Προστασία του εισοδήματος και των ανέργων ζητά η επιτροπή επισιτισμού – τουρισμού

Προστασία του εισοδήματος και των ανέργων του κλάδου ζητά η επιτροπή αγώνα επισιτισμού – τουρισμού, με κατάργηση του πλαφόν των 100 ενσήμων για την επιδότηση, που πρέπει να είναι τώρα και για πάντα χωρίς όρους και προϋποθέσεις 600 ευρώ το μήνα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση «τα εκατοντάδες ξενοδοχεία και catering, τα χιλιάδες εστιατόρια και καφέ είμαστε εμείς που όλα αυτά τα χρόνια με τη σκληρή δουλειά μας βγάλαμε τον τεράστιο πλούτο που καρπώθηκαν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγάλες αλυσίδες στον επισιτισμό. Όλοι αυτοί τα τελευταία χρόνια αποκόμισαν δισεκατομμύρια ευρώ από τη δική μας εξαντλητική δουλειά, με συμβάσεις ομηρίας, εκ περιτροπής, μίας μέρας, με ατελείωτες υπερωρίες, μαύρη εργασία και απληρωσιά, με θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, από τη δική μας δουλειά με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και ασφάλειας».

Σύμφωνα με την επιτροπή, το νέο πακέτο στήριξης στους μεγαλοξενοδόχους και τις μεγάλες αλυσίδες εστίασης, με φοροαπαλλαγές, επιστρεπτέα προκαταβολή φόρων, επιδότηση μισθών, εισφορο-απαλλαγές και πολλά ακόμη, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους του κλάδου. Την ίδια στιγμή δίνονται 400 € για τους Εποχικούς με την προϋπόθεση να έχουν τουλάχιστον 50 ένσημα στην τουριστική επιχείρηση και κατάργηση της επαναπρόσληψης – 500 € για τους υπόλοιπους. Χιλιάδες άνεργοι χωρίς κανένα επίδομα – ζεστό χρήμα για τους εργοδότες.

«Η καθιέρωση των αντεργατικών ΠΝΠ είναι δεδομένη πλέον για την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Η εκ περιτροπής εργασία, η μείωση του εισοδήματος μας πάνω από 50%, η κατάργηση της σταθερής δουλειάς βρίσκονται στο βωμό της θυσίας για τη διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Όλα δικά τους. Αυτή είναι η προτεραιότητα τους. Να μεταφέρουν το βάρος της κρίσης για άλλη μια φορά στους εργαζόμενους, στο πλαίσιο του λεγόμενου “δίκαιου επιμερισμού”. Για τα συμφέροντα του μεγάλου τουριστικού και επισιτιστικού κεφαλαίου, των εφοπλιστών και των αερομεταφορών, καταργούν κάθε μέτρο ελέγχου του εισερχόμενου τουρισμού και πρόληψης κατά του κορονοϊού, την ώρα που εξακολουθούν να κουνούν σε εμάς το δάχτυλο για την “ατομική ευθύνη” και την υπευθυνότητα», τονίζει η επιτροπή αγώνα, που αγωνίζεται και διεκδικεί:
 Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ.
 Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας.
 Επαναπρόσληψη όλων όσοι εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό – τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχικοί, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τη σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο την 10η Ιουνίου.
 Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
 Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
 Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να καταργηθεί κάθε πλαφόν που αφήνει απροστάτευτους δεκάδες χιλιάδες ανέργους.
 Ακύρωση των χρεώσεων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες για όσο καιρό ισχύουν περιοριστικά μέτρα.
 Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
 Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
 Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
 Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τεστ για Covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους.
 Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
 Άδεια με αποδοχές σε όσους εργαζόμενους νοσούν από τον Covid-19 ή σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
 Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.