Π. Κουτσάφτης προς Π. Παυλόπουλο: «Βοηθήστε να αισθανθούμε ότι ο κόπος μας ανταμείβεται…»

Ζητήθηκε στήριξη σε υγεία, παιδεία, πολιτισμό, οδικό δίκτυο και τους παραγωγούς

Τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε ζητήματα όπως της υγείας, της παιδείας, του οδικού δικτύου, του πολιτισμού και των παραγωγών, ζήτησε στην ομιλία του στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Συνεταιρισμού «ΖΑΓΟΡΙΝ», ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης. Με έμμεσο τρόπο και χωρίς τα λόγια του όπως σημείωσε να αποτελούν αιτήματα, ζήτησε από τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα, να θυμάται τον ορεινό πληθυσμό του Πηλίου, που «παραμένει σταθερά στον τόπο του, δαπανά ιδρώτα στην καλλιέργεια της γης υπό αντίξοες συνθήκες».

Πρωτοπόροι Ζαγοριανοί

Ο δήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου, έκανε ταυτόχρονα ιστορική αναφορά, στα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σοβαρό ρόλο, στα τοπικά πράγματα, τονίζοντας ότι «σας υποδεχόμαστε σ’ έναν τόπο που πριν ακόμη την εθνική αφύπνιση γέννησε και ανέδειξε μια ιδιαίτερα δραστήρια κοσμοπολίτικη κοινότητα Ελλήνων. Γέννημα και θρέμμα της κατά τον 18ο αιώνα υπήρξαν ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Καλλίνικος ο Γ’ και ο φιλομαθής έμπορος Ιωάννης Πρίγκος, στους οποίους οφείλεται η δημιουργία τόσο του τότε Σχολείου, του Ελληνομουσείου, όσο και της θαυμαστής Βιβλιοθήκης χειρογράφων, παλαιτύπων και νεωτέρων βιβλίων που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Με πρωτοπόρους εκείνους τους επιφανείς ανθρώπους η προεπαναστατική ελληνική κοινότητα της Ζαγοράς πρόσφερε το γόνιμο έδαφος, για να μαθητεύσουν, να διδάξουν και να καρποφορήσουν εδώ εξέχοντες εκπρόσωποι του νεοελληνικού διαφωτισμού όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Ρήγας Φεραίος και άλλοι πολλοί. Και είναι ακριβώς ο κοινοτισμός εκείνης της περιόδου, που μέσα στην ιστορική εξέλιξή του κυοφόρησε τον εορτάζοντα φέτος Συνεταιρισμό. Οι Ζαγοριανοί, προύχοντες και άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, εξοικειωμένοι με την κοινοτική λειτουργία και έχοντας εγκολπωθεί την πρόοδο που συντελείτο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και παραπέρα, της Ευρώπης και του νέου κόσμου, κατανόησαν τις νέες οικονομικές σχέσεις και διείδαν έγκαιρα την σημασία και την προοπτική της συνεργατικής προσπάθειας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι πρώτοι από όλους έστησαν εδώ έναν συνεταιρισμό πρότυπο και δεν είναι τυχαίο ότι ο Συνεταιρισμός αυτός μέχρι σήμερα ανθεί και ανταπεξέρχεται με επιτυχία στις ποικίλες δυσκολίες».

«Η ίδρυση του Συνεταιρισμού
κορυφαίος σταθμός»

Όπως τόνισε ο κ. Κουτσάφτης, «γιορτάζουμε σήμερα τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συνεταιρισμού, η οποία δεν υπήρξε γεγονός τυχαίο, ούτε προήλθε από έμπνευση στιγμιαία, αλλά προέκυψε ως νομοτελειακή μεταλλαγή της εμπεδωμένης και συνειδητής από παλιά κοινοτικής ζωής των Ζαγοριανών. Η ίδρυση του Συνεταιρισμού υπήρξε ένας κορυφαίος σταθμός στην αλληλουχία των κοινωνικών κατακτήσεων του τόπου μας. Υπό το πρίσμα αυτό, η Ζαγορά βλέπει στην εδώ παρουσία Σας τη δέουσα έμπρακτη αναγνώριση της ευρύτερης προσφοράς του Συνεταιρισμού μας και δι’ αυτού όλης της διαδρομής των προγόνων μας, και αισθάνεται ότι δικαιούται να εγγράψει και να εγγράφει στην ιστορία της τον εορτασμό αυτό, με την ύψιστη δυνατή εκπροσώπηση της Ελληνικής Πολιτείας».

