Αρνητική τόσο για τους αγρότες, όσο και για τους καταναλωτές σε Ευρώπη και Νότια Αμερική είναι η συμφωνία της Ε.Ε. με τις χώρες της Mercosur, σύμφωνα με την υπεύθυνη προγραμμάτων στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Μυρτώ Πισπίνη. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Ηλία Κουτσερή, ανέφερε ότι η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Μercosur διαπραγματευόταν πίσω από κλειστές πόρτες εδώ και 25 χρόνια, με τους κινδύνους να είναι πολλοί και για τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η συγκεκριμένη συμφωνία, σύμφωνα με την ίδια, είναι αρκετά επιζήμια, παρόλο που προβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως πρόοδος και οικονομική ανάπτυξη, θέτοντας σε κίνδυνο το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, την υγεία των καταναλωτών και των αγροτών, γιατί θα διευκολύνει την εξαγωγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολλών αγροχημικών στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Από την άλλη θα γίνει εισαγωγή από αυτές τις χώρες με λιγότερους δασμούς, ωστόσο μπορεί εκεί να χρησιμοποιούν αγροχημικά που δεν τα έχουν εγκρίνει στην Ε.Ε. θεωρώντας τα πολύ τοξικά και έτσι θα έρχονται στην Ευρώπη προϊόντα που θα έχουν υπολείμματα από πολύ τοξικά κοκτέιλ απαγορευμένων φυτοφαρμάκων. Επίσης ενισχύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο και το εμπόριο των πλαστικών, βάζοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια συνθήκη περί των πλαστικών.
«Αυτή τη στιγμή τα πλαστικά είναι από τις μεγαλύτερες κρίσεις στον πλανήτη. Ενισχύει την εξαγωγή από τις αυτοκινητοβιομηχανίες κινητήρων εσωτερικής καύσης προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ στην Ευρώπη προσπαθούμε να αναπτύξουμε την ηλεκτροκίνηση για να μην επιδεινώνουμε την κλιματική κρίση και εκεί θα στείλουμε όσα προϊόντα δεν θέλουμε. Επίσης για τους αγρότες υπάρχει το θέμα της πίεσης γιατί θα βρεθούν να έχουν ανταγωνισμό από πολλά προϊόντα από τη Νότια Αμερική». Σύμφωνα με την ίδια οι μεγάλες βιομηχανίες χημικών και αγροχημικών και οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν όφελος, όπως και κάποιες χώρες που τους συμφέρει η συγκεκριμένη συμφωνία και δεν τους νοιάζει ο αντίκτυπος.
Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που είναι κατά της συγκεκριμένης συμφωνίας, όπως είναι η Γαλλία και η Πολωνία, με την Ελλάδα στην πρώτη συμφωνία να ψηφίζει υπέρ, ωστόσο οι ευρωβουλευτές δεν έχουν ακόμη αποφανθεί, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθεί τη συμφωνία ενώ δημοκρατικά δεν έχει τελειώσει η διαδικασία και η Ευρωβουλή θα ψηφίσει από τώρα μέχρι και τον Μάιο. Παράλληλα βρέθηκαν κάποιοι προοδευτικοί ευρωβουλευτές οι οποίοι έθεσαν θέμα στην ολομέλεια να μην προχωρήσει η συμφωνία εάν δεν εξεταστεί κατά πόσο είναι σύννομη με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Η διαδικασία έχει παγώσει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφανθεί το αν τηρήθηκαν αυτά που έπρεπε, γιατί η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί να δώσει το δικαίωμα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής να ζητήσουν αποζημιώσεις από την Ευρώπη εάν τυχόν κάποια χώρα απαγορεύσει την εισαγωγή των προϊόντων τους. «Το θέμα το πώς διαπραγματεύεται αυτή η συνθήκη, ποιος αποφασίζει και ποιος θα υποστεί τις επιπτώσεις είναι βαθιά δημοκρατικό.
Ακόμη και οι μικροί αγρότες στη Λατινική Αμερική θα υποφέρουν, ενώ δεν είναι μόνο ο Αμαζόνιος, αλλά και άλλες περιοχές που αποψιλώνονται για να επεκταθεί η καλλιέργεια της σόγιας για να εξαχθεί στη συνέχεια και να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή για τα βοοειδή». Καταλήγοντας χαρακτήρισε ως σκάνδαλο το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σεβαστεί τους δημοκρατικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που είναι ανώτατο και της Ευρωβουλής.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου






























