Πλήθος εκδηλώσεων με τη συνδιοργάνωση της Π.Ε. Μαγνησίας

Επιστημονικό Συμπόσιο και έκθεση ζωγραφικής στη Ζαγορά, έκθεση μικροναυπηγικής στη Σκόπελο και πολιτιστική εκδήλωση στο Ριζόμυλο είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ηπειρωτική και Νησιωτική Μαγνησία από τις 14 μέχρι τις 16 Ιουλίου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα από τις 14 μέχρι τις 16 Ιουλίου 2023 με πρωτοβουλία της Εταιρείας Γραμμάτων και τεχνών Πηλίου και σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί στη Ζαγορά, επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: Πήλιο – Άγιον Όρος, μία διαρκής σχέση αιώνων». Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να εισφέρουν την γνώση και την εμπειρία τους επιστήμονες, κληρικοί και διάφοροι πολίτες που θα ομιλήσουν για τις σχέσεις των δύο τόπων.
Παράλληλα με το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί έκθεση της Αγιορείτικης Εστίας με έργα ζωγραφικής του Βρετανού καλλιτέχνη Tim Vyner και τίτλο «Tim Vyner.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 16/7 στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς με ελεύθερη είσοδο για το κοινό ώστε όχι μόνο οι κάτοικοι του Πηλίου αλλά ιδίως οι νέοι και κάθε ενδιαφερόμενος σχετικά να έχει την ευκαιρία να κατανοήσει κορυφαία στοιχεία της πνευματικής ιστορίας του τόπου.
Συνδιοργανωτές είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων και η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου, σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης.

Στις 15 Ιουλίου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού, Αθλητικού Συλλόγου Ριζομύλου «Η Διάπλαση» στην κεντρική πλατεία Ριζομύλου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πολιτιστική εκδήλωση «Σεργιάνι στην Ελληνική Παράδοση» με παρουσίαση Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών και αναβίωση ηθών και εθίμων της τοπικής μας παράδοσης από χορευτικά συγκροτήματα. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η διατήρηση και προβολή της Ελληνικής Παράδοσης και η ευαισθητοποίηση των θεατών στις αξίες των ηθών, εθίμων, τραγουδιών και χορών του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού. Η εκδήλωση απευθύνεται σε κοινό κάθε ηλικίας, ντόπιους αλλά και τους πολυάριθμους επισκέπτες της περιοχής με ελεύθερη είσοδο.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων με τον Πολιτιστικό, Αθλητικό Σύλλογο Ριζομύλου «Η Διάπλαση» και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.

Στις 15 Ιουλίου 2023 ξεκινά στη Σκόπελο έκθεση ξύλινων ομοιωμάτων πλοίων με τίτλο «Σαν καλοτάξιδο σκαρί» στην οποία θα παρουσιάζεται η εξέλιξη της ξυλοναυπηγικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Τριάντα ομοιώματα πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής θα «ταξιδέψουν» από την Καλαμάτα στη Σκόπελο ενώ παράλληλα φωτογραφίες όλων των εκθεμάτων αυτών θα συμπεριληφθούν σε ένα λεύκωμα που θα εκδοθεί και θα διανέμεται δωρεάν κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Παράλληλα στο χώρο της έκθεσης προβλέπεται να διοργανωθούν ομιλίες, προβολή βίντεο με θέμα τους ταρσανάδες, τη μεθοδολογία και την ιστορία της ξυλοναυπηγικής στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο νησί της Σκοπέλου και σεμινάριο μικροναυπηγικής για τα πρώτα βήματα της κατασκευής ενός ομοιώματος πλοίου. Το κοινό της έκθεσης θα έχει τη δυνατότητα να μυηθεί στις τεχνικές και τα μυστικά της ξυλοναυπηγικής, μέσω της μικρο-ξυλοναυπηγικής και να γνωρίσει την πλούσια παράδοση του τόπου μας στον τομέα αυτό.
Ο δημιουργός της συλλογής αυτής, η οποία παρουσιάζει όλη τη ναυπηγική ιστορία της Ελλάδας και την εξέλιξή της από την προϊστορική εποχή μέχρι και σήμερα είναι ο Σκοπελίτης αυτοδίδακτος λαϊκός καλλιτέχνης κ. Παναγιώτης Σοφικίτης, ο οποίος ζει στην Καλαμάτα και έργα του οποίου έχουν εκτεθεί και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια. Σκοπός της έκθεση, η οποία απευθύνεται σε κοινό κάθε ηλικίας με ελεύθερη είσοδο, είναι μεταξύ άλλων η προστασία και η ανάδειξη της ναυπηγικής πολιτισμικής κληρονομιάς στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού και η ευαισθητοποίηση και εκμάθηση της τέχνης της ξυλοναυπηγικής (ή παραδοσιακής ναυπηγικής) στους νέους που θα ενδιαφερθούν και θα πιστέψουν στην αξία της διαιώνισής της.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων και ο Δήμος Σκοπέλου.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, στηρίζει και ενισχύει τη δράση τοπικών φορέων και συλλόγων, είτε αφορά σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, είτε αφορά σε συνέδρια και ημερίδες. Σε αγαστή συνεργασία με την τοπική κοινωνία, συνδιοργανώνουμε εκδηλώσεις που αποσκοπούν είτε στη ψυχαγωγία, είτε στην ενημέρωση του κοινού και που μπορούν με ελεύθερη είσοδο να τις παρακολουθήσουν όλοι οι συμπολίτες μας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.