Ποιο είναι το… κιτρινόμαυρο αμφίβιο του Πηλίου;

Φωτογραφία Γιάννης Κουτσερής (@_k.t.s_photos_)
Πολλά τα είδη τρωκτικών και αμφιβίων που βρίσκει κανείς, στο «Βουνό των Κενταύρων»

Ένα εντυπωσιακό …κιτρινόμαυρο αμφίβιο, τη γνωστή ίσως σε αρκετούς, σαλαμάνδρα, συναντούν ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες και περιπατητές του Πηλίου, όχι μόνο μέσα στα δάση, αλλά πλέον και σε πιο κοινούς δρόμους. Στη δική μας περίπτωση, η συνάντηση έγινε στον Άγιο Γεώργιο Πηλίου, όπου η συγκεκριμένη σαλαμάνδρα επέλεξε να κάνει μια …στάση για φωτογραφία για να συνεχίσει το δρόμο της…
Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, η κοινή σαλαμάνδρα, Salamandra salamandra (Linnaeus, 1758) ή σαλαμάνδρα της φωτιάς, είναι ένα είδος σαλαμάνδρας στην οικογένεια Salamandridae. Πρόκειται για το πιο γνωστό ίσως είδος σαλαμάνδρας στην Ευρώπη και αποτελεί ένα από τα τρία είδη σαλαμάνδρας στην Ελλάδα. Είναι αμφίβιο του βουνού, το μήκος της μπορεί να φτάσει και τα 25 cm και ζει σε όλα τα δροσερά ορεινά δάση της Ελλάδας. Το χρώμα της είναι μαύρο γυαλιστερό με κίτρινες κηλίδες, ενώ αδένες στο δέρμα της εκκρίνουν τοξικές ουσίες.
Στο Πήλιο πάντως, υπάρχουν πολλά είδη τρωκτικών και αμφιβίων και σύμφωνα με τις καταγραφές σίγουρα βρίσκει κανείς, «Σαλαμάνδρα, Κιτρινομπομπίνα, Φρύνος (κοινός), Πράσινος Φρύνος, Ελληνικός Βαλτοβάτραχος, Ελληνικός Βάτραχος, Στικτή Νεροχελώνα, Γραμμωτή Νεροχελώνα, Μεσογειακή Χελώνα, Κρασπεδωτή Χελώνα, Ελληνικό Κονάκι, Τυφλίτης, Σαμιαμίδι, Κυρτοδάκτυλος, Τρανόσαυρα, Πράσινη Σαύρα, Σιλιβούτι, Τοιχογουστέρα, Αβλέφαρος, Έφιος, Λαφιάτης, Δενδρογαλιά, Σαπίτης, Νερόφιδο, Σαΐτα, Αγιόφιδο, Λαφίτης του Ασκληπιού, Σπιτόφιδο, Τυφλίνος, Οχιά κ.λ.π. Φωτογραφία Γιάννης Κουτσερής (@_k.t.s_photos_)

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.