ Καρδίτσας – Βόλου και νοτιοδυτικά της είναι ο Μάραθος. Είναι γνωστή στην περιοχή για την προστατευμένη από τους ανέμους παραλία της και αποτελεί παραθεριστικό προορισμό της περιοχής.

Στα βορειοανατολικά του χωριού στο λόφο “Σωρό” έχει εντοπιστεί αρχαίος οικισμός που πιθανολογείται ότι είναι οι αρχαίες Αμφανές με χρονολογία ίδρυσης γύρω στον 6ο αιω. π.Χ. Τα τείχη της είναι κυκλικά με μεγάλες, σχεδόν ακατέργαστες πλάκες, ενώ έχουν αποκαλυφθεί πύλες των τειχών, αρχαίος δρόμος, τμήματα κτιρίων αλλά και εκτός των τειχών, ένας ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Έχουν βρεθεί αναθήματα (ανάγλυφη μαρμάρινη αναθηματική στήλη, ενεπίγραφα βάθρα και κιονίσκοι, μαρμάρινα αγάλματα ιερών παίδων) καθώς και ένα μαρμάρινο λιοντάρι από που προέρχεται από το νεκροταφείο του οικισμού.

Αναφέρεται επίσημα, ως ξεχωριστός οικισμός, για πρώτη φορά το 1981 να απογράφεται στην κοινότητα Νέας Αγχιάλου.Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης μαζί με τη Νέα Αγχίαλο, τον Άγιο Γεώργιο, τη Βελανιδιά, τη Δημητριάδα και τον Μάραθο αποτελούν την Κοινότητα Νέας Αγχιάλου που υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Νέας Αγχιάλου του Δήμου Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.