Παρα… πολιτιστικά και… “μυστικά” !

Layout 1
Από τη στήλη "Παρα... πολιτιστικά" του Ηλία Κουτσερή, στο περιοδικό Volos Out

Νάνσυ Μαλλέρου : Έχουμε πολλά μέλη ΝΑΜΑ στον Βόλο

Το αδιαχώρητο έμαθα ότι επικράτησε στον χώρο όπου βρέθηκε πρόσφατα η αγαπημένη πολλών, Νάνσυ Μαλλέρου. Η διεθνώς βραβευμένη Master Coach, μια εκ των πρωτοπόρων του Coaching και από τις πιο περιζήτητες ομιλήτριες στην Ελλάδα έγινε δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη απ΄τους συμπολίτες και ο χώρος της εκδήλωσης, αποδείχθηκε τελικά μικρός! Δεν είναι τυχαίο, τελικά, αυτό που μου έλεγε, λίγες ώρες πριν φθάσει στην πόλη μας, «ότι ο κόσμος νομίζει ότι εγώ τα έχω όλα λυμένα, αλλά η αλήθεια είναι ότι και εγώ παίρνω πάρα πολλά απ ΄τον κόσμο . Ξεκινάω απ΄τον Βόλο , ξέρω ότι με αγαπάει και ο Βόλος , είναι και πολλοί μέλη της ΝΑΜΑ Group στον Βόλο, οπότε χαίρομαι πολύ»…

Μαίρη Κόντζογλου: «Αγαπημένος προορισμός …»

Για την αγάπη της στον Βόλο μου έλεγε πρόσφατα που συνομιλήσαμε, η γνωστή και αγαπημένη πολλών, συγγραφέας, Μαίρη Κόντζογλου, που βρέθηκε άλλωστε στην πόλη μας, παρουσιάζοντας το τελευταίο της βιβλίο… Οι λάτρεις της γραφής και των βιβλίων της είναι πάρα πολλοί και στον Βόλο, και όπως μου είπε, «είναι αμοιβαία τα αισθήματα. Για εμάς ο Βόλος και το Πήλιο, προσωπικά αλλά και για όλους τους Θεσσαλονικείς, είναι αγαπημένος προορισμός ο Βόλος και εύχομαι την επόμενη φορά που θα έρθω , να έχουν επουλωθεί οι πηγές…»

Αποκάλυψη της Lou Is στο Ράδιο Ένα!

Τόσο όμορφη όσο και … αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση μου είχα με την Lou Is (Λουίζα Σοφιανοπούλου), στο Ράδιο Ένα, με αφορμή το τελευταίο της τραγούδι «Σήμερα». Το Πήλιο, αποτελεί τον τόπο καταγωγής της, αφού όπως έλεγε, «ο παππούς μου ήταν απ΄την Αργαλαστή και τα μέρη του Πηλίου ,παραμένουν απ ΄τα αγαπημένα μου στην Ελλάδα. Είναι οι δικοί μου άνθρωποι εκεί ! Η μουσικός με την χαρακτηριστική φωνή και το ιδιαίτερο ταλέντο, , έλεγε ότι «έχει μεγάλη μουσική παράδοση το Πήλιο , πολλοί καλλιτέχνες έλκουν από εκεί την καταγωγή τους», ενώ όπως η ίδια τόνισε, «έχω περάσει όλα τα παιδικά μου χρόνια στο Πήλιο, όπως στο Χόρτο και την Αργαλαστή, με υπέροχες αναμνήσεις .. .Υπήρχε μεγάλη παράδοση στην οικογένειά μου στη μουσική , έχω μεγαλώσει με τις επιρροές αυτές…» Να θυμίσω, ότι η Lou is πειραματίζεται στο χώρο της μουσικής και κινείται σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών επιρροών, το οποίο εκτείνεται από την alternative pop amp rock μέχρι jazz, blues και ethnic μουσική. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Φοίβος Δεληβοριάς, Μανώλης Φάμελλος, Πάνος Μουζουράκης, Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Βιτάλη, Γιάννης Κότσιρας, Μαρία Φαραντούρη και άλλους. Είναι μέλος της ομάδας «Heroes – A tribute to David Bowie», αλλά και μία από τις τρεις τραγουδίστριες του ιδιαίτερα επιτυχημένου αφιερώματος στον Leonard Cohen «A tribute to Leonard Cohen».

