«Πληγή» οι μετακινήσεις γιατρών – 2 σε 15 μέρες αποχώρησαν από Κέντρα Υγείας Μαγνησίας

Την εικόνα ντροπής για τη λειτουργία των πρωτοβάθμιων δομών υγείας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας έφερε στη Βουλή με Ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. «Μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών, αποχώρησε η μία και μοναδική Γενική Ιατρός που υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, ένας ιατρός από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και ένας ιατρός από το Κέντρο Υγείας Αγιάς στη Λάρισα. Τρεις ιατροί σε 15 ημέρες! Οι συνεχείς μετακινήσεις στις οποίες αναγκάζονται για να καλύψουν υγειονομικά κενά σε Κέντρα Υγείας των νησιών και άλλων απομακρυσμένων περιοχών οδηγούν σε μία εξαιρετικά δύσκολη εργασιακή καθημερινότητα, η οποία πολλές φορές συνεπάγεται την εφημέρευση του ίδιου ιατρού για 30 ημέρες το μήνα!», ανέφερε ο Βουλευτής.

Στην Ερώτησή του κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας να παρέμβει προκειμένου να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό όλες οι πρωτοβάθμιες υγειονομικές δομές της 5ης ΥΠΕ, σύμφωνα με το οργανόγραμμα και τις ανάγκες τους. Τόνισε επίσης την ανάγκη να διαμορφωθούν τα κατάλληλα κίνητρα για το ιατρικό προσωπικό της χώρας που θα επιτρέψουν σε ιατρούς να καλύψουν με μόνιμο τρόπο τις υπαρκτές υγειονομικές ανάγκες των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών.

«Τεράστιος φόρτος εργασίας και διαρκείς μετακινήσεις με αποτέλεσμα να εργάζονται στα όρια της αντοχής τους και να διαταράσσουν την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας και της υπόλοιπης Θεσσαλίας. Ειδικά για τους ιατρούς που αναγκάζονται να μετακινούνται για να καλύπτουν ανάγκες των νησιών, όπως του νησιωτικού πλέγματος των Β. Σποράδων, η καθημερινότητά τους δυσχεραίνεται δυσανάλογα, καθώς καταλήγουν να εφημερεύουν στις πρωτοβάθμιες δομές των νησιών για 10 ημέρες το μήνα κατά μέσο όρο», ανέφερε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Οι παραπάνω εργασιακές συνθήκες αναγκάζουν τους γιατρούς των πρωτοβάθμιων δομών υγείας της 5ης ΥΠΕ να εργάζονται στα όρια της αντοχής τους, ενώ θέτουν και πραγματικό θέμα ασφάλειας, και ορθής υγειονομικής εξυπηρέτησης των πολιτών. «Ένας εξαθλιωμένος ιατρός που μετακινείται για 10 ημέρες το μήνα και καταλήγει να εφημερεύει τελικά κάθε ημέρα είναι ένας ιατρός που είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αξιοποιεί κάθε φορά το μέγιστο των δυνατοτήτων του», τόνισε ο Βουλευτής. Όπως ανέφερε, από τους τρείς αποχωρήσαντες ιατρούς, οι ιατροί σε Βελεστίνο και Αγιά αποχώρησαν λόγω των συνεχών μετακινήσεων τους στα νησιά των Σποράδων για να καλύπτουν υπαρκτές υγειονομικές ανάγκες, ενώ η ιατρός του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου αποχώρησε, σύμφωνα με καταγγελίες, καθώς δεν της δίνονταν οι νόμιμες άδειες και τα ρεπό της.

«Με επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις μας τα τελευταία 5 έτη έχουμε πολλάκις κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτεταμένη υποστελέχωση που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες πρωτοβάθμιες δομές υγείας στη Μαγνησία, αλλά και όλη τη χώρα. Η συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για τη συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και κάλυψης των οργανικών κενών και των πραγματικών υγειονομικών αναγκών με συνεχείς μετακινήσεις ιατρών, δημιουργεί την σημερινή εικόνα ντροπής για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας της περιοχής», επανέλαβε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.