Μεγάλη η ζημιά στο μήλο Ζαγοράς από το χαλάζι

Φωτογραφία αρχείου
Τι δήλωσε στο Ράδιο Ένα 102,5 ο δήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου

Μεγάλη είναι η ζημιά που έχουν υποστεί οι μηλοκαλλιέργειας στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, λόγω της χθεσινής έντονης και μεγάλης σε μέγεθος χαλαζόπτωσης, που ήρθε μάλιστα σε μια περίοδο λίγο πριν τη συγκομιδή, κάτι που προμηνύει προβλήματα στην προσφορά του προϊόντος στην αγορά.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης μίλησε στο «Ράδιο Ένα» και είπε ότι η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη, τόσο στη μηλοκαλλιέργεια, όσο και στην ελαιοκαλλιέργεια, λόγω της χθεσινής χαλαζόπτωσης που κράτησε 10 λεπτά της ώρας περίπου και κατέστρεψε το 80% της παραγωγής των μήλων στη Ζαγορά και στο Μούρεσι.
Σήμερα το πρωί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ θα πάει στη Ζαγορά για να κάνει μια πρώτη αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν.

«Το χαλάζι ήταν μεγάλο σε μέγεθος, έπεσε με ένταση και χάραξε ή έκοψε στη μέση τα μήλα. Ο καρπός δε που δεν κόπηκε ή δεν έσπασε έχει χτυπηθεί και όταν βγει ο ήλιος θα μαυρίσουν από μέσα και θα είναι μη εμπορεύσιμα», δήλωσε ο δήμαρχος.
Ο κ. Κουτσάφτης εξέφρασε φόβους ότι η ζημιά είναι τόσο μεγάλη που αυτά τα μήλα δεν θα κάνουν ούτε για χυμό, καθώς δεν θα προλάβουν να ωριμάσουν και θα σαπίσουν. «Η ζημιά είναι πρωτοφανή σε μέγεθος και τέτοιο χαλάζι δεν έχω ξαναδεί», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ο δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου η χρονιά είναι πολύ δύσκολη η παραγωγή πολύ μικρή, ο καιρός τα χάλασε από την περίοδο της ανθοφορίας που έβρεχε συνεχώς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην καρπόδεση, τον Μάιο σημειώθηκε χαλαζόπτωση, στη συνέχεια προέκυψαν θέματα με ασθένειες, ήρθε και νέα μεγάλη χαλαζόπτωση, καθάρισε την παραγωγή που είχε μείνει και τελειώσαμε.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι δεν είναι μόνο ότι χαλάει η παραγωγή, αλλά οι παραγωγοί μήλου μπήκαν σε έξοδα για την καλλιέργεια, που έβαινε προς το τέλος, καθώς υπολείπονταν δύο ποτίσματα και ένας ψεκασμός για να γίνει συγκομιδή της σοδειάς.

Ο κ. Κουτσάφτης διέβλεψε πρόβλημα φέτος και για τον Συνεταιρισμό, καθώς με τη ζημιά που έγινε η Ζαγορά δεν είναι ανταγωνιστική και θα χαθεί για φέτος από την αγορά.

Ζημιές και στην ελαιοκαλλιέργεια
Επίσης τόνισε, η ασυνήθιστη για την εποχή σε μέγεθος και ένταση χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές και στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς μεγάλο μέρος του καρπού έπεσε στο έδαφος και δημιούργησε στρώμα. Και μάλιστα σε μια περιοχή από τα ορεινά ως τη θάλασσα, που έχει μεγάλη παραγωγή.
Ο δήμαρχος είπε ότι φέτος τα δένδρα είχαν μεγάλη παραγωγή, καθώς πέρυσι ήταν πολύ μικρή και απομένει να διαπιστωθεί πόσο μεγάλο είναι η ζημιά που έγινε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.