Παρέμβαση Αλ. Μεϊκόπουλου για τους μηλοπαραγωγούς της Ζαγοράς

Κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος διαβιβάζοντας Επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου σχετικά με τη πιθανότητα εξαίρεσης από το καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης αγροτικών προϊόντων ενόψει της Νέας Κ.Α.Π. 2023 – 2027. Όπως αναφέρεται στην Επιστολή από τα αγροτικά προϊόντα που φημολογείται ότι θα εξαιρεθούν είναι τα μήλα και τα κάστανα.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς έχει ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή μήλων, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90%, και δευτερεύοντα προϊόντα τα κάστανα αμέσως μετά τα μήλα. Η περιοχή είναι ορεινή και μειονεκτική με τον πρωτογενή τομέα να είναι κύριος τομέας επαγγελματικής δραστηριότητας σε άμεση σχέση με τους περισσότερους μικρούς επαγγελματίες της περιοχής. Η γεωργική δραστηριότητα κρατάει τον τόπο «ζωντανό» και συγκρατεί τον πληθυσμό.
Τα Π.Ο.Π. μήλα Ζαγοράς Πηλίου που είναι τα πρώτα μήλα στην Ε.Ε. που κατοχύρωσαν την υψηλή αυτή διάκριση, τέθηκαν για πρώτη φορά σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης το 2017, με αποτέλεσμα να ευνοηθούν όλοι οι μηλοπαραγωγοί της χώρας. Παρά τη δυσπρόσιτη γεωμορφολογία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή, οι αγρότες προ κρίσης δεν επιδοτήθηκαν ποτέ για την αγροτική ανάπτυξη, όπως γινόταν σε άλλες περιοχές, παρά λάμβαναν μόνο σαν χρηματοδότηση αυτή που γινόταν μέσω της ομάδας παραγωγών του Συνεταιρισμού.
Όπως αναφέρει στην Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής, στα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τακτικά την περιοχή, οι καλλιεργητές έχουν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη χρήσης βενζινοκίνητου μηχανολογικού εξοπλισμού και τις μεγάλες αποστάσεις από τα αγροκτήματα στο συσκευαστήριο μέσα από το δύσβατο δίκτυο αγροτικής οδοποιίας που συχνά προξενεί ζημιές στα φορτηγά τους.
Με δεδομένη την αυξημένη οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν οι μηλοπαραγωγοί λόγω των ανατιμήσεων, των καταστροφών λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και τον διογκούμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό λόγω της υπερπαραγωγής σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, Νότιο Αφρική και Κίνα, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τα μήλα να παραμείνουν σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη στήριξη των παραγωγών της περιοχής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.