Οι «πληγές» του κορωνοϊού στον τουρισμό της Μαγνησίας, αγγίζουν ήδη το καλοκαίρι!

«Είμαστε στο σημείο μηδέν. Δεν υπάρχουν κρατήσεις, προκρατήσεις και προκαταβολές»

Σύμφωνος με τα οριζόντια μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις και την οικονομική ανακούφισή τους εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το πλήγμα που δέχεται συνολικά ο Τουρισμός από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Αυτό που πιστεύω εγώ, είναι ότι μετά από αυτήν την κρίση θα έχει αλλάξει και ο κόσμος, οι κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις και πάρα πολλά. Όσον αφορά τον Τουρισμό, είμαστε στο σημείο μηδέν. Δεν υπάρχουν κρατήσεις, προκρατήσεις και προκαταβολές. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτό γίνεται καθημερινά πιο βαρύ, με αεροπορικές πτήσεις να σταματούν. Δεν σκέφτομαι όμως τώρα τον τουρισμό, αλλά πώς θα επιβιώσουν οι εργαζόμενοί μας κι εμείς. Έχουμε κάνει πολλές επαφές, υπήρχαν κάποια μέτρα που δεν έχουν διευκρινιστεί και περιμένουμε με μεγάλη αγωνία σήμερα τα νέα μέτρα που θα αφορούν τους πάντες», σημείωσε ο κ. Ζαφείρης.
Για τα διαφαινόμενα μέτρα, ο πρόεδρος των ξενοδόχων περιέγραψε αρχικά τη μελανή πραγματικότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή. «Το κράτος φρόντισε να σώσει τα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία, που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη και καλά κάνουν και προστατεύτηκαν με την εντολή του κράτους. Θέλουν όμως βοήθεια, γιατί έχουν υποχρεώσεις και δάνεια. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι, στους εν ενεργεία ξενοδόχους που είχαν συνέδρια και σχολικές εκδρομές, όντας τώρα στο μηδέν και επιστρέφουν προκαταβολές. Σ΄ αυτό δεν έχει φανεί καμία βοήθεια. Η κατάσταση αυτή φτάνει και στον Μάιο. Δεν έρχεται τίποτε για τους άλλους μήνες. Μηδέν από μηδέν, μηδέν. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ριζικό το πρόβλημα, να κλείσουν όσα ξενοδοχεία δεν αντέχουν να λειτουργήσουν» ανέφερε.

Ειδικότερα για τους εργαζόμενους σημείωσε: «Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να κάνει έκκληση να μην απολυθούν εργαζόμενοι. Κανείς δεν απολύει και είχαμε πει πιο γρήγορα να κάνουμε μία διακοπή της εργασιακής σχέσης για να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι να πληρωθούν από το κράτος, με την υποχρέωση να τους επαναπροσλάβουμε. Σκεφτόμαστε στο απόλυτο τους εργαζόμενους αλλά πρέπει να σκεφτούμε και τους εαυτούς μας. Αν δεν ενεργοποιηθεί το άρθρο του νόμου που αφορά τους επιχειρηματίες, που δεν θεωρούνται εργαζόμενοι σε όλες τις φάσεις θα δούμε και εκεί να μην έχουν να φάνε».

«Αν είναι να δουλέψουμε, θα δουλέψουμε»

«Πιστεύω ότι θα επηρεαστεί το καλοκαίρι» υπογράμμισε επίσης ο κ. Ζαφείρης ενώ συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό και έχω ζητήσει από τους ξενοδόχους να κρατήσουν τιμές. Είχα ενημερώσει πάλι έγκαιρα ότι θα αρχίσουν οι καλοθελητές να ζητάνε μειώσεις τιμών. Αν είναι να δουλέψουμε, θα δουλέψουμε. Αν είναι να δουλέψουμε και σταματήσει αυτό κακό στην περιοχή μας θα πάμε καλά. Αν δεν τελειώσει αυτό το κακό και 20 ευρώ να δώσει κανείς το δωμάτιο δεν θα έρθει κανένας. Ας κρατηθούμε λοιπόν και να περιμένουμε από το κράτος την οριζόντια κάλυψη αλλά ας δούμε και τις ιδιαιτερότητες».
Πάντως αναφέρθηκε και στα μέτρα για την εξόφληση υποχρεώσεων προς τις τράπεζες για να επισημάνει: «Είπαν για πληρωμή μόνο των τόκων στις τράπεζες. Όμως οι επιχειρηματίες που δεν είναι «κόκκινοι» έχουν κάνει ρυθμίσεις και πληρώνουν μόνο τους τόκους. Δεν αλλάζει κάτι».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.