Οικονομικές ελαφρύνσεις για τους περιπτερούχους ζητεί από τους αρμόδιους υπουργούς ο Κων. Μαραβέγιας

Τα αιτήματα της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ν. Μαγνησίας προώθησε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, με Αναφορά του προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα και Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο. Τα μέλη της Ένωσης ζητούν μεταξύ άλλων μόνιμη απαλλαγή τους από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων / πεζοδρομίων έως και 20%.

Ειδικότερα, η Αναφορά του κ. Μαραβέγια βασίζεται σε επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), στην οποία δίνεται η εικόνα της κατάστασης που αντιμετωπίζει ο κλάδος των περιπτερούχων εξαιτίας των αλλεπάλληλων μειώσεων στα ποσοστά κέρδους των καπνικών προϊόντων, των καρτών κινητής τηλεφωνίας, των εφημερίδων και περιοδικών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, πολλοί επαγγελματίες του κλάδου αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στις λειτουργικές υποχρεώσεις τους. Αρκετές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, ενώ όσες κατάφεραν να παραμείνουν ανοιχτές, προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να επιβιώσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, διεκδικούν: 1) Απαλλαγή του φόρου αλληλεγγύης, 2) Επαναφορά του ποσοστού κέρδους στα καπνικά (60% για το κράτος και 40% για καπνοβιομηχανίες, αντιπροσωπίες, λιανεμπόριο), 3) Ενίσχυση των μικρών ατομικών επιχειρήσεων (περίπτερα, είδη περιπτέρου λιανικής διάθεσης), με κεφάλαιο κίνησης με χαμηλό επιτόκιο, 4) Μείωση των κοινόχρηστων χώρων πεζοδρομίων κατάληψης έως και 20% και καταβολή σε δόσεις, 5) Αύξηση προμήθειας κέρδους στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας , στα εισιτήρια, στις εφημερίδες και στα περιοδικά (όπου αυτή τη στιγμή είναι 1% έως 5% στα περιοδικά και τις εφημερίδες), 6) Για όσους κλείσανε τις επιχειρήσεις τους τα τελευταία πέντε χρόνια, να υπάρξει οικονομικό κίνητρο, ώστε όσοι μπορούν και θέλουν να τις ανοίξουν ξανά.

Με την Αναφορά του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής κ. Κων. Μαραβέγιας ζητεί να εξεταστεί η δυνατότητα ικανοποίησης των αιτημάτων που θέτουν οι επαγγελματίες του κλάδου, αναγνωρίζοντας την ανάγκη στήριξης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από το κράτος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.