Οδηγίες για τα ακίνητα απ’ τον Κ. Χαλέβα

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Χαλέβας Κων/νος και μέλος της διοίκησης του συλλόγου ιδιοκτητών ακινήτων σε συνεργασία με την ΠΟΜΙΔΑ ενημερώνει με ανακοίνωσή του, για τις εξελίξεις που αφορούν στα ακίνητα.
Όπως τονίζει, “απέδωσαν καρπούς οι αγώνες της ΠΟΜΙΔΑ για το θέμα των Δημοτικών τελών με ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Αφενός δόθηκε παράταση ως το τέλος του χρόνου για τη δήλωση των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, αφετέρου απαλλάσσονται, για πρώτη φορά και μάλιστα αναδρομικά, από τα δημοτικά τέλη τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.
Ειδικότερα, με τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 η προθεσμία, μέσα στην οποία οφείλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν δήλωση στους οικείους δήμους περί μη χρήσης των ακινήτων τους, στα οποία είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση, προκειμένου να απαλλαγούν από τα αναλογούντα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.
Ως προς τα ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί, η ρύθμιση λύνει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά χιλιάδες ακίνητα, τα οποία κατασκευάστηκαν στο διάστημα πριν την έναρξη της κρίσης, παραμένουν αδιάθετα και δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ούτε έχουν χρησιμοποιηθεί, αλλά όφειλαν υπέρογκα ποσά για δημοτικά τέλη. Όμως η διάταξη είναι άτολμη καθώς περιλαμβάνει μόνο τα “παλιά” ακίνητα και όχι εκείνα που θα χτιστούν στο εξής για το διάστημα που θα παραμείνουν εκτός χρήσης.
Την παράταση για την υποβολή των δηλώσεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης, μετά από συνάντηση με το Προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2019 στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως ανακοινώθηκε στη συνέχεια από το υπουργείο Εσωτερικών, η παράταση της προηγούμενης προθεσμίας, που έληξε στις 18/01/2019, κρίνεται αναγκαία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με χρεώσεις δημοτικών τελών πολίτες, οι οποίοι είτε δεν ενημερώθηκαν εντός της εξάμηνης προθεσμίας για την υποχρέωση υποβολής δήλωσης είτε δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στον οικείο ΟΤΑ.
Η προτεινόμενη διάταξη έχει ως εξής:
“1. Η παρ. 2 του αρθρου 222 του ν. 4555/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
“Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητο, του οποίου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, σύμφωνα με βεβαίωση του αρμόδιου διαχειριστή δικτύου και το οποίο, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτητη ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού, δεν χρησιμοποιουταν κατά το διαστημα αναφοράς, διαγράφονται ή παραλειπεται η βεβαίωσή τους. Η υπευθυνη δήλωση του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 31/12/2019. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται”.
2. Οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τα οποία έχουν επιβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, επειδή δεν έχει υποβληθεί από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου δήλωση ότι δε γινόταν χρήση αυτού και αφορούν διάστημα, κατά το οποίο το ακίνητο δεν είχε ποτέ ηλεκτροδοτηθεί, διαγράφονται ή παραλείπεται η βεβαίωση τους, εφόσον δεν στοιχειοθετείται από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου η κατά τα ανωτέρω διάστημα, χρησιμοποίησή του. Ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται.
Τέλος επισήμανε ο Κων/νος Χαλέβας ότι η ενημέρωση για τον τρόπο συμπλήρωσης του κτηματολογίου θα γίνει στο παλιό Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας ημέρα Τετάρτη 24/4/2019 και ώρα 18:00.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.