Η Δήμητρα Ιωάννου για τον Βόλο

«Το έχω πει τόσο στον εαυτό μου, όσο και γενικότερα ότι ο Βόλος θα ήταν απ΄τις πόλεις όπου θα μπορούσα να ζήσω και την αγαπώ ιδιαίτερα, όπως και τους ανθρώπους της» μας εκμυστηρεύτηκε η γνωστή συγγραφέας Δήμητρα Ιωάννου, με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο «Να ξεμπερδεύουμε με τον Αντίνοο!» που κυκλοφορεί απ΄τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Σύντομα βέβαια μαθαίνω αναμένεται να βρεθεί στην πόλη μας για παρουσίαση, ενώ είναι αλήθεια, ότι η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά μέσα της, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της…

Ασπασία Στρατηγού: Αισθάνομαι μισή Βολιώτισσα

Η Ασπασία Στρατηγού, είναι μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της γενιάς της, είναι σημαντική η συνεργασία της με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, που συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, ενώ η φωνή της έχει μπει πλέον για …τα καλά σε όλα σχεδόν τα σπίτια και μέσω της τηλεοπτικής σειράς «Η γη της Ελιάς», μιας που ερμηνεύει «Τα ύστερα του Κόσμου» . Πέρασαν χρόνια απ την πρώτη δισκογραφική παρουσία της το 2006 με τις συμμετοχές της στο «Δωδεκάορτο» του Χρίστου Τσιαμούλη , αλλά και στις «Φωνές του αέρα» του «δικού μας» Δήμου Βουγιούκα. Από τότε η φωνή της αποτυπώθηκε σε τρεις ολοκληρωμένους δίσκους, αλλά και σε δεκάδες συμμετοχές σε δουλειές δημιουργών, ερμηνευτών και μουσικών. Το πλέον πρόσφατο τραγούδι “Μια νύχτα εξοχή” με το οποίο προλογίζει το νέο άλμπουμ του συνθέτη Γιώργου Καζαντζή με τίτλο “Μοιραία Κοιμωμένη”. Γλυκύτατη στον λόγο της, πέρα απ΄το χάρισμά της στη φωνή, τυχερός και ο Βόλος που τον αγάπησε! Όπως μου έλεγε, «πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είμαι και απ τον Βόλο, λόγω της Εστουδιαντίνας , αλλά είναι αλήθεια, ότι αισθάνομαι μισή Βολιώτισσα πια και τον αγαπώ τον Βόλο, όπως και όλα τα γύρω μέρη. Έρχομαι και για διακοπές , έχω πάρα πολλούς ανθρώπους που γνωρίζω, και τους αισθάνομαι πια συγγενείς, και εξακολουθώ να συνεργάζομαι με την ορχήστρα, όπως με αφορμή και τον τελευταίο δίσκο που έκανε . Η ορχήστρα συνεχώς εξελίσσεται και χαιρόμαστε και εμείς…»

Δεν … ξανάγινε!

Ήταν σίγουρα μοναδικό ως φαινόμενο! Μια τοπική ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, να καταφέρει να προσελκύσει με το έργο , τη ζωντάνια, το μεράκι των πρωταγωνιστών, τόσο μεγάλο θεατρόφιλο κοινό, που ανέβασε παράσταση έξι φορές και σε όλες να … μην πέφτει καρφίτσα! Στη «Θρυαλλίδα» αναφέρομαι και στην παράσταση «Μύγα Τσε Τσε» που κέρδισε τους Βολιώτες. Μια κλασική φάρσα του Ρεϊ Κούνεϊ γραμμένη στα τέλη της δεκαετίας του ’80, που διασκεύασαν με το μοναδικό, προσωπικό τους τρόπο ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου. Μπράβο σε όλους!

Η Ευτυχία Μητρίτσα, τα καλοκαίρια στο Πήλιο

Η Ευτυχία Μητρίτσα είναι μια αγαπημένη τραγουδίστρια και τραγουδοποιός , την οποία την νιώθουμε ακόμη πιο κοντά μας… και πέρα απ΄το γεγονός, ότι συνεργάστηκε και συνεργάζεται με την «Εστουδιαντίνα», καθότι Θεσσαλή, μιας που γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Όπως η ίδια όμως μου είπε, «υπάρχει και κάτι άλλο μου συνδέει με τον Βόλο, έχω μια αγαπημένη εξοχική στο Πήλιο. Οι γονείς μου λάτρευαν το Πήλιο, δεν κατάφεραν όσο ήταν ενεργοί εκπαιδευτικοί να εγκατασταθούν εκεί , αλλά αποφάσισαν όταν βγήκαν σε σύνταξη, να κάνουν ένα σπίτι καλοκαιρινό… αλλά τελικά είναι ένα σπίτι, για όλο το χρόνο». Μάλιστα για να είναι ειλικρινής, ξεκαθάρισε πως «νομίζω ότι πιο συχνά έρχομαι προς το Πήλιο απ΄ότι προς την Καρδίτσα»!