«Να εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή
θέση στη νέα κατάσταση»

Ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου στο χαιρετισμό του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σήμερα πλέον, κάνοντας λόγο για γενναίες ρίξεις και καινοτομίες. Όπως σημείωσε συγκεκριμένα, «τα αφιερώματα και οι αποδόσεις τιμών στους προπάτορες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αντίκρισμα, αν περιοριστούν στις αναμνήσεις και στα ωραία λόγια. Ο εορτασμός και ο έπαινος οφείλουν να αναδεικνύουν το παρελθόν ως πρόκληση και να ωθούν σε σχεδιασμό και τολμηρές τομές. Η σημερινή εποχή έχει χαρακτηριστικά εντελώς διαφορετικά από την εποχή ίδρυσης του Συνεταιρισμού μας. Ο ρυθμός και η ταχύτητα στις εξελίξεις μόνο, αρκούν για να κατανοηθεί η απροσμέτρητη διαφορά. Εμείς από πλευράς μας κατανοούμε, ότι πρέπει ακριβώς να πιάσουμε ρυθμό. Για να το πετύχουμε, πρέπει να φανούμε και πάλι ρηξικέλευθοι όπως και οι ιδρυτές πριν εκατό χρόνια. Μπορούμε; Καταβάλλουμε προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλά πάντοτε υπάρχει έδαφος γενναίων καιτονομιών και ρήξεων, διότι πάντοτε υπήρχαν και πάντοτε θα υπάρχουν πρακτικές και συστήματα που έδωσαν όσα είχαν να δώσουν, και όσο διατηρούνται μετουσιώνονται χωρίς να το καταλάβουμε σε τροχοπέδη της προόδου. Το ζητούμενο είναι, πως θα εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή θέση στη νέα κατάσταση, πως θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που ανοίγονται, πως θα αποφύγουμε μάταιες επαναλήψεις».

«Δυσκολίες και εμπόδια»
Ο κ. Κουτσάφτης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και στα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «εμείς έχουμε να παλέψουμε με μια σειρά δυσκολιών και εμποδίων: Πως αλλιώς να δει κανείς το γεγονός ότι τα σχολεία της περιοχής μας, μιας από τις ελάχιστες παραγωγικές και δραστήριες ορεινές περιοχές της χώρας, πάσχουν από έλλειψη δασκάλων και καθηγητών! Τι να πούμε για την κατάσταση του οδικού δικτύου που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας αποκλείσει από τον έξω κόσμο; Όλος ο κόσμος μιλάει για τις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο μεν, αλλά αυτός ο ιδιαίτερος τόπος, πώς να το κάνουμε, χρειάζεται εξασφαλισμένη την άρτια και ασφαλή οδική συγκοινωνία για να εμπορευθεί τα προϊόντα του και να λειτουργήσει ο τουρισμός του. Από την άλλη πλευρά, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας λειτουργούν υποτυπωδώς με ελάχιστο προσωπικό και πεπαλαιωμένες υποδομές, με αποτέλεσμα πολλά προβλήματα αλλά και μια μόνιμη ανησυχία στον πληθυσμό με τάσεις εγκατάλειψης του τόπου. Ταυτόχρονα, παρά κάποιες αξιέπαινες και ιδιαίτερα σοβαρές ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ζούμε μια πολιτιστική υποβάθμιση – ακόμη και τα μνημεία μας, βυζαντινά και μεταβυζαντινά είναι εγκαταλελειμμένα και αντιμετωπίζουν μάλλον την αδιαφορία των αρμοδίων. Και βέβαια ενώ ο Δήμος μας έχει την τύχη να διαθέτει σειρά κληροδοτημάτων, η οικονομική τους κατάσταση και οι εξ αυτής δυνατότητες ενίσχυσης κάποιων δραστηριοτήτων στο Ανατολικό Πήλιο εξανεμίστηκαν στα πλαίσια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Κύριε Πρόεδρε, ως εξ της ημέρας αλλά και ως εκ της θεσμικής ιδιότητός Σας, δεν τίθεται φυσικά θέμα για μας, να Σας απευθύνουμε αιτήματα. Επιτρέψτε μου όμως, ως Δήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου της καρδιάς του Ανατολικού Πηλίου, να Σας ζητήσω να κρατήσετε ζωηρή την ανάμνηση της σημερινής εκδηλώσεως, να θυμάστε ότι αυτός ο ορεινός πληθυσμός εδώ πάνω στο Πήλιο, αγαπά και παραμένει σταθερά στον τόπο του, δαπανά ιδρώτα στην καλλιέργεια της γης υπό αντίξοες συνθήκες για να προσφέρει τους απαράμιλλους καρπούς της όχι μόνο στη χώρα αλλά και εκτός αυτής. Και παρακαλώ, να στέρξετε να είστε υποστηρικτής αυτού του σκληρά εργαζόμενου αγροτικού κόσμου, που δίνει ό,τι μπορεί στη χειμαζόμενη πατρίδα. Βοηθήστε κατά την κρίση Σας, ώστε αυτός ο κόσμος, να αισθανθεί ότι η παραγωγή των εξαιρετικών προϊόντων μας ανταμείβεται, ότι προκαλεί τέλος πάντων την ανάλογη προσοχή και φροντίδα της Πολιτείας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.