Πόσοι γνωρίζουν για τον «Τσομπανάκο» της ΕΡΤ;

Ο Γιώργος Διαμαντόπουλος

Αλήθεια πόσοι γνωρίζουν την ιστορία και τα πρόσωπα, πίσω απ΄το σήμα του «τσομπανάκου» του ραδιοφώνου της ΕΡΤ; Όπως μας θύμισε ο αγαπητός συμπολίτης μουσικός Γιώργος Διαντόπουλος, ένα θέμα, με το οποίο ασχολήθηκε , είναι για τον Σπύρο Μάγγο που ήταν ο φλαουτίστας που ηχογράφησε τον Τσομπανάκο, το πρώτο και διαρκές σήμα της ΕΡΤ στο ραδιόφωνο και αυτό το αφιέρωμα το έκανε γιατί ο Σπύρος Μάγγος μπορεί να μην ήταν Βολιώτης, αλλά προπολεμικά είχε καριέρα στον Βόλο. Δούλεψε στο ωδείο του Βασίλη Κόντη και στην προπολεμική Συμφωνική του Βόλου.

Τα μηνύματα των τραγουδιών με βία και ρατσισμό!

Ποιος να το περίμενε ή να το είχε εξετάσει τόσο ενδελεχώς… Ότι ακόμη και κάποια παιδικά τραγούδια, κρύβουν βία και ρατσισμό! Και όμως, όπως μας εξήγησε επίσης ο συμπολίτης μαέστρος, Γ. Διαμαντόπουλος «όλα αυτά τα τραγούδια και νανουρίσματα που ξέρουμε και μεγαλώσαμε και μας νανούρισαν ή νανουρίσαμε, αν τα αναλύσει κανείς, έχουν τέτοια μηνύματα. Έχω κάνει και ένα αφιέρωμα στα κακοποιητικά τραγούδια για τις γυναίκες. Αυτό που έχει βγει στην επιφάνεια τελευταία περί me too και τις βιαιότητες εναντίον των γυναικών έχουν περάσει στα τραγούδια που έχουν τέτοια μηνύματα. Υπάρχει τραγούδι που λέει «θέλω άνδρα ν’ αγαπάει και να δέρνει», ένα παλιό ρεμπέτικο. Ή το «Ποια θυσία» που δείχνει ότι μία γυναίκα γίνεται θυσία για έναν άνδρα…».

Έπαιζε για δέκα χρόνια κρουστά στον Βόλο!

Οι White Muses, είναι ένα γυναικείο σύνολο φωνητικών, κρουστών και κιθάρας, το οποίο δημιουργήθηκε από την μουσικολόγο Έλενα Λύρη το καλοκαίρι του 2019 στο νησί της Ζακύνθου. Το σχήμα απαρτίζεται από την Έλενα Λύρη στα κρουστά και τη φωνή, την Τερέζα Χαρανιά στην κιθάρα και τη φωνή και την Ματίνα Μαρίνου στην κιθάρα και τη φωνή. Τρεις γυναίκες, καταρτισμένες επαγγελματίες μουσικοί με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που με την αρμονία και την εκρηκτικότητά τους εκφράζουν την ελευθερία και την δύναμη του συνόλου χωρίς να χάνεται η ατομικότητά τους. Γνωρίζουμε ότι έχουν δημιουργήσει το δικό τους όμορφο κοινό. Αυτό που δεν γνωρίζαμε και μου το αποκάλυψε πρόσφατα η ίδια, μέσα από μια ραδιοφωνική κουβέντα που είχαμε, είναι ότι η Έλενα Λύρη μουσικός και ιδρύτρια του γυναικείου σχήματος , έχει τις καλύτερες εντυπώσεις απ΄τον Βόλο, όπου παίζοντας κρουστά σε νυκτερινό κατάστημα , έμεινε για δέκα ολόκληρα χρόνια στην πόλη μας!

Συγκινήθηκε και μας συγκίνησε…

Είχαμε μια βαθειά συζήτηση εφ όλης της ύλης, είναι αλήθεια, στο στούντιο του Ράδιο Ένα, με τον Γ. Πάγκαλο και όπως ο ίδιος έγραψε στο προφίλ του, «είχαμε το χρόνο να συζητήσουμε για της νέες κυκλοφορίες , να τραγουδήσουμε και να θίξουμε πολλά θέματα που αφορούν την εποχή μας ! Ευχαριστώ όλα τα παιδιά του σταθμού για την άψογη υποδοχή και φιλοξενία !» Αφορμή βέβαια, στάθηκε το νέο τραγούδι με τίτλο «Ενός λεπτού σιγή», που αποτυπώνει τον πόνο που βίωσαν οι άνθρωποι στη Θεσσαλία, από τις απώλειες ζωών αλλά και από τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν οι περιουσίες τους , τόσο απ΄τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, όσο και τις πλημμύρες του φθινοπώρου… Ο Γιώργος Πάγκαλος, συγκινήθηκε και μας συγκίνησε, Γιώργο, ευχαριστούμε!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.